Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Κέρι προς Βενιζέλο: Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα

kerry1
Την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα και την αλληλεγγύη τους προς τον Ελληνικό λαό για την ανόρθωση της οικονομίας του εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.
Υποδεχόμενος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Κέρι τον συνεχάρη για την ελληνική Προεδρία στη ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «προσβλέπουμε σε συνεργασία» με σκοπό την έξοδο από την κρίση, καθώς και για μια σειρά θεμάτων, όπως την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και σε θέματα των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Κατά την κοινή εμφάνισή τους πριν τη συνάντηση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο «για δύσκολες αποφάσεις που λάβατε» και «που δεν είναι εύκολες πολιτικά», όπως τόνισε.
Επίσης, ανέφερε ότι «θα εργαστούμε βήμα με βήμα» για αυτά τα θέματα.
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ συμπαραστέκονται στην προσπάθεια της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, κάνοντας αναφορά στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και στις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού.
Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για τη σημασία της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την «στενή συνεργασία» με τις ΗΠΑ και υπογραμμίζοντας τον «παράγοντα αταθερότητας» που διαδραματίζει η Ελλάδα στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, όπως επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι «αναμφίβολα το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η κρίση» και ότι στον τομέα εξωτερικής πολιτικής η Ελλάδα είναι πάντα «παράγοντας σταθερότητας».
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε την προσπάθεια «εθνικής ανοικοδόμησης».
Τέλος είπε ότι «μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες» με τις ΗΠΑ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.
Μετά τις δηλώσεις ακολουθεί η συνάντηση των δύο υπουργών, παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μελών της συνοδείας του κ. Βενιζέλου.
Πριν τη μετάβασή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών είχε επισκεφθεί το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, όπου είχε «πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση», σύμφωνα με πληροφορίες, με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, τον οποίο ενημέρωσε για τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας. Επίσης, συζήτησαν την εξέλιξη του προγράμματος προσαρμογής, τα «σημερινά δεδομένα» και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον κ. Κέρι, ο κ. Βενιζέλος θα μεταβεί στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), όπου θα έχει γεύμα με σημαντικά στελέχη δεξαμενών σκέψης.