Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Στο σφυρί οι ακτές της Ηλείας

αιγιαλός

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ από apokalypseis.com

Δεκαπέντε ακίνητα του Δημοσίου σε περιοχές «φιλέτα», ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται μέσα στην Α” Ζώνη Απόλυτης Προστασίας του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου – Στροφυλιάς, εκχωρήθηκαν πρόσφατα στο «αμαρτωλό» ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να ξεπουληθούν στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
Τοπικοί παράγοντες του νομού και Οικολογικές Οργανώσεις κάνουν λόγο για πρωτοφανές σκάνδαλο και καλούν τους φορείς και τους πολίτες της Ηλείας, με μεθοδευμένες και δυναμικές κινητοποιήσεις να αντιδράσουν ώστε να αποτρέψουν το σκάνδαλο.

Οπως λέει στην «Ε» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία Εφη Σαλτάρη, πέρα από την εκποίηση των Θινών Βαρθολομιού, (950.000 τ.μ.) που πέρασε προσφάτως στο πολυνομοσχέδιο, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, έχει βάλει στόχο να ξεπουλήσει όλα τα ακίνητα της παραλιακής ζώνης, από τα Λεχαινά έως Νεοχώρι Ζαχάρως! Και αναφέρεται σε «σπίτια αναψυχής» (εννοούνται όλοι οι αυθαίρετοι οικισμοί;) αλλά και τα ξενοδοχεία σε Κυλλήνη (λουτρά ) και Κάτω Σαμικό! Εν ολίγοις, χιλιάδες χιλιόμετρα ακτών της Ηλείας και ό,τι έχει κτισθεί επί αυτών περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο του εν λόγω ταμείου!
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση για το θέμα καθώς και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τέσσερα αρμόδια υπουργεία όσον αφορά την επικείμενη εκποίηση των σημαντικών δημόσιων περιουσιακών στοιχείων στο νομό Ηλείας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
Ερωτά συγκεκριμένα τους αρμόδιους υπουργούς εάν έχει προσδιορίσει το ΤΑΙΠΕΔ την αγοραία, την εύλογη και την επενδυτική αξία των παραπάνω ακινήτων και ποιος εκτιμητικός οίκος έχει προβεί στις απαιτούμενες εκτιμήσεις για τον προσδιορισμό των εν λόγω αξιών.
Επίσης, εάν έχει εκδηλωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον για τα παραπάνω ακίνητα.
Ακόμη, με ποια κριτήρια και μεθοδολογία έχουν οριστεί οι βέλτιστες αξιοποιήσεις που αναγράφονται για έκαστο ακίνητο στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ και ποιος είναι ο επίσημος πολεοδομικός χαρακτηρισμός έκαστου ακινήτου.
Τέλος, η βουλευτής ζητεί να της κατατεθούν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και διαγράμματα των ακινήτων και ερωτά εάν υπάρχουν περιορισμοί χρήσεων γης για τα παραπάνω ακίνητα και περιβαλλοντικοί περιορισμοί και, αν ναι, ζητεί να μάθει αν πρόκειται να αρθούν για να εκποιηθούν.
«Η αποστολή του ΤΑΙΠΕΔ είναι η πώληση της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους και η επίτευξη των προβλέψεων – στόχων των Μεσοπρόθεσμων Πλαισίων Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Τα εν λόγω ακίνητα προορίζονται άμεσα για να εκποιηθούν σε ιδιωτικά συμφέροντα για την αποπληρωμή του «άδικου και ταξικά φορτισμένου δημόσιου χρέους της χώρας μας που γιγαντώθηκε με τα Μνημόνια από το 120% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2010 στο 175,5% το 2014. Καλούμαστε με τους δημοκρατικούς -συλλογικούς αγώνες μας και με την ψήφο μας να ανατρέψουμε αυτά τα σχέδια»- ανέφερε η κ. Σαλτάρη.
Τα προς πώληση ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ στην Ηλεία είναι τα εξής:
* Νεοχώρι περιοχή του Δήμου Ζαχάρως, Ηλεία 432.110,80 τ.μ. – σπίτια για διακοπές-αναψυχή
* Μεταξύ Λουτρών Κυλλήνης και Αρκουδίου περιοχή του Δήμου του Πηνειού, Ηλείας 290.520,63 τ.μ. – σπίτια για διακοπές- αναψυχή, ξενοδοχεία.
* Κυλλήνη, περιοχή του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Ηλεία 55.082 τ.μ. – ξενοδοχεία.
* Λουτρά Κυλλήνης, περιοχή του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Ηλεία – 111.254 τ.μ. -ξενοδοχεία.
* Λεχαινά, περιοχή του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Ηλεία 56.465 τ.μ. – σπίτια για διακοπές-αναψυχή.
* Αλφειού ποταμού, περιοχή Μακρίσια, Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρέστενα, Ηλεία 445.800 τ.μ. – σπίτια για διακοπές-αναψυχή.
* Βώλακας, περιοχή του Δήμου Πύργου Ηλείας 476.956 τ.μ. – σπίτια για διακοπές-αναψυχή.
* Περιοχή Ράχες, Βώλακα, Δήμου Ανδρίτσαινας- Κρέστενα, Ηλεία 82.972,98 τ.μ. – σπίτια για διακοπές-αναψυχή.
* Περιοχή Κάτω Σαμικό, Βώλακα, Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρέστενα, Ηλεία 229.380,30 τ.μ. – σπίτια για διακοπές-αναψυχή, ξενοδοχεία.
* Δήμος Ζαχάρως, Ηλεία 123.678 τ.μ. με κτίσμα 600 τ.μ. – σπίτια για διακοπές-αναψυχή.
* Αλυκές περιοχή, Λεχαινά, Δήμος Ανδραβίδας -Κυλλήνη, Ηλεία 394.814 τ.μ. – σπίτια για διακοπές-αναψυχή.
* Πυργί, Δήμος Πύργου Ηλείας 361.747,50 τ.μ. Σπίτια για διακοπές-αναψυχή.
* Spiatza – περιοχή Mouteli, Δήμος Πύργου Ηλείας 67.504,33 τ.μ. – σπίτια για διακοπές-αναψυχή.
* Γαλατάς περιοχή του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Ηλεία 1.380.000 τ.μ. – τουρισμός υγείας, ξενοδοχεία.
* Πυργί, Δήμος Πύργου Ηλείας 361.750,50 τ.μ. – σπίτια για διακοπές-αναψυχή.