Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Δεκτή η τροπολογία του Κώστα Κόλλια για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς



Τροπολογία του Βουλευτή Κορινθίας κ. Κώστα Κόλλια έκανε δεκτή ο Αν.Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, για την παράταση του χρόνου υποβολής φορολογικών δηλώσεων από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς μέχρι το τέλος του έτους. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Ανέλαβα την πρωτοβουλία να καταθέσω τροπολογία, η οποία έγινε δεκτή τόσο από το Υπουργείο, όσο και από το Κοινοβούλιο, για την παράταση του χρόνου υποβολής των πάσης φύσεως φορολογικών δηλώσεων των αγροτικών συνεταιρισμών μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η τροπολογία θα διευκολύνει τις αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Οφείλω να επισημάνω ότι δεν πρόκειται για διάταξη χαριστική, αλλά επανορθωτική των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τον νόμο 4015 του 2011. Υπενθυμίζω ότι ο νόμος αυτός επέβαλε υποχρεωτικές συγχωνεύσεις συνεταιριστικών οργανώσεων, οι οποίες όμως ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν μέσα στα θεσμικά και χρονικά περιθώρια που δόθηκαν.
Το αποτέλεσμα ήταν πολλοί συνεταιρισμοί και ενώσεις να βρεθούν στον αέρα. Η νομική τους μορφή δεν αναγνωριζόταν και τα προβλήματα με τα μέλη, τους προμηθευτές και τους πιστωτές ήταν τεράστια. Αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν οριστικά μόλις τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, με την τροπολογία που κατέθεσα μαζί με συναδέλφους, και η οποία αναθεώρησε ριζικά τις διατάξεις του 4015, διευκολύνοντας τις συνεταιριστικές οργανώσεις να αναδιοργανωθούν.
Με αυτήν την τροπολογία, δινόταν προθεσμία στις οργανώσεις που έλαβαν την απόφαση να συγχωνευθούν, να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες μετατροπής τους μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, δηλαδή μέχρι προχθές. Είναι προφανές ότι, για οργανώσεις που έκαναν χρήση αυτής της προθεσμίας, θα ήταν αδύνατον να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, γι’ αυτό και έκρινα σκόπιμο να προτείνω παράταση, πρόταση η οποία και έγινε αποδεκτή.
Με την τροπολογία αυτή κλείνει ένας μακρύς κύκλος προβλημάτων που ξεκίνησε με τον ατυχή νόμο 4015 του 2011. Έχω την πεποίθηση ότι πλέον, έχουμε ένα πλήρες και άρτιο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων. Ο αγροτοσυνεταιριστικός χώρος εξυγιαίνεται, καθώς πλέον απαρτίζεται από οργανώσεις υγιείς και ενεργές, με μεγαλύτερο κύκλο εργασιών και, επομένως, πιο αποτελεσματικές. Είμαι βέβαιος ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο ενισχύεται αποφασιστικά ο ρόλος των συνεταιρισμών, τίθενται ουσιαστικά στην υπηρεσία του Έλληνα αγρότη και στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής μας παραγωγής.»