Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Φαντασμαγορική η τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας

Φαντασμαγορική  η τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων
 .

Φαντασμαγορική ήταν η τελετή έναρξης των 22ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας, που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο «Fisht».
Η πρωταθλήτρια του σκι αντοχής Παναγιώτα Τσακίρη, σημαιοφόρος της Ελληνικής ομάδας ήταν η πρώτη αθλήτρια που μπήκε στο Στάδιο, για να ακολουθήσουν ακόμη 87 χώρες με τελευταία τη Ρωσία. .
Στις 18:15 ώρα Ελλάδος άρχισε η τελετή των 22ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι θα ξεπεράσουν σε κόστος τα 37 δις ευρώ, ποσό που ξεπερνά εκείνο των Θερινών Αγώνων της Αθήνας, του Πεκίνου και του Λονδίνου, προσωπικό στοίχημα του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, θα είναι οι ακριβότεροι στην ιστορία. Πρόκειται για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες σε ρωσικό έδαφος μετά από εκείνους της Μόσχας το 1980, οι οποίοι είχαν μποϊκοταριστεί από σειρά χωρών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή της τότε Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν.
Στο Ολυμπιακό Στάδιο βρέθηκαν 40.000  για να παρακολουθήσουν το σόου που είχαν ετοιμάσει οι διοργανωτές, αλλά και για να αποθεώσουν τους περίπου 2.800 αθλητές που  παρελάαν και θα πάρουν μέρος στους Αγώνες από 88 χώρες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν παρέστη στην τελετή έναρξης. Η απουσία του, όπως και εκείνη άλλων δυτικών ηγετών, σχετίζεται με την υιοθέτηση της αμφιλεγόμενης νομοθεσίας ενάντια στην «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα» από το ρωσικό κράτος.
 ΦΩΤΟ NEWSIT
Παρόντες  στην τελετή ήσαν ο γγ του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ ,ο Πρόεδρος τηςΕλληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, Ο Βλαντιμίρ Πούτιν που  κήρύξε την έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Η τελετή έναρξης άρχισε με τα 33 γράμματα του ρωσικού αλφάβητου, όπου κάθε γράμμα συνοδευόταν από μια ιστορία ή κάποιο ιστορικό πρόσωπο της χώρας.
Πέντε τεράστιες νυφάδες χιονιού εμφανίστηκαν στο κέντρο του σταδίου και κάθε μια από αυτές «άνοιξε» και σχημάτισαν τους πέντε Ολυμπιακούς κύκλους.
ΦΩΤΟ REUTERS
Στη συνέχεια στα μάτριξ παρουσιάστηκε το ταξίδι της Ολυμπιακή Φλόγας που ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία και αφού διένυσε περισσότερα από 40.000 μίλια για να φτάσει στο Σότσι, περνώντας και από τον διεθνή διαστημικό σταθμό όπου οι κοσμοναύτες Όλεγκ Κοτόβ και Σεγκέι Ριαζάνσκι την έβγαλαν... βόλτα στο διάστημα.
Η πρώην αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Ιρίνα Ρόντνινα και ο πρώην τερματοφύλακας του χόκεϊ επί πάγου Βλάντισλαβ Τρέτιακ μετέφεραν την Ολυμπιακή φλόγα στον βωμό, ο οποίος θα παραμείνει αναμμένος ως τις 23 Φεβρουαρίου