Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Πόλεμος για τα σκουπίδια – Τι κρύβεται πίσω από τη «μάχη» για ΚΕΔΕ και ΠΕΔ Αττικής

Mία δεύτερη «μάχη» (που για ορισμένους αυτοδιοικητικούς αποτελεί την πρώτη σε σημασία) δίνεται, σύμφωνα με την έρευνα της aftodioikisi.gr, πίσω από τις «μάχες» για την ΠΕΔΑ και την ΚΕΔΕ. Μάλιστα, στους παροικούντες την Αυτοδιοίκηση, ο προσδιορισμός της συνεδρίασης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔΑ όπου θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος και η Εκτελεστική Επιτροπή μετά την Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, δεν είναι άσχετος με αυτή τη «μάχη» που δίνεται στο παρασκήνιο για τον ΕΔΣΝΑ.
Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη» η νέα εφταμελής Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) που θα αποφασίσει για την τύχη των διαγωνισμών ΣΔΙΤ σχετικά με τα τέσσερα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων όπου διακυβεύονται πάνω από 350 εκατ. ευρωπαϊκοί πόροι σήμερα και πολλά δις κέρδη τα επόμενα χρόνια, ορίζεται ως εξής:

-Τρία μέλη υποδεικνύονται από την Περιφέρεια Αττικής και εκλέγονται από το 60μελές Δ.Σ. του Συνδέσμου όπου συμμετέχουν 24 εκπρόσωποι της Περιφέρειας και 36 εκπρόσωποι της ΠΕΔΑ
-Τέσσερα μέλη υποδεικνύονται από την ΠΕΔΑ και εκλέγονται από το 60μελές Δ.Σ. του Συνδέσμου όπου συμμετέχουν 24 εκπρόσωποι της Περιφέρειας και 36 εκπρόσωποι της ΠΕΔΑ
Θεωρητικά, η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής που έχει προαναγγείλει ότι θα ακυρώσει τους διαγωνισμούς που, έτσι κι αλλιώς, έχουν παγώσει, καθώς έχει την πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο μπορεί να ορίσει και τα τρία μέλη της νέας Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ (σ.σ. ένα εκ των τριών είναι ex officio η Ρένα Δούρου που από το νόμο κατέχει τη θέση του προέδρου) και θα αναζητά ένα ακόμη μέλος από την ΠΕΔΑ ώστε να έχει την απόλυτη πλειοψηφία και να προχωρήσει τους σχεδιασμούς της.
«Γαλαζο-πράσινη» συμμαχία για τον ΕΔΣΝΑ
Ωστόσο,  στην περίπτωση αυτή θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα υπάρξει συσπείρωση των «γαλάζιων» και των «πράσινων» δημάρχων που έχουν επικεφαλής τον απερχόμενο πρόεδρο της ΠΕΔΑ δήμαρχο Αγίων Αναργύρων-Καματερού Νίκο Σαράντη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, από τη θέση αυτή είχε σημαίνοντα (αν και παρασκηνιακό) ρόλο στη διαδικασία εκκίνησης των  σημερινών διαγωνισμών ΣΔΙΤ. Με αυτό τον τρόπο την πλειοψηφία στον ΕΔΣΝΑ (4 έναντι 3) θα την έχει η συνεργασία «γαλάζιων» και «πράσινων» και, έτσι, θα μπορούν να μπλοκάρουν τους σχεδιασμούς Δούρου, ολοκληρώνοντας αυτό που ήδη έχουν ξεκινήσει. Δηλαδή, η χρυσοφόρα διαχείριση των απορριμμάτων να δοθεί σε μία ή περισσότερες από τις εταιρείες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό.
Μάλιστα, στα αυτοδιοικητικά πηγαδάκια, λέγεται ότι η πρεμούρα του δημάρχου Αγίων Αναργύρων – Καματερού αλλά και του «υπαρχηγού» του δημάρχου Ηλιούπολης Βασίλη Βαλασόπουλου (σ.σ. είναι μέλος του απερχόμενου Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ) που οδήγησε και στην άνανδρη επίθεση κατά του συντάκτη της aftodioikisi.gr δεν ήταν τόσο να είναι ο κ. Σαράντης ο επόμενος πρόεδρος της ΠΕΔΑ αλλά να συνεχισθεί και, κυρίως, να ολοκληρωθεί η διαδικασία σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.
Το μήνυμα Σαράντη στον ΣΥΡΙΖΑ και ο ρόλος Καλογερόπουλου
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Σαράντης, προετοιμάζοντας τη συνεργασία του με τους εννέα (ή κάποιους από αυτούς) «γαλάζιους» του νέου Δ.Σ. της ΠΕΔΑ έχει διαμηνύσει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι σε περίπτωση που δεν τον επιλέξει για τον επόμενο πρόεδρο (σ.σ. πράγμα που η Κουμουνδούρου δεν επιθυμεί), έχει τη στήριξη των έξι από τους εννέα «γαλάζιους» και, με δεδομένη την αποχή ή το λευκό των δύο μελών του Δ.Σ. που προέρχονται από το ΚΚΕ, μαζί με τους πέντε της δικής του παράταξης βρίσκεται πολύ κοντά στο να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία (11 στους 23) στο νέο Δ.Σ., να εκλεγεί πρόεδρος και να ορίσει τους τέσσερις της νέας Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ. Μάλιστα, λέγεται ότι η συγκεκριμένη πρόταση του κ. Σαράντη προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παρά «μπλόφα» καθώς γνωρίζει ότι είναι πολύ δύσκολο για την Κουμουνδούρου να τον επιλέξει, πόσω μάλλον όταν ο Γ. Ιωακειμίδης που έχει τέσσερα μέλη στο νέο Δ.Σ. έχει αποκλείσει την πιθανότητα να στηρίξει τον δήμαρχο Αγίων Αναργύρων, με αποτέλεσμα εκτός των άλλων «να μην βγαίνουν και τα κουκιά».  Μ” αυτό όμως τον τρόπο από τη στιγμή που θα λάβει το αναμενόμενο «όχι» από ΣΥΡΙΖΑ-Ιωακειμίδη,  ο κ. Σαράντης «απενεχοποιείται» και ανοίγει ο δρόμος για συνεργασία με τη ΝΔ που οδηγεί τον ίδιο στην προεδρία της ΠΕΔΑ και τους «γαλαζοπράσινους» να έχουν την πλειοψηφία στον ΕΔΣΝΑ, συνεχίζοντας τους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ και μπλοκάροντας τους σχεδιασμούς Δούρου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σενάριο αυτό προωθεί και ο υπεύθυνος του Τομέα Αυτοδιοίκησης της ΝΔ Δημήτρης Καλογερόπουλος ο οποίος ούτως ή άλλως δεν διατηρεί και τις καλύτερες σχέσεις με τον επικεφαλής της «γαλάζιας» παράταξης στην ΠΕΔΑ, δήμαρχο Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου – Καψάλη. Λεπτομέρεια που κλείνει τον κύκλο της διαχείρισης των σκουπιδιών της Αττικής: Ο κ. Καλογερόπουλος είναι και  γενικός γραμματέας διαχείρισης αποβλήτων στο υπουργείο Εσωτερικών.
*Στη φωτo ο ΧΥΤΑ Φυλής , τη διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει προσωρινά η εταιρεία Ηλέκτωρ του ομίλου Μπόμπολα