Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΩΝ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ



http://korinthiannews.gr/wp-content/uploads/2013/04/%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF1.jpg 
Την Παρασκευή 31-Ιανουαρίου 2014 και ώρα 11:45 π.μ. έως 13:45 μ.μ. πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Αγίων Θεοδώρων ενημέρωση με θέμα : «Εκπαιδευτικές κατευθύνσεις και προοπτικές μετά την υποχρεωτική εκπαίδευση», με τη συγκριτική μελέτη Ελληνικού-Γαλλικού Εκπαιδευτικού Συστήματος.

Κίνητρο για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης υπήρξαν οι επανειλημμένες και εύλογες απορίες και αναζητήσεις των μαθητών μας για τις διεξόδους και επιλογές μετά το γυμνάσιο.

Αφορμή υπήρξαν οι πρόσφατες αλλαγές που επέφερε ο Ν.4186/17-09-2014 «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις», ο οποίος ρυθμίζει την Οργάνωση και λειτουργία του νέου λυκείου. Ως μαχόμενοι εκπαιδευτικοί, ως παιδαγωγοί, αλλά και ως γονείς με αναζητήσεις και οράματα, θεωρήσαμε υποχρέωσή μας την κατά το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία των παιδιών μας, ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και τις απαιτήσεις του Νέου Σχολείου.

Στο σχολείο μας διδάσκεται ως δεύτερη ξένη γλώσσα η γαλλική. Η διδασκαλία μιας γλώσσας δε μένει απλά στην ενασχόληση με γραμματικά ή συντακτικά φαινόμενα, με τη γραφή και την ανάγνωση. Εκτείνεται στη μύηση στην κουλτούρα και στον πολιτισμό της χώρας που αντιπροσωπεύει. Η εκπαίδευση ενός λαού είναι πολιτιστικό στοιχείο, γιατί αντικατοπτρίζει τα ιδεώδη για το σύγχρονο σκεπτόμενο άνθρωπο και πολίτη.

Για τους λόγους αυτούς παρουσιάστηκαν οι βασικές δομές του γαλλικού συστήματος εκπαίδευσης, με ταυτόχρονη σύγκριση με το Ελληνικό. Παρουσιάστηκαν ακόμη οι προϋποθέσεις που πρέπει  να πληρεί ένας απόφοιτος ελληνικού σχολείου, προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές του στη Γαλλία, εφόσον η διεκδίκηση εκπαιδευτικών ευκαιριών και θέσεων εργασίας σε οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα είναι πλέον συνυφασμένη με την Ευρωπαϊκή μας ταυτότητα.

Οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου προσήλθαν το αμφιθέατρο, παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή και απεύθυναν ερωτήσεις στις ομιλήτριες, την κ. Μιχαήλ Αργυρώ (εκπαιδευτικό ΠΕ05) και την κ. Μοτάκη  Σταματίνα (εκπαιδευτικό ΠΕ13). Η διευθύντρια του σχολείου κ. Πρωτοπαπά  Μαρία προλόγισε την εκδήλωση, ενώ ιδιαίτερη τιμή για μας ήταν η παρουσία της κ. Καλογεροπούλου Αριστέας, υπεύθυνης Περιβαλλοντικών Θεμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κα. Ειρήνη Παπαδοπούλου, (εκπαιδευτικό ΠΕ02) για τη συμβολή της στη συλλογή ενημερωτικού υλικού, όπως επίσης και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που πάντα είναι αρωγός και συμπαραστάτης μας.