Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Χωρίς τέλος ο εφιάλτης των Ρίχτερ σε Κεφαλονιά, Φθιώτιδα και Αχαΐα - Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Οι συνεχείς μετασεισμοί προκαλούν ανησυχία στους κάτοικους της Κεφαλονιάς, οι οποίοι έχουν μετατρέψει τα αυτοκίνητα τους σε σπίτια φοβούμενοι έναν μεγαλύτερο σεισμό.
Το πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος", για ακόμη ένα βράδυ, γέμισε με σεισμοπαθείς που δεν έχουν που να μείνουν, ενώ οι σκηνές του στρατού, παρότι χθες τοποθετήθηκαν και δάπεδα, δεν προτιμούνται από τους πολίτες.
Τα Ρίχτερ πάντως καλά κρατούν, σε Κεφαλονιά , Αχαΐα και Φθιώτιδα.
 Νέα σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 15 χιλιόμετρα βόρειοανατολικά του Ληξουρίου και εστιακό βάθος μόλις 2 χιλιόμετρα, σημειώθηκε στις 05:26 το πρωί σύμφωνα με το Γεωδυναμικό ινστιτούτο Αθηνών. Ο σεισμός αυτός έγινε αισθητός και στη Ζάκυνθο.
Σεισμός 4,2 Ρίχτερ ταρακούνησε και την Πάτρα τα ξημερώματα. Η σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03.21 στον θαλάσσιο χώρο του Πατραϊκού κόλπου με επίκεντρο 12 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Ναυπάκτου, στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Ρίου-Αντίρριου. Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίστηκε στα 5 χιλιόμετρα.
 Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας...
«Χρειάζεται παρακολούθηση η θαλάσσια περιοχή δυτικά του Αντιρρίου, στην οποία εκδηλώθηκε σήμερα στις 3:21 το πρωί η σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ» δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης.
Όπως τονίζει ο Βασίλης Καραστάθης, από μία σεισμική δόνηση δεν μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα και γι’ αυτό, προσθέτει, χρειάζεται παρακολούθηση.
Όσον αφορά στη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στον δυτικό Κορινθιακό κόλπο, ανάμεσα σε Ψαθόπυργο και Καμάρες, ο κ. Καραστάθης τονίζει ότι δεν συνδέεται με τον σημερινό σεισμό. Όπως τονίζει, οι τελευταίοι σεισμοί εντάσσονται στην φυσιολογική σεισμική δραστηριότητα του Κορινθιακού κόλπου.
Στο μεταξύ στις 11.59 σημειώθηκε νέος  μετασεισμός στη Κεφαλλονιά με μέγεθος 4,1 Ρίχτερ , 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου με το εστιακό βάθος στα 5 χιλιόμετρα. Τέλος στις 9.00 το πρωί σημειώθηκε επίσης νέα σεισμική δόνηση με μέγεθος 3,5 Ρίχτερ , 19 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αταλάντης με  το εστιακό βάθος στα 5 χιλιόμετρα.