Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Τι δείχνουν τα κρυφα γκάλοπ της ΝΔ - Σαφές προβάδισμα του ΠέτρουΤατούλη στην Πελοπόννησο

 51CF70EA4ED68778414970FB8ABDDBF0.jpg
 Στην τελική ευθεία εισέρχονται τα πολιτικά κόμματα εν όψει της διπλής αναμέτρησης του Μαΐου και θεωρείται βέβαιο ότι, μετά και τη μίνι ανάπαυλα των εορτών του Πάσχα, η αντιπαράθεση θα κορυφωθεί τόσο μεταξύ των ηγετών όσο και μεταξύ των υποψηφίων.
Σε ό,τι αφορά την αναμέτρηση για την αυτοδιοίκηση, στα επιτελεία όλων των κομμάτων φτάνουν κάθε εβδομάδα πλέον αποτελέσματα ερευνών που διεξάγονται σε ολόκληρη την επικράτεια, προκειμένου οι υπεύθυνοι της προεκλογικής καμπάνιας να καθορίσουν (και να μεταβάλουν εάν χρειαστεί) τη στρατηγικής τους.
Σύμφωνα το δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής», στις αρχές της εβδομάδας έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου η παρουσίαση των τελευταίων στοιχείων από τις έρευνες που διεξήχθησαν και στις 13 περιφέρειες για λογαριασμό της ΝΔ.


Αποκαλυπτικά ευρήματα
Τα αποτελέσματα δεν διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από τις εκτιμήσεις που γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο ΠΑΣΟΚ. Κωδικοποιημένα και σύμφωνα με αυτές τις απόρρητες μετρήσεις, σημαντικό προβάδισμα έχουν αποκτήσει οι υποψήφιοι της ΝΔ σε τρεις περιφέρειες: Στη Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.
Όπως εκτιμούν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, οι κ. Κ. Μπακογιάννης, Αλ. Καχριμάνης και Κ. Αγοραστός εύκολα ή δύσκολα θα επικρατήσουν των αντιπάλων τους.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει η ΝΔ εμφανίζεται στην Αττική, καθώς -σύμφωνα με τις ίδιες μετρήσεις- ο κ. Γ. Κουμουτσάκος, παρότι έχει βελτιώσει τα ποσοστά του σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, δίνει μάχη για να βρεθεί στον δεύτερο γύρο.
Αναλυτικά τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που έχουν γίνει για λογαριασμό της ΝΔ και οι εκτιμήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ είναι τα εξής:

Αττική
Προβάδισμα Σγουρού, στον 2ο γύρο η Δούρου

Ο κ. Γ. Σγουρός εμφανίζεται να έχει σαφές προβάδισμα, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις της ΝΔ. Ο κ. Γ. Κουμουτσάκος δεν συσπειρώνει ακόμη ικανό ποσοστό των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων (λίγο περισσότερο από το 30%), γεγονός που τον κρατά καθηλωμένο σε χαμηλές θέσεις. Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η κ. Ρ. Δούρου θα μπει με άνεση στον δεύτερο γύρο και πιστεύουν ότι η μάχη θα εξελιχθεί σε δυνατό ντέρμπι. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι ο κ. Σγουρός δεν θα έχει πρόβλημα επανεκλογής και σημειώνουν ότι αυτό θα φανεί και από το υψηλό ποσοστό που θα κερδίσει στον πρώτο γύρο.

Κεντρική Μακεδονία
«Γαλάζια» υπόθεση με φαβορί τον «αντάρτη»

Η μάχη για την περιφέρεια εξελίσσεται -σύμφωνα με τις ίδιες μετρήσεις- σε «γαλάζια» υπόθεση, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν οι κ. Τζιτζικώστας και Ιωαννίδης. Ο πρώην υπουργός φέρεται να έχει μειώσει τη διαφορά που τον χώριζε από τον «αντάρτη» υποψήφιο. Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις και ορισμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δεν «βλέπουν»την κ. Δ. Χαραλαμπίδου να προκρίνεται στον 2ο γύρο.
Ανατολική Μακεδονία
 

Αισιοδοξία για Παυλίδη, έμεινε πίσω ο Μορφίδης
Στη ΝΔ επικρατεί αισιοδοξία ότι ο κ. Γ. Παυλίδης θα μπορέσει να δώσει με αξιώσεις τη μάχη για να κερδίσει την περιφέρεια. Θεωρούν δεδομένο ότι θα είναι στον δεύτερο γύρο απέναντι στον νυν περιφερειάρχη Κ. Γιαννακίδη. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφέρουν ιδιαίτερα οι εκτιμήσεις, καθώς ο κ. Κ. Μορφίδης, εκλεκτός της Κουμουνδούρου, αν και ξεκίνησε καλά, δεν φαίνεται να έχει αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική.

Δυτική Μακεδονία
Σιγουριά για επανεκλογή του νυν περιφερειάρχη

Στη ΝΔ θεωρούν βέβαιη την επανεκλογή του νυν περιφερειάρχη Γ. Δακή, ενώ στην Κουμουνδούρου τα μηνύματα είναι αντιφατικά. Το κρίσιμο θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το εάν ο κ. Ι. Μουμουλίδης θα είναι ή όχι στον δεύτερο γύρο.
Θεσσαλία
Προηγείται ο Αγοραστός, σε… απόσταση η Διώτη

Οι τελευταίες μετρήσεις στο Μαξίμου εμφανίζουν τον κ. Κ. Αγοραστό να προσεγγίζει το 40% των ψηφοφόρων, γεγονός το οποίο, εάν επιβεβαιωθεί στην κάλπη, θα σημάνει μια σχετικά άνετη νίκη για τον «γαλάζιο» υποψήφιο. Στον ΣΥΡΙΖΑ η κ. Ηρώ Διώτη δείχνει να «περνά» στον δεύτερο γύρο, αλλά να έχει σημαντική απόσταση από τον νυν περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφιο.

Στερεά Ελλάδα
Στον 2ο γύρο παίζονται τα πάντα

Ο κ. Κ. Mπακογιάννης βρίσκεται σε επίπεδα άνω του 40% και οι πιο αισιόδοξοι στη ΝΔ πιστεύουν ότι μπορεί η μάχη να κριθεί από τον πρώτο γύρο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βαγγ. Αποστόλου προχωρά ικανοποιητικά και πιστεύουν ότι στον δεύτερο γύρο όλα θα είναι ανοιχτά.

Δυτική Ελλάδα
Κερδίζει έδαφος ο εκλεκτός της Κουμουνδούρου

Για τη ΝΔ η υποψηφιότητα του κ. Ανδρ. Κατσανιώτη ήταν υψηλού ρίσκου, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις δημοσκοπήσεις. Στη Λ. Συγγρού θεωρούν ότι θα είναι μεν στον δεύτερο γύρο, αλλά πολύ δύσκολα θα καταφέρει να περάσει τον κ. Απ. Κατσιφάρα. Αισιοδοξία, ωστόσο, επικρατεί και στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο κ. Βασ. Χατζηλάμπρου κερδίζει έδαφος και στον δεύτερο γύρο θα δώσει με αξιώσεις τη μάχη του απέναντι στον κ. Κατσιφάρα.

Ιόνια
Η Αντζελα ανατρέπει τα τωρινά δεδομένα

Η υποψηφιότητα της κ. Αντζ. Γκερέκου δείχνει να ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα. Στη ΝΔ θεωρούν ότι ο κ. Σπύρου έχει σημαντικές πιθανότητες επανεκλογής, αλλά πιστεύουν ότι ο δεύτερος γύρος θα εξελιχθεί σε ντέρμπι με την υποψήφια του ΠΑΣΟΚ. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο κ. Θ. Γαλιατσάτος θα δώσει μάχη για να μπει στον 2ο γύρο.

Ήπειρος
Με ποσοστό 40% μπροστά ο Καχριμάνης

Στη ΝΔ θεωρούν βεβαία την επανεκλογή του κ. Αλ. Καχριμάνη, καθώς στις μετρήσεις το ποσοστό του αγγίζει σήμερα το 40%. Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η κ. Γεροβασίλη θα είναι στον 2ο γύρο.

Πελοπόννησος
Αντεπίθεση Βουδούρη στο προβάδισμα Τατούλη

Σύμφωνα με τις έρευνες που παρουσιάστηκαν στα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου στις αρχές της εβδομάδας, η υποψηφιότητα Τατούλη έχει σαφές προβάδισμα, αλλά -εκτιμούν- ότι τελικό αποτέλεσμα θα υπάρξει στον δεύτερο γύρο. Αντίπαλος του νυν περιφερειάρχη -σύμφωνα με τις ίδιες αναμετρήσεις- θα είναι ο κ. Οδ. Βουδούρης. Αισιόδοξοι δηλώνουν και στον ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνουν ότι, παρά τις αρχικές αντιδράσεις, ο κ. Βουδούρης έχει αρχίσει να κερδίζει σημαντικά έδαφος.

Κρήτη
Όλα ανοιχτά στη Μεγαλόνησο

Στη ΝΔ πιστεύουν ότι ο κ. Σερ. Τσόκας θα είναι στον δεύτερο γύρο, κάτι που αποτυπώνεται και στις μετρήσεις. Ωστόσο, εκτιμούν ότι δύσκολα θα χάσει ο νυν περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκης, ο οποίος θα έχει ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες στην πορεία προς τη δεύτερη Κυριακή. Για τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκη, τα στελέχη που επεξεργάζονται τα ευρήματα θεωρούν ότι είναι πιθανόν να μην προκριθεί καν. Αλλη εικόνα, ωστόσο, έχουν στην Κουμουνδούρου και πιστεύουν ότι ο δικός τους υποψήφιος θα είναι στον δεύτερο γύρο. Σε αυτό που συμπίπτουν με τη ΝΔ, πάντως, είναι πως ο κ. Αρναουτάκης θα εκλεγεί κατά πάσα πιθανότητα, για δεύτερη θητεία.

Βόρειο Αιγαίο
Στήθος με στήθος και φαβορί η Κυρίτση

Πρόκειται για τη μοναδική περιφέρεια που και οι νεοδημοκράτες πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πιθανότητες να κερδίσει. Αν και οι μετρήσεις δείχνουν ότι η κ. Χρ. Καλογήρου πηγαίνει καλά, εκτιμούν ότι θα εξελιχθεί σε δύσκολο ντέρμπι η μάχη με την κ. Αγλ. Κυρίτση.

Νότιο Αιγαίο
Δυναμική Σπύρου κόντρα στον νυν περιφερειάρχη

Σημαντικά είναι τα ευρήματα για τη «γαλάζια» υποψηφιότητα του κ. Γ. Χατζημάρκου, αλλά εκτιμούν ότι ο κ. Γ. Μαχαιρίδης (ΠΑΣΟΚ) έχει αυτήν την ώρα ένα μικρό προβάδισμα. Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι ο δικός τους υποψήφιος, κ. Μπενέτος Σπύρου, θα είναι στον 2ο γύρο απέναντι στον νυν περιφερειάρχη.

arouraios.gr