Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Η Γαλλία στρέφεται στα δεξιά και ο Ολάντ κάνει ανασχηματισμό!

france
Τα πρώτα αποτελέσματα από το β` γύρο των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία δείχνει πως το εκλογικό σώμα έστρεψε την πλάτη του στους Σοσιαλιστές και τον Φρανσουά Ολάντ.
Τους περισσότερους δήμους φαίνεται πως κερδίζει η Δεξιά αντιπολίτευση, ενώ θετικά είναι τα αποτελέσματα και για το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν.
Μάλιστα, οι ακροδεξιοί ισχυρίζονται πως  ότι το κόμμα της επικράτησε σε τουλάχιστον έξι πόλεις.
Μόνη παρηγοριά για τον Ολάντ είναι η νίκη της Αν Χινταλγκό στο Παρίσι, η οποία γίνεται η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην πόλη του φωτός.
Πάντως για τον πρόεδρο Ολάντ, μόνο στο Παρίσι έχει ουσιαστικά θετικό αποτέλεσμα και πήρε το… μήνυμα του λαού του. Για το λόγο αυτό και προκειμένου να αντιστρέψει το κλίμα, αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό, ο οποίος θα γίνει σύμφωνα με πληροφορίες τη Δευτέρα.
Χαρακτηριστικό είναι πως σε δημοσκόπηση ενόψει ευρωεκλογών, οι Σοσιαλιστές είναι τρίτη δύναμη.
Προηγείται η Δεξιά με 24%, δεύτερη η ακροδεξιά με 22%, ενώ οι Σοσιαλιστές πέφτουν στο 19%.



Σύμφωνα με τα exit poll της εταιρείας BVA, οι Συντηρητικοί της αντιπολίτευσης (UMP) έρχονται πρώτοι με 49% έναντι 42% για το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Ολάντ.
Το Παρίσι φαίνεται ότι αποκτά για πρώτη φορά γυναίκα δήμαρχο, καθώς η Αν Ινταλγκό του Σοσιαλιστικού Κόμματος φέρεται να επικρατεί με 54,5%, σύμφωνα εκτιμήσεις των ινστιτούτων Ifop και SAS για το τηλεοπτικό δίκτυο i-Télé.

Η BVA εκτιμά ότι πάνω από 100 πόλεις με πληθυσμό άνω των 10.000 περνούν στους Συντηρητικούς, ένα αποτέλεσμα που σχεδόν εκμηδενίζει τα κέρδη των Σοσιαλιστών από τις δημοτικές εκλογές του 2008.
Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου (FN) Φλοριάν Φιλιπό, το ακροδεξιό κόμμα είχε «τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία του στις δημοτικές εκλογές», δήλωσε .
Το FN επικράτησε σε «τουλάχιστον έξι πόλεις», μεταξύ τους η Μπεζιέ (νοτιοδυτική Γαλλία) και η Φρεζύς (νότια) και εξελέγησαν «ίσως 1.200 δημοτικοί σύμβουλοι» δήλωσε η πρόεδρός του Μαρίν Λεπέν. Σύμφωνα όμως με τα exit poll, το FN μπορεί να κερδίσει συνολικά δέκα πόλεις.
«Είναι ξεκάθαρο ότι περνάμε σε νέα φάση, ο διπολισμός της γαλλικής πολιτικής έχει σπάσει και πρέπει πλέον να λογαριάζουμε μια τρίτη δύναμη» δήλωσε η αντιευρωπαία Λε Πεν, η οποία ζητά περιορισμό της μετανάστευσης.
Η προσέλευση των ψηφοφόρων περιορίστηκε στο ιστορικό χαμηλό του 63,5%, και οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η χαμηλή συμμετοχή θα ευνοούσε την ακροδεξιά.
Σύμφωνα με το Reuters, δημοσκόπηση της Harris Interactive δείχνουν ότι το 80% των Γάλλων τάσσονται κατά του πρωθυπουργού Ζακ-Μαρκ Ερό και επιθυμούν την αντικατάστασή του με τον Μανουέλ Βαλ, νυν υπουργό Εσωτερικών, ή με τον βετεράνο υπουργό Εξωτερικών Λορέν Φαμπιούς.