Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

ΕΡΧΟΝΤΑΙ… Αγαπητοί μου φίλοι έχουμε πρόβλημα!


Βλάσης ΤσιώτοςΑγαπητοί μου φίλοι έχουμε πρόβλημα! Το Ξυλόκαστρο που όλοι αγαπάμε δέχεται απρόκλητη επίθεση. Είμαστε δυστυχώς σε πόλεμο. Απέναντι μας πολιτικοί "νάνοι" της κεντρικής εξουσίας, αλλά και της αυτοδιοίκησης οι οποίοι αφού για χρόνια δεν έκαναν τίποτα για το ζήτημα των απορριμμάτων, τώρα ξαφνικά ανακάλυψαν την λύση που θα τους αποφέρει ψήφους και αναγνώριση στις περιοχές τους. Ανακάλυψαν τον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου και σφάζονται για το ποιος θα μας προσφέρει πρώτος τα σκουπίδια του. Ερμιονίδα, Τρίπολη, Βέλο, Βόχα, Κιάτο, Κόρινθος και άλλοι πολλοί ξερογλείφονται για τον μοναδικό αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ στην Πελοπόννησο!

Δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες. Βρίσκονται όλοι λέει σε έκτακτη ανάγκη αφού τους έχουν πνίξει τα σκουπίδια. Για να μην τρελαθούμε ομαδικά για πια έκτακτη ανάγκη μιλάμε όταν η κατάσταση αυτή υπάρχει εδώ και χρόνια. Ποτέ δεν έκαναν τίποτα για τα σκουπίδια που παρήγαγαν αφού οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούσαν σε οποιαδήποτε προσπάθεια με την λογική τα σκουπίδια μου αλλού. Έτσι όλοι αυτοί οι φωτισμένοι άρχοντες πέταγαν τα σκουπίδια στις κρυμμένες χωματερές και τα είχαν καλά με όλους. Δυστυχώς όμως για όλους μας, το πήραν χαμπάρι από την Ευρώπη και άρχισαν τα πρόστιμα. Εκεί χάλασε η συνταγή και έπρεπε να βρεθεί άμεση λύση. Έγινε λοιπόν η συμφωνία με ιδιωτική εταιρία να διαχειριστεί τον θησαυρό που οι Δήμοι δεν ήθελαν να ακουμπήσουν. Μέχρι όμως να γίνουν πραγματικότητα οι εγκαταστάσεις θα περάσουν μήνες και τα πρόστιμα συνεχίζουν. Ο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου φαντάζει λοιπόν σαν την όαση στην έρημο για αυτούς. Γιατί τα πρόστιμα ανεβάζουν το κόστος των σκουπιδιών και οι δημότες δεν δέχονται αύξηση τελών σε αυτήν την δύσκολη οικονομικά περίοδο. Έτσι αντί να μας επαινούν που εμείς είχαμε την προνοητικότητα και την αποφασιστικότητα να λύσουμε το πρόβλημα της περιοχής μας, θέλουν να μας τιμωρήσουν μεταφέροντας μας τόνους σκουπιδιών.
Γιατί όμως δεν κάνουν κάτι έστω και προσωρινά στις περιοχές τους μέχρι να λειτουργήσει η συνολική λύση της Περιφέρειας; Ο πρώτος λόγος είναι το πολιτικό κόστος αφού ακόμη και τώρα οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν έντονα και ο δεύτερος λόγος είναι οικονομικός. Ο Δήμος Καλαμάτας προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα με δικό του δεματοποιητή, το κόστος όμως ανά τόνο σκουπιδιών ανέρχεται στα 65 ευρώ από τα περίπου 22 ευρώ που είναι σήμερα. Σκέφτηκαν λοιπόν να μας προσφέρουν τα απορρίμματά τους αφού τότε ο τόνος θα τους στοιχήσει 45 ευρώ. Κάνουν δηλαδή οικονομία οι άνθρωποι στις δικές μας πλάτες!!
Ο κίνδυνος να αλλάξει μόνιμα η φυσιογνωμία του Ξυλοκάστρου μας από αγροτικός-τουριστικός σε σκουπιδουποδοχέα είναι τεράστιος. Οι επισκέπτες φεύγουν, οι υπηρεσίες φεύγουν αλλά τα σκουπίδια έρχονται. Ποιος θα επισκεφτεί ένα Ξυλόκαστρο συνδεδεμένο πλέον με τα σκουπίδια, με δηλητηριασμένη στεριά και θάλασσα; Ποιος θα καταναλώσει αγροτικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης το Σκουπιδόκαστρο; Ποιος θα αντέξει τα εκατοντάδες φορτηγά που μέρα-νύχτα θα καταφτάνουν εδώ ξέχειλα από απορρίμματα; Ποιος θα αντιμετωπίσει τις γνωστές ομάδες που λυμαίνονται τα σκουπίδια και θα καταφτάσουν άμεσα από όλες τις γωνιές της Πελοποννήσου ανακαλύπτοντας τον θησαυρό του Ξυλοκάστρου; Η Αμφίπολη των σκουπιδιών θα είναι πια γεγονός!
Μπροστά στον κίνδυνο οριστικού αφανισμού του Ξυλοκάστρου ακούγονται και πολλές προτάσεις με τεράστιο ρίσκο. Να προλάβουμε να πάρουμε μόνοι μας μια σοβαρή ποσότητα σκουπιδιών ώστε οι υπόλοιποι μνηστήρες να κάνουν πίσω μας λένε. Δυστυχώς όμως όταν ανοίξει η πόρτα δεν εξαρτάται από μας πότε θα κλείσει. Τα τσακάλια όταν μυρίσουν αίμα δεν έρχονται λίγα-λίγα ώστε να χορτάσουν. Έρχονται σε αγέλες και όποιος προλάβει. Όταν βιάζεσαι να δείξεις διαλλακτικός, φανερώνεις στον απέναντι τον φόβο και την ανεπάρκεια σου. Απλοί κανόνες διαπραγμάτευσης που κάθε ηγέτης πρέπει να γνωρίζει.
Τις επόμενες μέρες θα γίνουν ανοικτές συζητήσεις για το θέμα ώστε να ενημερωθούν οι πάντες. Κανείς δεν δικαιούται να αδιαφορήσει και όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η λογική να βγάλουν οι άλλοι το φίδι από την τρύπα δεν θα γίνει αποδεκτή για ένα ζήτημα που θα καθορίσει το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας για τις επόμενες δεκαετίες. Σας καλώ όλους να είστε συμμέτοχοι σε όσα έρχονται βάζοντας στη άκρη τυχόν αντιπάθειες και διαφορές, καθώς σε αυτή την περίπτωση η αδιαφορία και ο διχασμός θα έχουν καταστροφικές συνέπειες. Έχουμε ανάγκη τους πάντες για να αντιμετωπίσουμε την απρόκλητη επίθεση που δέχεται το Ξυλόκαστρο μας. Αν μας βρουν όλους σε ετοιμότητα έχουμε ελπίδα, το Ξυλόκαστρο που ξέρουμε έχει ελπίδα.
ΤΣΙΩΤΟΣ.ΧΡ.ΒΛΑΣΙΟΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ