Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Μητσοτάκης: Έρχεται αξιολόγηση στις αστικές συγκοινωνίες – όσοι δεν απορροφηθούν θα απολυθούν

Η αξιολόγηση των φορέων στο δημόσιο θα συνεχιστεί στις αστικές συγκοινωνίες διεμήνυσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ΣΚΑΪ.
Ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε πως οι αστικές συγκοινωνίες είναι υπό αξιολόγηση όπως όλα τα ΝΠΙΔ, ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει πως αξιολόγηση δεν συνεπάγεται αυτομάτως και μείωση, και πρόσθεσε:

«Σε μια αξιολόγηση πρέπει μόνο να βγαίνει το 25% άριστοι, το υπόλοιπο 60% καλοί και ένα 15% κατώτεροι από τις προϋποθέσεις.»
Σε ό,τι αφορά την κατάργηση των φορέων, είπε ότι καταργούνται φορείς οι οποίοι είτε έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους, είτε το έργο τους μπορεί να καλυφθεί από κάποια άλλη δημόσια δομή.
«Η διαδικασία της αξιολόγησης των ΝΠΙΔ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, εκτιμώ ότι θα υπάρξει κι άλλο κύμα φορέων προς κατάργηση, αλλά και παρεμβάσεις που περιορίζουν το μέγεθος των φορέων», είπε συγκεκριμένα.
Έξοδος για όσους υπαλλήλους δεν απορροφηθούν
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ένα ποσοστό υπάλληλων που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα θα οδηγηθεί σε έξοδο από το δημόσιο εφόσον δεν απορροφηθεί, ενώ έκανε αναφορά και στις 70 ανακλήσεις διορισμών από πλαστά πιστοποιητικά στη δημοτική αστυνομία.
«Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων όπως γίνεται σήμερα δεν εξυπηρετεί κανένα απολύτως σκοπό, γιατί όλοι παίρνουν άριστο βαθμό. Η αξιολόγηση είναι υποκειμενική έννοια, αλλά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας όταν λεμε οτι όλοι παίρνουν τον άριστο βαθμό. Δεν μπορούμε να αντλήσουμε επί της ουσίας συμπεράσματα, η αξιολόγηση δεν επιτελούσε το σκοπό της όπως γινόταν». Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εισάγει την έννοια της ποσόστωσης και υποχρεώνει τον αξιολογητή σε συγκριτική αξιολόγηση κάνοντας λόγο για ένα τολμηρό βήμα.
Η μονιμότητα να συζητηθεί στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση

Σχολιάζοντας τις 11.000 απολύσεις, ο υπουργός που διεμήνυσε εκ νέου ότι «εγώ δεν είμαι κυνηγός απολύσεων αλλά όλη η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, είναι μνημονιακή υποχρέωση» και επανέλαβε τη αντίθεσή του για την ιδέα της μονιμότητας όπως είχε διαμορφωθεί: «Έκανε κακό στο δημόσιο η μονιμότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας όμως ότι το Σύνταγμα προστατεύει τη μονιμότητα και ο ίδιος κινείται στα πλαίσια του συντάγματος.
«Το κράτος έχει μικρύνει αρκετά τα τέσσερα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να γίνει χωρίς προκαταλήψεις συζήτηση για στοχευμένη εκχώρηση ορισμένων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα. Το κράτος πρέπει να μικρύνει κι άλλο» διευκρίνισε προσθέτοντας πάντως ότι «προφανώς υπάρχει ένας πυρήνας υπηρεσιών που δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί.»

aftodioikisi.gr