Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Κώστας Κόλλιας: «Ενιαία φορολόγηση και βιβλία για τους αγρότες που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές»



Ένα μεγάλο πρόβλημα που απασχολούσε τους αγρότες μας και που αφορούσε την τήρηση διπλών βιβλίων για όσους πουλούσαν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές, λύθηκε με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Κυριακή στη Βουλή. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Με αλλεπάλληλες ερωτήσεις και παρεμβάσεις που είχα κάνει προς τον αρμόδιο Υπουργό, είχα επισημάνει ότι η τήρηση διπλών βιβλίων για όσους αγρότες πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές σημαίνει επιπλέον έξοδα, επιπρόσθετη φορολογία και εν κατακλείδι συνιστά αδικία σε βάρος αυτών των παραγωγών.
Με ειδική διάταξη που θεσπίστηκε στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, η πώληση ίδιων προϊόντων από τους αγρότες στις λαϊκές αγορές θεωρείται αγροτική δραστηριότητα, φορολογείται ενιαία με 13%, ενώ τα έσοδα και τα έξοδα από τη λαϊκή καταχωρούνται στο ίδιο βιβλίο με αυτά από το χωράφι. Αποκαθίσταται έτσι μία μεγάλη αδικία που ήθελε τον παραγωγό στο χωράφι ως αγρότη με φορολογία 13% και στη λαϊκή αγορά ως έμπορο με φορολογία 26%.
Επιπλέον ικανοποιήθηκε ένα άλλο αίτημα των παραγωγών μας να συμπεριλαμβάνονται στις εκροές (έξοδα) οι αποσβέσεις παγίου κεφαλαίου (φυτικό κεφάλαιο, εξοπλισμός κλπ). Τέλος, οι επισφαλείς απαιτήσεις (οφειλές εμπόρων προς παραγωγούς) θα αφαιρούνται από τα έσοδα ώστε ο παραγωγός να μην φορολογείται για ποσά τα οποία δεν έχει εισπράξει.
          Πρόκειται για ιδιαίτερα θετικές διατάξεις, υπάρχουν ωστόσο ακόμα κάποιες εκκρεμότητες, όπως το εργασιακό κόστος. Έχουμε θέσει επανειλημμένα το αίτημα να τεκμηριώνονται έξοδα από την απασχόληση των μελών της αγροτικής οικογένειας στην εκμετάλλευση. Για το θέμα αυτό έχω ήδη τη διαβεβαίωση του οικονομικού επιτελείου ότι θα τακτοποιηθεί, πλην όμως αναμένω να υλοποιηθεί με συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση.»