Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝIKO ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που ίσως απασχολεί όλους μας πιο πολύ και το πιάσατε με την πρόταση σας για μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30%, προχωράει αυτή η πρόταση κ. Μπακογιάννη;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε, η επίσημη απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών ήταν αρνητική αλλά ταυτόχρονα δηλώσαν ότι το μελετούν. Εμένα η άποψη μου κ. Ευαγγελάτε, είναι ότι αυτή η πρόταση είναι μια πρόταση που κάνει πιο ορθολογικό το φόρος, δηλαδή να μην πληρώνουν οι Έλληνες φόρο πάνω σε πλασματικές αξίες και ταυτόχρονα να μην στηθεί  ένας φορολογικός μηχανισμός και τα έσοδα πάνω σε πλασματικά δεδομένα. Είναι πλασματικά τα δεδομένα αυτά σήμερα, δεν υπάρχουν αυτές οι αξίες. Όταν κάνει, λοιπόν, το πρώτο βήμα το υπουργείο και αναγνωρίζει την εμπορική αξία στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει στην αγοραπωλησία και στο πόθεν έσχες, ας κάνει και ένα βήμα παραπέρα λέγοντας πως αυτή η εμπορική αξία που καταγράφεται θα είναι και για τον αγοραστή, η αξία πάνω στην οποία θα πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ. Διότι αλλιώς είναι παράλογο. Δηλαδή, θα αναγνωριστεί η εμπορική αξία στο ακίνητο, θα αναγνωριστεί στο πόθεν έσχες αλλά όταν εσείς αγοράσετε αυτό το ακίνητο, θα πληρώνεται ΕΝΦΙΑ πάνω στην αντικειμενική αξία την οποία δεν πληρώσατε. Καταλαβαίνεται τον παραλογισμό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι απολύτως παράλογο, όπως πολλά είναι παράλογα στο φορολογικό μας σύστημα, αυτό είναι ίσως το χειρότερο γιατί αφορά στη λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας, στα ακίνητα.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αφορά πάρα πολύ κόσμο. Υπήρξαν και διάφοροι, φανατικότεροι και βασιλικότεροι του βασιλέως, οι οποίοι μου έκανα κριτική για λαϊκισμό,  μόνο λαϊκισμός δεν είναι αυτό για έναν πολύ απλό λόγο: Διότι πιστεύω ότι θα έχουμε αυξημένα έσοδα από αυτό, δηλαδή στον προϋπολογισμό τα έσοδα θα είναι αυξημένα, όπως φώναζα μόνη κάποια εποχή για το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης. Και έλεγα, παιδιά, εγώ έχω υπάρξει βουλευτής Ευρυτανίας, πιστέψτε με δεν θα αγοράσουν πετρέλαιο και άρα θα μειωθούν τα έσοδα, δύο χρόνια μετά αυτό το παραδέχονται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το υπουργείο κάνει μια ντρίμπλα με το φορολογικό και τις εμπορικές αξίες, όπως το περιγράψατε και έχει πει παλαιότερα, ότι θα ξεκινήσει αν μελετάει την μείωση των αντικειμενικών αξιών με στόχο να το εφαρμόσει το 2016. Εσείς, θα επιμείνετε; Σκέφτεστε να φέρετε την πρόταση στην Βουλή;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Την έφερα, την κατέθεσα και σας λέω ότι πάνω σε αυτήν τροπολογία υπήρξε αρνητική απάντηση από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών. Εγώ θα επιμένω και πλέον ξέρω ότι μαζί μου επιμένει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης, διότι πιστεύω ότι δεν είναι κάτι το οποίο θα στοιχίσει στον τελικό λογαριασμό. Είναι κάτι όπου στον τελικό λογαριασμό θα ανακουφίσει τους Έλληνες. Αν έχεις ένα ακίνητο το οποίο σήμερα μπορείς να το πουλήσεις 500.000, πλήρωσε για 500.000, εάν έχεις όμως ένα το οποίο το πουλάς 50.000 και πρέπει να πληρώσεις φόρο για 150, αυτό είναι τρελό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα,  πάω τώρα στο άλλο θέμα, το οποίο από την προηγούμενη εβδομάδα προέκυψε. Είπαν ορισμένοι ότι ίσως η κυβέρνηση παρασύρθηκε και μπήκε στα νερά του ΣΥΡΙΖΑ, και άρχισε να λειτουργεί σε ένα αμιγώς οικονομικό θέμα – έτσι όπως μας έμαθε πως είναι η διαδικασία της τρόικας – να λειτουργεί με πολιτικά κριτήρια, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει ότι θα λειτουργήσει εάν γίνει κυβέρνηση. Έτσι λοιπόν, μπήκαμε στην φάση να λέμε ότι θα τους διώξουμε όλους το ΔΝΤ, την τρόικα, τα πάντα κι ας έχουμε ένα ενδεχόμενο εκλογών με ΠτΔ,  ενώ καθένας καταλαβαίνει ότι το να βγει η χώρα στις αγορές θα πρέπει να συμβεί σε μια στιγμή, στη οποία θα είναι ήρεμα τα πράγματα, κάτω τα νερά για να μπορέσουμε να πάρουμε ότι θα ζητήσουμε από τις αγορές. Τέλος πάντων, αυτό γύρισε στην πορεία και πια φάνηκε ότι υιοθετούμε το μοντέλο να υπάρξει μια γραμμή χρηματοδότησης. Τι πιστεύετε ότι θα γίνει  και τι πρέπει η κυβέρνηση να κάνει, κα. Μπακογιάννη.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε, πιστεύω  ότι η κυβέρνηση με τίποτα δεν πρέπει να παρεκκλίνει από την πορεία της. Η κυβέρνηση αυτή έκανε ένα πολύ μεγάλο και πολύ σημαντικό έργο όλο αυτό το διάστημα, κρατήθηκε όρθια εν μέσω θύελλας. Θα πρέπει λοιπόν και σήμερα να μην παρασυρθεί από λαϊκιστικές κορώνες και από λογικές «σκίζουμε μνημόνια» κτλ, διότι αυτά είναι εξαιρετικά επικίνδυνα πράγματα. Χαίρομαι, γιατί αυτήν την στιγμή μιλάμε επί της ουσίας. Και η ουσία είναι ότι, ναι χρειαζόμαστε μια προγραμματική γραμμή στήριξης από την ΕΕ και αυτό νομίζω ότι δεν θα το αρνηθεί κανείς. Ναι, βεβαίως θα έχουμε κάποιας μορφής επιτήρηση. Δεν υπάρχει, κανενός είδους χρηματοδότηση χωρίς επιτήρηση. Ναι, δεν είναι τα μνημόνια τα οποία ξέραμε, δηλαδή δεν θα έχουμε κάθε τρεις μήνες τους καμπαλέρος να έρχονται και να ελέγχουν τα πράγματα και βεβαίως οι οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις περνάνε σε πολύ μεγαλύτερό ποσοστό στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτή είναι η πραγματικότητα τώρα, όσοι λένε ότι έχουν διαφορετική λύση είναι, θα μου επιτρέψετε να πω, βαθιά νυχτωμένοι. Δηλαδή, αυτό το οποίο ισχυρίζεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι δυνατόν από την μία μεριά να καταργήσει τους 470 νόμους και από την άλλη μεριά καταργώντας αυτούς τους νόμους να πάει να πει στους Ευρωπαίους, «θα μου διαγράψετε το χρέος και θα μου δώσετε και λεφτά», αυτά δεν συμβαίνουν ούτε στον Άρη. Κάποτε πρέπει να σοβαρευτούμε γιατί τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα μπροστά μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Να μείνω λίγο στο προηγούμενο, γιατί είναι ένα – δύο σημεία που θα ήθελα να ακούσω την γνώμη σας. Κομμάτι πρώτο: Η κυβέρνηση δείχνει,  λέει ανοιχτά ότι θέλει να τελειώσει και την σχέση της με ΔΝΤ, δηλαδή να σταματήσει αν έχει αυτήν την μορφή σχέσης η οποία έχει ακόμα δύο χρόνια βάθος. Να την σταματήσει 31/12. Ήθελα να μας πείτε αυτό είναι σωστή κίνηση.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν ξέρω αν θα είναι 31/12 ή αν θα είναι τον Μάρτιο, ενδεχομένως να είναι και τον Μάρτιο, έτσι ώστε ακόμα μια δόση του ΔΝΤ να εκταμιευτεί από την χώρα. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα το κρίνει το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με τους ευρωπαίους. Δηλαδή, αν το κενό θα μπορέσει το ESM να το καλύψει. Αυτό είναι θέμα διαπραγμάτευσης εσωτερικής αυτήν την στιγμή. Αλλά θα κάνουμε, κ. Ευαγγελάτε και οφείλουμε να κάνουμε αυτό που μας συμφέρει. Αυτό που συμφέρει τον ελληνικό λαό. Με τίποτα δεν έχουμε δικαίωμα, δεχόμενοι την πίεση του λαϊκισμού, να υποχωρήσουμε και θέσουμε σε αμφισβήτηση τις θυσίες του ελληνικού λαού. Αυτό θα ήταν θανάσιμο λάθος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα λέω όλα αυτά γιατί δεν έχουμε πιάσεις μέχρι τώρα, το άλλο βασικό κομμάτι των εξελίξεων που λέγεται «χρέος», την διαδικασία δηλαδή για την όποια απομείωση του. Εδώ τι αισθάνεστε ότι πρέπει να γίνει, τι προβλέπετε ότι θα  γίνει και εν πάση περιπτώσει το ΔΝΤ μπορεί να παίξει ένα θετικό ρόλο σε αυτό, γιατί μέχρι τώρα τουλάχιστον στο θέμα του χρέους το ΔΝΤ μάλλον είναι ευνοϊκά διακείμενο σε αυτά τα οποία η Ελλάδα θα ήθελε.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι και η άποψη του ΔΝΤ, είναι ότι χρειάζεται οπωσδήποτε ρύθμιση του χρέους. Το θέμα του χρέους, θα ακολουθήσει όλα τα υπόλοιπα που έχουμε πει. Πρώτα έχουμε το θέμα της συμφωνίας με την τρόικα και της τελικής έκθεσης  της τρόικας. Χωρίς αυτό δεν θα γίνει απολύτως τίποτα. Μιλάμε στον αέρα. Εάν λοιπόν δεν κλείσουμε την διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν έχουμε περιθώριο να κινηθούμε κατά οποιονδήποτε τρόπο. Άρα πρώτα πρέπει να τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα. Δεύτερον, πρέπει να κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα και από εκεί και πέρα να αρχίσουμε την συζήτηση για την περαιτέρω χρηματοδότηση, δηλαδή αυτήν την γραμμή προληπτικής υποστήριξης. Μετά από αυτό, όταν τακτοποιηθούν όλα αυτά, θα πρέπει να μπούμε στην συζήτηση του χρέους. Κατά την γνώμη μου, ναι, το χρέος θέλει ρύθμιση. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Προβλέπω ότι θα πάμε σε μια επιμήκυνση, με σταθερό επιτόκιο, το οποίο θα μας επιτρέψει να πληρώνουμε πολύ λιγότερα σε ετήσια βάση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τη σειρά, λοιπόν, με την οποία έχετε περιγράψει τα γεγονότα, θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν βγαίνει να έχει τελειώσει αυτό το πακέτο μέχρι την προεδρική εκλογή. Η κυβέρνηση, αυτό το οποίο επιδίωκε, το οποίο το ξέρουμε, είναι να φθάσει μέχρι την προεδρική εκλογή λέγοντας: έδιωξα την τρόικα, ρύθμισα το χρέος, άρα να τώρα τα νέα δεδομένα γι αυτό στηρίξτε την κυβέρνηση και δώστε της παράταση στον βίο της.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: κ. Ευαγγελάτο, να σας πω κάτι; Αυτό αποδεικνύει, αυτήν την στιγμή, το μέγεθος της ανευθυνότητας της αντιπολίτευσης
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας μείνουμε στην κυβέρνηση. Εγώ θέλω να μείνω στην κυβέρνηση. Αφήστε την αντιπολίτευση, το καταλαβαίνω. Λέω λοιπόν, η γνώμη σας είναι ότι πρέπει να πάμε στην προεδρική εκλογή ακόμα και με ατά τα θέματα ανοικτά.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με κάποια θέματα μοιραίως θα πάμε ανοικτά. Δεν ακολουθεί η Οικονομία τις   διαταγές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εξελίξεις, η ΕΕ δεν παίρνει εντολές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, υπάρχει ένας χρόνος με τον οποίο γίνονται τα πράγματα. Τώρα, ότι αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ, στη μέση της προεδρικής θητείας, να χρησιμοποιήσει, ως έχει δικαίωμα, δυστυχώς μεν από το Σύνταγμα, την δυνατότητα εκλογής ΠτΔ για να εκβιάσει εκλογές, αυτό δε σημαίνει πως θα είναι προς όφελος της χώρας και του ελληνικού λαού. Αυτή καθαυτή η εκλογική διαδικασία και μόνο θα ρίξει πίσω την οικονομία. Άρα η όλη ιστορία αυτή θα έπρεπε να είχε κάνει, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία καμπανάκια και τον ΣΥΡΙΖΑ σοφότερο. Θα έπρεπε δηλαδή και αυτοί να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχουν πλασματικοί κόσμοι. Υπάρχει ένας κόσμος και αυτός είναι πραγματικός. Και μέσα σε αυτόν πρέπει να πολεμήσουμε υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή όμως, συνταγματικά, η προεδρική εκλογή, μπορεί να προκαλέσει όλα όσα, πολλές φορές έχουμε συζητήσει και είναι γνωστά, ένα ερώτημα, με βάση το κλίμα που θα δημιουργηθεί με βάση την αλληλουχία γεγονότων που περιγράψατε. Τι πιθανότητες θα δίνατε να εκλέξει η παρούσα βουλή ΠτΔ, να βρεθούν οι 180.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε, είναι πρόωρο να σας το πω. Έχω πει εδώ και πολύ καιρό ότι η ακραία πόλωση δυσκολεύει την εκλογή του ΠτΔ. Και γι’ αυτό ανήκω, πάλι κόντρα στο ρεύμα, σε αυτούς που είναι εναντίων της πόλωσης. Θεωρώ ότι βλάπτει την χώρα η ακραία πόλωση και ότι κακώς επιτρέπουμε στους εαυτούς μας, να παίζουμε ένα κομματικό παιχνίδι το οποίο τελικώς δεν ευνοεί κανέναν. Αυτή είναι η γνώμη μου, τώρα από εκεί και πέρα είναι σαφές υπάρχουν και άλλες επιλογές και άλλες σκέψεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποσοστά δεν θέλετε να μας δώσετε. Σήμερα, οι 180, υπάρχουν;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:  Θα σας πω όμως κάτι, το πρώτο θετικό δείγμα στην δική μου λογική είναι η κοινή αντίδραση όλων των κομμάτων χθες στο θέμα της Κύπρου. Είναι μια πρόοδος την οποία πρέπει να σημειώσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά είναι τα αυτονόητα στα οποία θα μπορούσε να πει κανείς εντάξει.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, τίποτα στην Ελλάδα….. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κάνουμε αυτό για να έχουμε γήπεδο στα άλλα.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Στην Ελλάδα τίποτα δεν είναι αυτονόητο πλέον κ. Ευαγγελάτε. Κάποτε λέγαμε ότι υπάρχουν αυτονόητα αλλά νομίζω ότι έχουμε διαψευστεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα, υπάρχουν οι 180 κ. Μπακογιάννη;  
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν νομίζω ότι υπάρχουν αυτήν την στιγμή, οι 180, με βάση τις δηλώσεις των βουλευτών. Υπάρχουν όμως πολλοί συνάδελφοι, οι οποίοι έχουν πει δημόσια ότι θα κρίνουν εκείνη την ώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι είναι πιο πιθανό να πάμε σε εκλογές ή να τις αποφύγουμε;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τι να σας πω τώρα; Μη με βάζετε στο ρόλο της Πυθίας. Ότι φέρνει η ώρα δεν το φέρνει ο χρόνος.