Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Ο ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟ​ΥΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ ΤΟΥΣ


Τεράστια προβλήματα παρουσιάστηκαν με τα χρηματικά ποσά που κατεβλήθησαν κατά την πληρωμή της προκαταβολής του 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης σε αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα λήψης της προκαταβολής της Ενιαίας το αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι λόγω του τελευταίου αποχαρακτηρισμού τεράστιων εκτάσεων βοσκοτόπων τους, οι οποίοι  πλέον αποτελούν δασικές εκτάσεις μη βοσκήσιμες.

Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη και Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Όπως αποκαλύπτει η Πολιτευτής Φθιώτιδας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Βασιλική Δημητράντζου «όταν άλλαξε το καθεστώς ενίσχυσης των κτηνοτρόφων, υποχρεώθηκαν να δηλώσουν σε σύνολο τα στρέμματα στα οποία βοσκούν τα ζώα και ανάλογα την έκταση ορίστηκαν τα ποσά χρηματοδότησης έκαστου μέσω των δικαιωμάτων, αντί να ενισχύονται με βάση τον αριθμό των ζώων, ενώ το Υπουργείο γνώριζε ότι οι βοσκότοποι δεν είναι στην πλειοψηφία τους ιδιωτικοί, αλλά κοινοτικοί ενοικιαζόμενοι».

Φέτος λόγω του μνημονίου μειώθηκαν δραματικά τα στρέμματα, τα οποία θα δίνονται στους δικαιούχους, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ενιαία ενίσχυση συνδεόμενη άμεσα πλέον με την έκταση και εκ τούτου τα χρηματικά ποσά που εισέπραξαν ως προκαταβολή οι κτηνοτρόφοι να είναι από μηδενικά ως ελάχιστα.
Ερχόμενη σε πλήρη αντίθεση η συγκυβέρνηση με τις όποιες υποσχέσεις της για ενίσχυση της ανάπτυξης της κτηνοτροφίας  κατάφερε το αδιανόητο:
80% περίπου των κτηνοτρόφων παραμένουν απλήρωτοι ενώ από όσους πληρώθηκαν, φαίνεται να πήραν μόνο το 20% του ποσού που δικαιούνται για το 2013.

«Θα προβείτε άμεσα στην διόρθωση των στοιχείων όσον αφορά τους βοσκότοπους, ώστε να πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι της χώρας και να μην χάσουν τα δικαιώματά τους σε ενίσχυση; Που ακριβώς θα βρουν νέους βοσκότοπους, ώστε να καλύψουν το κενό που δημιουργούν τέτοιες «αθέμιτες» ενέργειες που αν μη τι άλλο πλήττουν το μέλλον των κτηνοτρόφων και της ελληνικής κτηνοτροφίας;», ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά ενημέρωση για τα κριτήρια βάσει των οποίων αποτελούν χώρο βόσκησης των κτηνοτρόφων για δεκαετίες, θεωρούνται πλέον δασικές  και που υποτίθεται ότι στο εξής θα βόσκουν τα ζώα τους οι δικαιούχοι.