Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Άρχοντας του Κλασικού Μαραθωνίου ο Γέγκο Χίλαρι

Άρχοντας του Κλασικού Μαραθωνίου ο Γέγκο Χίλαρι | onsports.gr
O Γέγκο Xίλαρι είναι ο μεγάλος νικητής στον 31ο Κλασικό Μαραθώνιο, καθώς εισήλθε πρώτος στο Παναθηναϊκό Στάδιο, γνωρίζοντας την αποθέωση...
Ο Κενυάτης είναι ο φετινός νικητής, με χρόνο 2:13:59 και έγινε δεκτός με θερμό χειροκρότημα. O επίσης Κενυάτης Ντίξον τερμάτισε δεύτερος, ενώ τρίτος ο Ρούτοχ. Ο Χριστόφορος Μερούσης ήταν ο πρώτος Έλληνας που τερμάτισε στον Μαραθώνιο με 2:23.59, ενώ δεύτερος ο Κώστας Πούλιος.
Στον Μαραθώνα έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 11.000 δρομείς, οι οποίοι ξεκίνησαν τη μεγάλη ιστορική διαδρομή με στόχο τον τερματισμό τον τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας.
Στον Μαραθώνα βρέθηκε μεταξύ άλλων και ο Σεργκέι Μπούμπκα, ο αντιπρόεδρος της ΙAAF, ο οποίος δήλωσε ενθουσιασμένος: «Είναι ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό event, είναι μια φανταστική διαδρομή. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που τόσο πολλοί άνθρωποι έχουν δηλώσει συμμετοχή για ένα τόσο μεγάλο αγώνα. Είναι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους που συμμετέχουν, να στέλνουν όλοι ένα μήνυμα για μια υγιή ζωή. Αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων ο Μαραθώνιος, αφού προσπαθούν να μπουν σε ένα νέο τρόπο ζωής. Ο Μαραθώνιος είναι και ένα μήνυμα προς τα παιδιά για να έρθουν κοντά στον κλασικό αθλητισμό. Αυτός ο αγώνας είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεγονός στην Ελλάδα. Θέλω να ευχηθώ σε όλους καλή επιτυχία και να απολαύσουν τον αγώνα που δίνουν».

Παράλληλα με την εκκίνηση στον Κλασικό Μαραθώνιο, δόθηκε και εκείνη των 10.000 μέτρων από τη Λεωφόρο Αμαλίας, από τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Καμίνη, στους 8.000 δρομείς που έχουν δηλώσει συμμετοχή. Με εικόνες που αν μη τι άλλο αποδεικνύουν ότι η Αθήνα έχει αγκαλιάσει τον Μαραθώνιό της, γυναίκες, παιδιά, μωρά που έτρεξαν στο καροτσάκι με τους γονείς, ηλικιωμένους που θέλησαν τα κάνουν τα 5.000 ως μια όμορφη πρωινή βόλτα, άτομα με ειδικές ανάγκες που έστειλαν το δικό τους μήνυμα ελπίδας και ζωής προς όλο τον πλανήτη. Αυτή, άλλωστε, είναι η δύναμη του υγιούς αθλητισμού που δεν βάζει όρια, δεν βάζει φραγμούς και προσφέρει ίσες ευκαιρίες προς όλους να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη συμμετοχή.
 
Κοντά 6.000 δρομείς στάθηκαν στην γραμμή της εκκίνησης των 5 χλμ. στον 31ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας με τον Κώστα Νακόπουλο να τερματίζει πρώτος την απόσταση σε 15.48, μπροστά από τον Μυλωνά (15.53) και τον Χατζάκη (15.54).. Ο Έλληνας πρωταθλητής στα 800 μ. πέρσι είχε τερματίσει πρώτος στην 30η Κλασική Διαδρομή. Μετά τον τερματισμό του δήλωσε: «Το χάρηκα πολύ. Μου φάνηκε πιο εύκολη η φετινή διαδρομή. Απλά επειδή ήμουν υγιής έμεινα με το πρώτο γκρουπ και έφυγα στο τέλος».
Στις γυναίκες πρώτη στα 5 χλμ τερμάτισε η Κατερίνα Μπερδούση. Εκεί ήταν και η Εντνα Κιπλάγκατ, παγκόσμια πρωταθλήτρια στον Μαραθώνιο το 2011 και το 2013,  που συμμετείχε στην κούρσα των 5 χλμ. Η «χρυσή» ολυμπιονίκης του Λονδίνου παρέα με τον σύζυγό της και δίχως να πιέσει τον εαυτό της να βρεθεί στις πρώτες θέσεις της κατάταξης δήλωσε: «Είμαι πολύ ευτυχισμένη για την ανάδειξη μου σε κορυφαία μαραθωνοδρόμο στον κόσμο φέτος, Ήταν πολύ καλός ο καιρός και πολύ ωραία η διαδρομή μου άρεσε. Ξέρω πως του μαραθωνίου η διαδρομή είναι πιο δύσκολα όμως σε κάποια χρόνια θέλω να γυρίσω να τη ζήσω»».
Η πρώτη φορά που μπήκε τρέχοντας στο Παναθηναϊκό στάδιο ήταν παιδάκι. Τώρα ο Νότης Παπούλιας τερμάτισε μαζί με τους γιους του, Ανέστη και Χρήστο, καθώς η οικογένεια πήρε το… ομαδικό στα 5 χλμ., στο πλαίσιο του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας.
«Φοβήθηκαν να με κοντράρουν και για αυτό μου ζήτησαν να πάμε μαζί. Ο συναγωνισμός ήταν έντονος, αλλά τους κέρδισα!», είπε ο παλιός πρωταθλητής των μεγάλων αποστάσεων, πανηγυρίζοντας γιατί τους έδειξε την πλάτη του, αλλά δεν είχαν όλοι την ίδια γνώμη.
«Τερματίσαμε και οι τρεις μαζί», είπε ο 15χρονος Χρήστος, αλλά ο κατά ένα χρόνο μεγαλύτερος αδερφός του, ο Ανέστης έλεγε πως ο πατέρας τους με… αλλαγή στο τέλος τους κέρδισε. «Όχι, δεν με δωροδόκησε με μεγαλύτερο χαρτζιλίκι», σημείωσε πάντως γελώντας.
Ο Ρώσος Ιαντγκαρόφ Ισταντέρ ήρθε στην Ελλάδα με στόχο να κυνηγήσει μια καλή εμφάνιση στα 10χλμ και τα κατάφερε. Ο νεαρός ήταν νικητή της κούρσας με 32.28 σε μια διαδρομή, όπου δοκίμασαν τις δυνάμεις τους περισσότεροι από 8.000 δρομείς από όλο τον κόσμο. Δεύτερος ήταν ο Κώστας Δρόσος με 32.28 και τρίτος ο Ανδρέας Δημητράκης με 32.58.
Στις γυναίκες η  Αναστασία Καρακατσάνη αναδείχτηκε νικήτρια στα 10χλμ, δεν δυσκολεύτηκε να κόψει το νήμα σε 35.40, σε μια ακόμη συμμετοχή της στον ΚΜΑ. Δεύτερη η επίσης έμπειρη σε…τερματισμούς στο Καλλιμάρμαρο, Τίνα Κεφάλα με 36.15 και τρίτη η Πόπη Αστροπεκάκη (37.00).
Την ώρα που ο μαραθώνιος ήταν σε εξέλιξη, στο Καλλιμάρμαρο έγινε η βράβευση των νικητών σε 5 και 10 χλμ., ενώ ο ΣΕΓΑΣ τίμησε τον Σεργκέι Μπούμπκα.