Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Η Τουρκία… σβήνει τους πυραύλους Patriot!

Patriot-missile-system
Twitter@EmOikonomidis
Όταν η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να εγκαταστήσει πυραυλικό σύστημα Patriot στα νοτιανατολικά της χώρας, το Ιράν, η Συρία, ακόμη και το Ισραήλ έδειξαν την ενόχλησή τους, που ανά περίπτωση έφτασε στα όρια της οργής. Και των απειλών προς το καθεστώς της Άγκυρας.
Έχοντας τη στήριξη του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας, η Τουρκία προχώρησε στην εγκατάσταση των πυραύλων και έκτοτε… τα ίχνη τους χάθηκαν. Μέχρι και σήμερα, όταν το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θα τους… σβήσει προσωρινά, προκειμένου να αντικατασταθούν οι μπαταρίες τους.
Η διαδικασία θεωρείται ρουτίνας, και οι μπαταρίες που θα αντικατασταθούν από ειδικό, τεχνικό κλιμάκιο, θα σταλούν στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 8 Δεκεμβρίου.
Το πυραυλικό σύστημα Patriot εγκαταστάθηκε στην Τουρκία τον προηγούμενο χρόνο, υπό την επίβλεψη του ΝΑΤΟ, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και την Ολλανδία να αναπτύσσουν μπαταρίες για τους πυραύλους στις νότιες επαρχίες της γειτονικής χώρας.
Πριν από μερικές μέρες, η κυβέρνηση Ερντογάν ζήτησε από το ΝΑΤΟ να παραταθεί για άλλον έναν χρόνο η… ενοικίαση του πυραυλικού συστήματος Patriot, εκτιμώντας ότι η κατάσταση στη Συρία παραμένει ασταθής, και η Άγκυρα δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει.

ysterografa.gr