Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου
Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο
Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου μετείχε στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο MedDiet «Κατευθυντήριες γραμμές για τη διοργάνωση εκδηλώσεων προώθησης της
Μεσογειακής διατροφής από τις Τοπικές Αρχές», που πραγματοποιήθηκε στο
Συνεδριακό Κέντρο Elite City Resort,στην Καλαμάτα, στις 10 και 11
Ιανουαρίου 2014.
Στο Σεμινάριο παρευρέθησαν, ο
Εκτελεστικός Διευθυντής του Πολιτιστικού Οργανισμού «Οι δρόμοι της Ελιάς» κ. Γεώργιος
Καραμπάτος, εκπρόσωποι περιφερειών, εκπρόσωποι και στελέχη από τον Δήμο
Καλαμάτας, Τρίπολης, Σπάρτης, Δυτικής Μάνης, Οιχαλίας, Ναύπλιου και Αμαρουσίου
Αττικής. Συμμετείχαν επίσης πρόεδροι και μέλη διοικήσεων, επιστήμονες,
ερευνητές και άλλοι αρμόδιοι φορείς.
Στόχος του έργου MedDiet είναι η περαιτέρω ενημέρωση και
ευαισθητοποίηση στους καταναλωτές (κυρίως τους νέους και τα παιδιά, δεδομένου
ότι σε αυτές τις ομάδες πληθυσμού υπάρχει ο κίνδυνος εγκατάλειψης υγιεινών
συνηθειών της Μεσογειακής Διατροφής) και στις ΜμΕ (κυρίως τα εστιατόρια)
αναφορικά με τα οφέλη της Μεσογειακή
Διατροφή (ΜΔ). Η Μεσογειακή Διατροφή δεν είναι μόνο ένα πρότυπο διατροφής αλλά προσφέρει
έναν ολοκληρωμένο και υγιεινό τρόπο ζωής. Επιπλέον, είναι παράγοντας
οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης που μπορεί να λειτουργήσει συνεκτικά για
τις κοινωνίες των Μεσογειακών χωρών και τη βιομηχανία τροφίμων.
Η εκπαίδευση στελεχών των Τοπικών
Αρχών συνιστά μια από τις πλέον νευραλγικές δράσεις της συνεργατικής στρατηγικής
πρωτοβουλίας του έργου MedDiet (Μεσογειακή Διατροφή και Ανάδειξη των Παραδοσιακών
Τροφών), το οποίο υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος Διασυνοριακής
Συνεργασίας Μεσογειακής Λεκάνης και χρηματοδοτείται κατά 90% από την Ευρωπαϊκή
Ένωση.
Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η
Μεσογειακή Διατροφή (ΜΔ) αποτελεί βασική συνιστώσα για το σχεδιασμό και την
προώθηση την οικονομίας. Θεωρεί τον πρωτογενή τομέα το σημαντικότερο πυλώνα
ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Η προβολή των προϊόντων της Πελοποννήσου
συμβάλει στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και στην επένδυση
στον τομέα της ποιότητας, με απώτερο στόχο τη προώθηση του πολιτιστικού
υποβάθρου της Πελοποννησιακής παραγωγής και διατροφής. Τέλος, ενισχύει τα
επενδυτικά επιχειρηματικά σχέδια και προγράμματα του αγροτικού τομέα, ο οποίος
κατέχει σπουδαία θέση για τον τόπο και την τοπική οικονομία. Η Μεσογειακή διατροφή
αποτελεί αναπόσπαστο μέρος τρόπου ζωής που προσφέρεται εύκολα και αγνά στην
Πελοπόννησο μέσω των μοναδικών προϊόντων που παράγει.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.