Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

«ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ στην Ευρώπη»

Άρθρο του Δημοσθένη Δαββέτα 



Το πραγματικό ερώτημα του Δημοψηφίσματος δεν ειναι αυτο πουχει γραφτεί στο ψηφοδέλτιο αλλα το ακόλουθο: ευρώ η δραχμή; Έξοδος η παραμονή στην Ευρώπη; Γιατί η σημερινή κρίση που μας βύθισε η Ελληνική κυβέρνηση ειναι πιο βαθιά, αφορά το μέλλον της χώρας, των πολιτών, των παιδιών μας. Πρόκειται για το μεγάλο ΝΑΙ η ΟΧΙ οπως έγραψε κι ο μεγάλος μας ποιητής Κων/νος Καβαφης.Η μεγάλη αυτή στιγμή ειναι η ψήφος της Κυριακής.Δεν υπάρχει μέλλον εκτός Ευρώπης. Λένα ένα μεγάλο ΝΑΙ στην Ευρώπη. Γιατί; Γιατί είμαστε πολίτες της εδώ και τέσσερις δεκαετίες . Γιατί ανήκουμε
σ'αυτην Ιστορικά,πολιτισμικά,οικονομικά,κοινωνικά. Γιατί μας ενώνει ο ορθολογισμός, μοιραζόμαστε μαζί της τις ίδιες ανθρωπιστικές ,φιλοσοφικές και θρησκευτικές αξίες. Η "Ελληνική "Ευρώπη που στηρίχτηκε στην αρχή της κλασικής Ελλάδας οτι η αρχή όλων των πραγμάτων ειναι ο Άνθρωπος , στηρίζεται στον διάλογο , την Δημοκρατια, την ανοχή στο διαφορετικό , την πρόοδο,την εξέλιξη της επιστήμης ,των γραμμάτων και των τεχνών.
Πιστεύω οτι σ'ενα πλαίσιο παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας η Ευρώπη πρέπει ναναι ο σύνδεσμος των κρατών και των πολιτών της. Όλοι μαζί Έλληνες και Ευρωπαίοι μπορούμε ν'αντιμετωπισουμε τις οικονομικές , πολιτικές,πολιτιστικές,θρησκευτικές η ταυτοτικες κρίσεις που μαςτιζουν την Ευρώπη. Μονο μέσα σ'αυτην μπορούμε να προστατεύσουμε γαιοπολιτικά απο τους απειλητικούς γείτονες τα σύνορα μας. Ούτε τα Σκοπια ,ούτε ηΤουρκια , ούτε ο Αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός μπορούν να μας πειράξουν γιατί είμαστε προστατευμένο ευρωπαϊκό έδαφος. Ετσι έγινε και με την Κύπρο πέρσι όταν απειλήθηκε στις θαλαςςιες έρευνες της απο την Τουρκία. Κανεις δεν την πείραξε. Η Ευρώπη δεν ειναι εχθρός μας ούτε οι Ευρωπαίοι. Έχουμε κοινό πολιτισμό και μπορούμε να μάθουμε απ'αυτους σε θέματα οργάνωσης της κοινωνίας, μεθόδου δράσεων , στρατηγικής σε ζητήματα συλλογικότητας.
Λεμε λοιπόν ΝΑΙ  στην Ευρώπη , ΝΑΙ στο κοινοτικό κεκτημένο ,ΝΑΙ στα σταθερά γεωγραφικά μας σύνορα ,ΝΑΙ στην Ευρωπαϊκή παιδεία των παιδιών μας ,ΝΑΙ στο δημοκρατικό πνεύμα που βασίζεται στην ανοχή προς το ξένο και το διαφορετικό .
Λέγοντας ΝΑΙ στην Ευρώπη λεμε οχι στο ρατσιστικό μίσος ,οχι στην εθνική απομόνωση,οχι στον εθνοσταλινισμο. Λεμε ΝΑΙ στις ευρωπαϊκές Ελληνικές Ανθρωπιςτικες αξίες, ΝΑΙ στα Αριστεία της παιδείας ,ΝΑΙ στην δημιουργική ενωμένη Ευρώπη μέλος της οποίας ειναι και πρέπει να παραμείνει η χώρα μας.

Δημοσθένης  Δαββετας