Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Το πρόγραμμα που... προβλέπει τα γηρατειά μας!

Το πρόγραμμα που… προβλέπει τα γηρατειά μας!
Ερευνητές δημιούργησαν το λογισμικό που θα δείχνει το πώς θα γίνουμε στα 83 μας χρόνια
Ένα πρόγραμμα λογισμικού, που δημιουργήθηκε από Αμερικανούς ερευνητές, θα μπορεί όπως ισχυρίζονται, να δημιουργήσει αυτόματα διαδοχικές εικόνες από το μέλλον, προβλέποντας πώς θα αλλάζει το πρόσωπο ενός παιδιού από δεκαετία σε δεκαετία, καθώς θα μεγαλώνει από τα τρία του χρόνια έως τα… 83.
Η σχετική έρευνα, που χρηματοδοτείται από την (πανταχού παρούσα) Google και την μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργαστών Intel, γίνεται από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, με επικεφαλής τον καθηγητή επιστήμης των υπολογιστών Στίβεν Σάιτζ, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ».
Το λογισμικό μπορεί να «τρέξει» σε ένα απλό υπολογιστή και χρειάζεται μόλις μισό λεπτό για να παράγει μια σειρά από διαδοχικά μελλοντολογικά πορτρέτα ενός τρίχρονου παιδιού.
Οι αλγόριθμοί του βασίζονται στη συγκριτική ανάλυση χιλιάδων φωτογραφιών που δείχνουν τον ίδιο άνθρωπο σε διαφορετικές περιόδους της ζωής του, καθώς γερνά, επιτρέποντας έτσι στο πρόγραμμα να κάνει προβλέψεις για το πώς μπορεί να αλλάξει ένα πρόσωπο διαχρονικά.
Οι έως τώρα δοκιμές δείχνουν ότι το πρόγραμμα είναι αρκετά επιτυχημένο, παράγοντας εικόνες πειστικές σε σημείο που οι άνθρωποι δυσκολεύονται να διακρίνουν αν μια φωτογραφία ενηλίκου έχει τραβηχτεί στην πραγματικότητα ή έχει δημιουργηθεί από τον υπολογιστή με βάση μια παιδική φωτογραφία του ίδιου ανθρώπου.
Το κοινό θα έχει σύντομα την ευκαιρία, σύμφωνα με τους ερευνητές, να δοκιμάσει το πρόγραμμα με τη βοήθεια μιας διαδικτυακής κάμερας.

techit.gr