Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Γιατί συζητάμε για διαφορετική οπτική διοίκησης


Πλέον μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις επικείμενες Δημοτικές Εκλογές. Αν εξαιρέσουμε τις Άγιες ημέρες του Πάσχα και τις απαραίτητες ημέρες περισυλλογής και ανάπαυσης, ουσιαστικά πολύ λίγες ημέρες απομένουν για να σκεφτούμε, να αξιολογήσουμε και να αποφασίσουμε σχετικά με την επιλογή μας προς τις κάλπες.
Ταυτόχρονα όμως, αυτές τις ημέρες θα έχουμε και τη δυνατότητα να ξεκλέψουμε χρόνο για να συζητήσουμε με φίλους, να καθίσουμε στο οικογενειακό τραπέζι, να μιλήσουμε για όσα μας απασχολούν.

Πολύς λόγος γίνεται για την ανάγκη μιας διαφορετικής οπτικής διοίκησης στο Δήμο Κορινθίων. Αυτό ίσως αποτελεί και το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών. Μην ξεχνάμε ότι σε λίγες ημέρες θα κληθούμε να επιλέξουμε τη νέα Δημοτική Αρχή που θα έχει θητεία μιας ολόκληρης πενταετίας.
Δυστυχώς, η απερχόμενη Δημοτική Αρχή του κυρίου Πνευματικού επέλεξε να πολιτευτεί επί αυτού του διακυβεύματος με τις ρετουσαρισμένες φωτογραφίες επαγγελματιών φωτογράφων που καμία σχέση δεν έχουν με την καθημερινότητα που βιώνουμε. Με τη στείρα διαχειριστική λογική των Αντιδημάρχων της που αραδιάζουν νούμερα και πίνακες μικροέργων πρόχειρων και επιπόλαιων που είτε δεν πρόσθεσαν τίποτα σε αυτό που θα ονομάζαμε «προϊόν» του Δήμου, ή – ακόμα χειρότερα – δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των δημοτών, όπως τα εξοργιστικά υπερμεγέθη παρτέρια με τα οποία επέλεξε να «φτιασιδώσει» την ολιγωρία της στη γέφυρα του Ξηριά. Εκεί που πλέον δημιουργήθηκαν δύο μικρές λωρίδες πρόσβασης για τους κατοίκους, παραπλεύρως των τεράστιων χωμάτινων όγκων που τοποθέτησαν εντός μπόλικου τσιμέντου. Πολύ τσιμέντο σε κάθε γωνιά του Δήμου μας …
Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ μακριά από όλα αυτά και οι πολίτες πρέπει να ακούσουν όσα πρέπει να γίνουν πέρα από τέτοιες μικροδιαχειριστικές δραστηριότητες που απλώς σκοπεύουν στο να «γεννάνε» μικροαναθέσεις για ημέτερους και λιγοστούς «φίλους».
Η αλήθεια είναι ότι η περίοδος 2014-2019 απαιτεί μια τελείως διαφορετική νοοτροπία διοίκησης και αντιμετώπισης αυτού που ονομάζουμε «Δήμο». Με τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ να είναι εξαιρετικά περιορισμένα και τις νέες πρακτικές αξιολόγησης των εντασσόμενων έργων να οδηγούν σύντομα σε μαζικές απεντάξεις, η νέα Δημοτική Αρχή πρέπει να στηριχτεί σε συγκεκριμένο τρίπτυχο διεκδίκησης και στρατηγικής. Όροι όπως η «έξυπνη ανάπτυξη», η «βιώσιμη ανάπτυξη» και η «κοινωνική συνοχή» παύουν πια να αποτελούν νεφελώδεις ιδέες και πρέπει να συνδυαστούν με τεχνοκρατικό και άρτιο τρόπο προκειμένου να χαρακτηρίζουν εφεξής κάθε δράση. Ελάχιστα έργα της απερχόμενης δημοτικής αρχής μπορούν να συνδυάσουν αυτούς τους τρεις όρους, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να απαντήσει στις νέες απαιτήσεις.
Από την Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι. Για παράδειγμα, 75 % των ηλικιών 20-64 ετών θα πρέπει να εργάζονται, 20 % θα πρέπει να είναι η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας κ.α.. Κονδύλια για έργα δεν θα υφίστανται για όλους τους Δήμους, αλλά οι Αρχές θα πρέπει να έχουν δυνατότητα καλών επαφών, ικανότητα αποτελεσματικής διαβούλευσης, γνώση αξιοποίησης των εργαλείων των νέων τεχνολογιών για να διεκδικήσουν την υλοποίηση έργων.
Ο τριπλός έλικας ανάπτυξης που θα συνδυάζει τον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα με τη συνεισφορά των Πανεπιστημίων αποτελεί τη νέα νοοτροπία ανάπτυξης και το μόνο οδηγό χρηματοδότησης. Εκεί ακριβώς θα μπορούν να εγκριθούν έργα που θα περιλαμβάνουν τοπικά, δημόσια και ιδιωτικά, κοινωνικοοικονομικά συμφέροντα που θα πρέπει να διαμορφώνονται κατόπιν διαλόγου, συνεργειών και σωστής διαπραγμάτευσης. Το μοντέλο της «ομαδούλας» του εκάστοτε Δημάρχου που εκτελεί έργα με τη λογική του «αυγού Kinder», αιφνιδιάζοντας τους πολίτες έχει παρέλθει. Φοβάμαι ότι αυτό δεν το έχει αντιληφθεί η απερχόμενη Δημοτική Αρχή του Δήμου Κορινθίων.
Το νέο μοντέλο διοίκησης των Δήμων απαιτεί ικανότητες διαπραγμάτευσης που σημαίνουν γνώση ξένων γλωσσών, δεξιότητες μάνατζμεντ, αποδεδειγμένη γνώση και εμπειρία ελιγμών σε διεθνές επίπεδο, ικανότητα παρουσίασης πλάνων που θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με ποσοτικοποιημένη αποτελεσματικότητα και παραγωγή πολύπλευρης αξίας. Όταν γράφω ότι ο Δήμος Κορινθίων αλλάζει σελίδα, αυτό ακριβώς εννοώ. Δεν εννοώ ότι απλώς θα αλλάξουμε Δήμαρχο.
Χρειαζόμαστε άνθρωπο ικανό να σταθεί απέναντι σε τέτοιες προκλήσεις, προσωπικότητα με όραμα και περγαμηνές στο εξωτερικό, πρόσωπο της σύνθεσης και όχι της άκριτης σύγκρουσης, Δήμαρχο που θα αξιοποιεί και θα αναδεικνύει πρόσωπα σύμφωνα με τις ικανότητές τους και όχι σύμφωνα με το «πνευματικόμετρο».
Γι’ αυτό ο Δήμος Κορινθίων χρειάζεται το Βασίλη Νανόπουλο και τη "ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ", γι’ αυτό συζητάμε για νέα οπτική διοίκησης. Όποιος δεν το καταλαβαίνει, απλά στα επόμενα χρόνια θα «διαμαρτύρεται», όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια με την απερχόμενη δημοτική αρχή που δεν κατόρθωσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ούτε σε ένα πραγματικό μεγάλο θέμα για τον τόπο μας.
Εύχομαι καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση. Καλή Ανάσταση …

Βασίλης Μπαλάφας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κορινθίων
με τον Βασίλη Νανόπουλο και τη «Συμμαχία Πολιτών»