Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Άλλο το Σύνταγμα της Ελλάδας και άλλο η Πλατεία Συντάγματος

Γράφει η
Φωτεινή Πιπιλή
 
Άκουσα την ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην συνεδρίαση της Ολομέλειας για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή το απόγευμα. Εξεπλάγην από αυτά που είπε από το Βήμα της Βουλής προσπαθώντας να αιτιολογήσει τη στάση της και την οργή της το Σάββατο το βράδυ έξω από την ΕΡΤ, γενικώς το σόου που παρακολουθήσαμε σε απευθείας σύνδεση. Εξεπλάγην κυρίως όχι για τον άκρατο λαϊκισμό που σηματοδοτεί την πολιτική και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά επειδή η κ. Κωνσταντοπούλου θεωρείται ως μελετημένη νομικός.
Επειδή εξοργίστηκα για το αν άκουσα καλά τα επιχειρήματά της, αναζήτησα το πρωί τα επίσημα πρακτικά της Βουλής. Είπε:
«…Η βία που ασκείται από τις αστυνομικές δυνάμεις - και τώρα προβαίνω σε ενημέρωση της Βουλής - έφτασε μέχρι τα χθεσινά γεγονότα. Εχθές δόθηκε εντολή άσκησης βίας κατά εκπροσώπων του Κοινοβουλίου και κατά εμού προσωπικά. Αυτή η εντολή συνιστά πράξη κατάλυσης της Δημοκρατίας…»
Έως εδώ είναι πολιτική η θέση της και είναι ελεύθερη σαφώς να την εκφράζει. Πάμε όμως παρακάτω γιατί άλλο να σκίζεις το μνημόνιο και άλλο να σκίζεις το Σύνταγμα της Ελλάδος. Γιατί συνέχισε:
«…Σε ό,τι με αφορά, θα κάνω αυτά που υποχρεούμαι και για τα οποία έχω ορκιστεί, δηλαδή να προστατεύω και να σέβομαι το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία, διότι όταν ένας Βουλευτής που ζητεί να ασκήσει έλεγχο κατά το Σύνταγμα, φτάνει να εγκλωβίζεται σε κλοιό τουλάχιστον πενήντα αστυνομικών…»
Kαι της απαντώ εγώ: Πηδήξατε τους νόμους κ. Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι δεν είναι κάγκελα. Αν ενθυμείστε ο Όρκος του Βουλευτή, θρησκευτικός ή πολιτικός, κατά το Σύνταγμα ορίζει: «Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου». Όχι μόνο πηδήξατε το ότι οφείλουμε να σεβόμαστε τους νόμους αλλά πηδήξατε και καταργήσατε το Άρθρο 51 του Συντάγματος που αναφέρει ότι ο Βουλευτής είναι αντιπρόσωπος του Έθνους και όχι φυσικά ελεγκτής επί παντός επιστητού. Άλλο η υποχρέωση του Βουλευτή να συμμετέχει σε διαδηλώσεις, σε κοινωνικούς αγώνες, άλλο η υποχρέωση του Βουλευτή να συμπαρίσταται σε αυτούς που κρίνει ότι θίγονται τα δικαιώματά τους και άλλο να θεωρεί - και μάλιστα παρουσία εισαγγελέως - ότι μπορεί να παρακούει τον εκπρόσωπο του νόμου.
Κατά το Σύνταγμα, υπάρχουν 3 διαφορετικές εξουσίες: Νομοθετική, Εκτελεστική και Δικαστική. [Άρθρο 26: (Διάκριση των εξουσιών):1. H νομοθετική λειτουργία ασκείται από τη Bουλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 2. H εκτελεστική λειτουργία ασκείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Kυβέρνηση. 3. H δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια∙ οι αποφάσεις τους εκτελούνται στο όνομα του Eλληνικού Λαού.]
Και όσο για αυτό που ισχυρίστηκε στην αρχή της ομιλίας της ότι «όταν ένας Βουλευτής που ζητεί να ασκήσει έλεγχο κατά το Σύνταγμα», μάλλον μπερδεύεται γιατί το Σύνταγμα (Άρθρο 70παρ.6) προβλέπει ρητώς ότι «ο κοινοβουλευτικός έλεγχος ασκείται από τη Βουλή σε Ολομέλεια, όπως ορίζει ο Κανονισμός» και ο Κανονισμός της Βουλής (Άρθρο 124παρ.4) για τα μέσα του κοινοβουλευτικού ελέγχου ορίζει: «Τα μέσα κoινoβoυλευτικoύ ελέγχoυ, εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πoυ ρυθμίζεται από τo άρθρo 142, είναι: α) oι αναφoρές· β) oι ερωτήσεις· γ) oι επίκαιρες ερωτήσεις· δ) oι αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων· ε) oι επερωτήσεις και στ) oι επίκαιρες επερωτήσεις.»
Αυτά για να δίνουμε μαθήματα με ακρίβεια προς το λαό που μας παρακολουθεί γιατί με τη λογική της κ. Κωνσταντοπούλου μπορώ αύριο το πρωί να μπουκάρω να ασκήσω έλεγχο στην αρμόδια εισαγγελέα κ. Παπανδρέου που έχει αναλάβει την έρευνα για την τέλεση την τελευταία δεκαετία ποινικών πράξεων σχετικών με την προμήθεια εξοπλισμού, τις αναθέσεις παραγωγών και τις συμβάσεις έργου για παροχή υπηρεσιών και να αρχίζω να κραυγάζω που δεν μου δίνει, ενώ είμαι Βουλευτής, τη λίστα με τους κοπανατζήδες της ΕΡΤ, τα λαμόγια και τις παράνομες απευθείας αναθέσεις προγραμμάτων.
Αλλά σκέφτομαι ότι καλλίτερο είναι να μπουκάρω στο ΣΔΟΕ και να αρπάξω τα χαρτιά για Βουλευτές που κατηγορούνται για τεράστια φοροδιαφυγή.
Συνεννοηθήκαμε;
Άλλο το Σύνταγμα της Ελλάδος και άλλο η Πλατεία Συντάγματος.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ