Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο MedDiet



Εμφάνιση Φωτ.4.JPG 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου μετείχε στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο MedDiet «Κατευθυντήριες γραμμές για τη διοργάνωση εκδηλώσεων προώθησης της Μεσογειακής διατροφής από τις Τοπικές Αρχές», που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Elite City Resort,στην Καλαμάτα, στις 10 και 11 Ιανουαρίου 2014.

Εμφάνιση Φωτ.1.JPGΟ Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς», με τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και με τη συνδρομή ομάδας εξωτερικών εμπειρογνωμόνων διοργάνωσαν το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Mediet προς τα στελέχη Τοπικών Αρχών, όπου κύριο αντικείμενο της εκπαίδευσης ήταν η αύξηση ικανότητας υλοποίησης δράσεων και προώθησης της Μεσογειακής Διατροφής, εστιάζοντας κυρίως σε στρατηγικά και μεθοδολογικά ζητήματα πολιτικής, επικοινωνίας και εξωστρέφειας με στόχο την αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας των Τοπικών Αρχών, την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των καταναλωτών αναφορικά με την προώθηση και τη διάδοση της  Μεσογειακής Διατροφής.       
Στο Σεμινάριο παρευρέθησαν, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Πολιτιστικού Οργανισμού «Οι δρόμοι της Ελιάς» κ. Γεώργιος Καραμπάτος, εκπρόσωποι περιφερειών, εκπρόσωποι και στελέχη από τον Δήμο Καλαμάτας, Τρίπολης, Σπάρτης, Δυτικής Μάνης, Οιχαλίας, Ναύπλιου και Αμαρουσίου Αττικής. Συμμετείχαν επίσης πρόεδροι και μέλη διοικήσεων, επιστήμονες, ερευνητές  και άλλοι αρμόδιοι φορείς.
Εμφάνιση Φωτ.3.JPGΤο Έργο MedDiet προωθεί και προστατεύει την Μεσογειακή Διατροφή, ενθαρρύνοντας παράλληλα άλλες χώρες της νότιας Μεσογείου να υιοθετήσουν και να μοιραστούν τη Μεσογειακή γνώση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να διαφυλάξουν τις αξίες της. Αυτό επιτυγχάνεται με την ενίσχυση της ικανότητας των σχολείων, των τοπικών αρχών, των εμπορικών επιμελητηρίων/επιχειρηματικών ενώσεων και θεσμικών φορέων, ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιούν αποτελεσματικές και βιώσιμες ενέργειες για την προστασία και την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής.  
Στόχος του έργου MedDiet είναι η περαιτέρω ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στους καταναλωτές (κυρίως τους νέους και τα παιδιά, δεδομένου ότι σε αυτές τις ομάδες πληθυσμού υπάρχει ο κίνδυνος εγκατάλειψης υγιεινών συνηθειών της Μεσογειακής Διατροφής) και στις ΜμΕ (κυρίως τα εστιατόρια) αναφορικά με τα οφέλη της  Μεσογειακή Διατροφή (ΜΔ). Η Μεσογειακή Διατροφή δεν είναι μόνο ένα πρότυπο διατροφής αλλά προσφέρει έναν ολοκληρωμένο και υγιεινό τρόπο ζωής. Επιπλέον, είναι παράγοντας οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης που μπορεί να λειτουργήσει συνεκτικά για τις κοινωνίες των Μεσογειακών χωρών και τη βιομηχανία τροφίμων.
Η εκπαίδευση στελεχών των Τοπικών Αρχών συνιστά μια από τις πλέον νευραλγικές δράσεις της συνεργατικής στρατηγικής πρωτοβουλίας του έργου MedDiet (Μεσογειακή Διατροφή και Ανάδειξη των Παραδοσιακών Τροφών), το οποίο υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Μεσογειακής Λεκάνης και χρηματοδοτείται κατά 90% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εμφάνιση Φωτ.2.JPGΟ Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου συμμετέχοντας ο ίδιος στην ομάδα των εκπαιδευομένων, διατυπώνοντας απόψεις και θέσεις για τον ουσιαστικό ρόλο δράσεων και στρατηγικών για την ανάδειξη και την διάδοση της Μεσογειακής Διατροφής, επιβεβαίωσε το ειδικό ενδιαφέρον της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την προώθηση και αξιοποίηση του κεφαλαίου Μεσογειακή Διατροφή και Ανάδειξη του Παραδοσιακού Τροφίμου.
Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η Μεσογειακή Διατροφή (ΜΔ) αποτελεί βασική συνιστώσα για το σχεδιασμό και την προώθηση την οικονομίας. Θεωρεί τον πρωτογενή τομέα το σημαντικότερο πυλώνα ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Η προβολή των προϊόντων της Πελοποννήσου συμβάλει  στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και στην επένδυση στον τομέα της ποιότητας, με απώτερο στόχο τη προώθηση του πολιτιστικού υποβάθρου της Πελοποννησιακής παραγωγής και διατροφής. Τέλος, ενισχύει τα επενδυτικά επιχειρηματικά σχέδια και προγράμματα του αγροτικού τομέα, ο οποίος κατέχει σπουδαία θέση για τον τόπο και την τοπική οικονομία. Η Μεσογειακή διατροφή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος τρόπου ζωής που προσφέρεται εύκολα και αγνά στην Πελοπόννησο μέσω των μοναδικών προϊόντων που παράγει.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.