Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Καλό ταξίδι... Το τελευταίο χειροκρότημα στη Τζένη Βάνου

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου
Συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες και άνθρωποι που τη γνώρισαν και τη λάτρεψαν για τη φωνή της αποχαιρέτισε σήμερα τη Τζένη Βάνου. Το τελευταίο χειροκρότημα στη μεγάλη τραγουδίστρια ήταν ζεστό, γεμάτο συναισθήματα για μια σπουδαία γυναίκα και μια μεγάλη ερμηνεύτρια.
 Η σπουδαία τραγουδίστρια ερμηνεύτρια πολλών και μεγάλων επιτυχιών, όπως τα «Χίλιες βραδιές», «Σε βλέπω στο ποτήρι μου», « Σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ», «Αν είναι η αγάπη αμαρτία» και πολλά ακόμη, έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τρίτη σε ηλικία 75 χρόνων ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Άφησε την τελευταία της πνοή στο Νοσοκομείο «Μεταξά», όπου πριν από λίγους μήνες είχε υποβληθεί σε εγχείρηση επέμβασης κακοήθους όγκου από τον λαιμό της.
Από νωρίς το πρωί στο νεκροταφείο Νέας Σμύρνης συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου. Τραγουδιστές, συγγενείς, απλοί θαυμαστές. Ένας μάλιστα είχε πάει με τη φωτογραφία της στα χέρια.

                                                            Ο Κώστας Πρέκας, ο Ζάχος Χατζηφωτίου, η Άννα Φόνσου,  ο Γιώργος Μαργαρίτης, η Πέγκυ Ζήνα, ο Γιώργος Βασιλείου, ο Γιώργος Κατσαρός, η Μαίρη Λίντα, ο Τάκης Μουσαφίρης, η Βάσια Τριφύλλη, η Πίτσα Παπαδοπούλου, Άντζελα Ζήλια, ο Αντύπας αλλά και άνθρωποι από τον πολιτικό χώρο όπως ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο δήμαρχος Ν. Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης , ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, οι βουλευτές Νικήτας Κακλαμάνης και Σοφία Βούλτεψη και πολλοί άλλοι.ήταν ανάμεσα σε εκείνους που βρέθηκαν στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης για να την αποχαιρετίσουν.
Για τη ντομπροσύνη της και τον καλό της λόγο, μίλησε η γνωστή ηθοποιός και φίλη τής Τζένης Βάνου, Βάσια Τριφύλλη, η οποία εκφώνησε τον επικήδειο λόγο: «Ήταν η μεγαλύτερη ψυχή που κατέβηκε στη Γη και μας τραγούδησε. Σ’ ευχαριστούμε, με τη μοναδική σου φωνή, θα ταξιδεύει ο κόσμος για πάντα».
Ένα συγκλονιστικό μήνυμα έστειλε ο Τόλης Βοσκόπουλος: «Το αγόρι σου σε αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη, κορίτσι μου» έγραφε το στεφάνι που έστειλε ο γνωστός τραγουδιστής, δίπλα στον οποίο η Τζένη Βάνου έκανε τα πρώτα της βήματα στη δισκογραφία.

                                                             "Υπήρξε και θα μείνει μια από τις φωνές που βοήθησαν το ελληνικό τραγούδι. Ήταν μια καλή φίλη, μια καλή συνάδελφος από αυτές που δεν ξεχνιούνται", είπε ο συνθέτης, Γιώργος Κατσαρός, ενώ η Άννα Φόνσου αποκάλυψε πως είχαν περάσει τα Χριστούγεννα μαζί.
Πέρασα από τα ωραιότερα Χριστούγεννα μαζί της. Μας είχε τραγουδίσει και είχε ξαναβρει τη φωνηή της. Κανείς δεν περίμενε πως θα ήταν τόσο σύντομο", είπε συγκινημένη η Άννα Φόνσου, ενώ η Πέγκυ Ζήνα πρόσθεσε πως: "χάθηκε ένας άγγελος, ένας από τους καλύτερους ανθρώπους που είχαμε σε αυτό το χώρο".
«Μεγάλη ιστορία η Τζένη. Ήταν πολύ αγαπημένη μου φίλη και μεγάλη τραγουδίστρια. Εγώ τη Τζένη τη λάτρεψα και την τραγούδησα πάρα πολύ γιατί μου άρεσαν τα τραγούδια της. Να είναι καλά εκεί όπου πάει», δήλωσε συγκινημένη η Μαίρη Λίντα κατά την είσοδό της στο Κοιμητήριο.
Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αποχαιρετούμε σήμερα μία προσωπική μου φίλη από τα χρόνια της δημοσιογραφίας, μία σπουδαία Ελληνίδα τραγουδίστρια. Η Τζένη Βάνου τραγούδησε με ψυχή και με συναίσθημα και ταυτίστηκε με τις ξεχωριστές φωνές και τα ξεχωριστά συναισθήματα χιλιάδων ανθρώπων, όλα τα χρόνια που ήταν στο τραγούδι. Ωστόσο, η δική της σφραγίδα ήταν βαθιά ανθρώπινη και συναισθηματική. Θα μας λείψει».
Στεφάνια στη μνήμη της Τζένης Βάνου, έστειλε μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ πολλά ήταν τα στεφάνια από ανθρώπους που τη γνώριζαν και συνεργάστηκαν μαζί της, όπως ο Μίμης Πλέσσας, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Ζακ Ιακωβίδης, ο Γιώργος Νταλάρας, η Καίτη Γκρέυ, η Νάνα Μούσχουρη και πολλοί άλλοι.
                                                                  Όταν ολοκληρώθηκε η νεκρώσιμος ακολουθία, ο κόσμος ξέσπασε σε χεροκροτήματα. Το τελευταίο χειροκρότημα στη φωνή που τους συγκίνησε και τους άγγιξε. Μια φωνή που δε σβήνει.
Όταν το φέρετρο έφτασε στο μνήμα, ο κόσμος σχημάτισε ουρές για να αφήσει ένα λουλούδι.