Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Γιάννος Κατσιριντάκης: "Ευθύνες γιά τον αισθητικό βιασμό της Συκιάς"

Εμφάνιση SykiaKorinthias.png
Ο κ. Γιάννος Κατσιριντάκης, μόνιμος κάτοικος Συκιάς Kορινθίας, μας απέστειλε Δελτίο Τύπου σχετικά με τα νέα φώτα του πανέμορφου χωριού, όπου αναφέρει τα εξής:

Πάγιο αίτημα δεκαετίας των κατοίκων και των παραθεριστών του πανέμορφου και γραφικού χωριού της Συκιάς Κορινθίας ήταν η συντήρηση και επισκευή των παραδοσιακών φανοστατών του πεζοδρομίου κατά μήκος του κόλπου και ενδεχόμενως η αντικατάστασή τους σε ορισμένα σημεία με άλλα φωτιστικά παρόμοιας αισθητικής. Τα φώτα βγήκαν, πολλά καλώδια αλλάχτηκαν και μπήκαν φρεάτια ελέγχου και ενώ περιμέναμε την αντικατάσταση των φανοστατών, την 8η Νοεμβρίου 2013, αντί για τα παραδοσιακά φώτα πεζοδρομίου, είδαμε να τοποθετούνται δωδεκάμετρα φωτιστικά σαν αυτά που μπαίνουν σε εθνικές οδούς ,σε αεροδρόμια και σε ΒΙ.ΠΕ για το φωτισμό του δρόμου.



Τα φωτιστικά αυτά (ονόματι κολουροκωνικά ) ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων των κατοίκων της Συκιάς δεδομένου ότι:

* Τα καινούρια φωτιστικά τοποθετήθηκαν ενάντια στις αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου και στη βούληση των κατοίκων, οι οποίοι είχαν ζητήσει επανειλημμένα συντήρηση των φανοστατών του πεζοδρομίου.
* Είναι άκρως ακαλαίσθητα και αλλοιώνουν εντελώς τη παραδοσιακή εικόνα που διατηρούσε ο κόλπος επί δεκαετίες ολόκληρες.
* Δεδομένης της ύπαρξης οικιστικού σχεδίου για την προστασία της περιοχής, απαξιώνουν την μακρόχρονη ιστορία και το φυσικό κάλλος του χωριού της Συκιάς.
* Υποβαθμίζουν την περιοχή, με πολλαπλές συνέπειες για τους κατοίκους αλλά και τους επαγγελματίες της περιοχής (ελάττωση αγοραστικής αξίας των σπιτιών, μείωση αριθμού παραθεριστών και συνακόλουθη κατακόρυφη πτώση του τζίρου των μαγαζιών).
* Βλάπουν δε και την περιβαντολλογική εξέλιξη της περιοχής.
* Η ένταση του φωτισμού είναι τέτοια και τόσο κοντά στα σπίτια που γίνεται άκρως ενοχλητική για τους κατοίκους της παραλιακής οδού αφού το φως πλέον εισβάλει βίαια και κατ' επέκταση προκύπτει ζήτημα παραβίασης της ιδιωτικότητας και διατάραξης οικιακής γαλήνης. Οι κάτοικοι των οποίων τα υπνοδωμάτια “βλέπουν” προς τον παραλιακό δρόμο έχουν χάσει στην κυριολεξία τον ύπνο τους.
* Καθώς ο φωτισμός συγκεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στο δρόμο, ενώ το πεζοδρόμιο δεν έχει πλέον σχεδόν καθόλου φωτισμό, προκύπτει ακόμη και θέμα ασφάλειας για όσους περπατούν στο πεζοδρόμιο.


Για το λόγο αυτό παρευρεθήκαμε στο πρόσφατο συμβούλιο του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης την 13η Νοεμβρίου 2013, όπου το θέμα συζητήθηκε προ ημερησίας διατάξεως, απαιτώντας μία άμεση λύση στο ζήτημα αυτό. Προτείναμε μάλιστα επαναφορά των παλαιών φωτιστικών (μετά από συντήρηση και επισκευή) και μεταφορά των καινούριων σε άλλα σημεία της Τ.Κ. Συκιάς που γνωρίζουμε ότι είναι άκρως απαραίτητα. Λύση ουσιαστική δεν δόθηκε εντέλει, με την αιτιολογία ότι η οποιαδήποτε τροποποίηση του έργου κατά το στάδιο αυτό ήταν αδύνατη.
Οι ίδιες οι αρχές του τόπου σχολίασαν αναφορικά με το θέμα αυτό:

Δήμαρχος (κ. Κλαδούχος):
“Τώρα που τα είδα, μπορώ να πω, πως έχω κι εγώ ενστάσεις ως προς το αισθητικό κομμάτι”
Αντιπολίτευση (κ. Σκούρας):
“Όλοι έχουμε ευθύνη για αυτό που έγινε στη Συκιά. Πρέπει να βρούμε μία λύση”
Αντιπολίτευση(κ. Ζάρρος):
“Αισθητικός βιασμός της Συκιάς”.

Κάτοικοι Συκιάς:
“Βοηθείστε μας να διατηρήσουμε το χρώμα μας!!!!!!!!!!!”

Εμάς τους πολίτες και δημότες της Συκιάς δεν μας ενδιαφέρει να αποδώσουμε ευθύνες σε κάποιον. Θεωρούμε ότι έγινε ένα λάθος από τη δημοτική αρχή του τόπου, όπως και η ίδια δηλώνει, το οποίο πρέπει να διορθωθεί. Αυτό που θέλουμε είναι να αποκατασταθεί άμεσα ο φωτισμός του πεζοδρομίου και η Συκιά να αποκτήσει ξανά το καλαίσθητο και παραδοσιακό “χρώμα” που είχε.
Σε αυτόν το αγώνα είμαστε πολλοί. Την επόμενη Κυριακή στις 24 Νοέμβρη 2013 στις 10 το πρωί θα συγκεντρωθούμε στη Συκιά στους “Φοίνικες” για να δούμε πως θα κινηθούμε στο εξής και πως να διεκδικήσουμε τα προφανή.
Αν έχετε λογαριασμό στο facebook δηλώστε την συμμετοχή σας εδώ:
https://www.facebook.com/events/1416367208595718
Την εκδήλωση την διοργανώνει το τοπικό συμβούλιο της Συκιάς και πιο συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Βλάσης Σούρλος

Η συζήτηση και οι δράσεις μας συνεχίζονται εδώ:
https://www.facebook.com/groups/656792991007867/

Για οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε , σας παρακαλώ επικοινωνήστε με τον κ. Γιάννο Κατσιριντάκη στο 6944848574