Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Τρίκαλα Κορινθίας: Όπως λέμε Ελβετία αλά ελληνικά!

{images:title}
Σκαρφαλωμένα στις πλαγιές της Ζήρειας και μέσα στα πυκνά ελατοδάση, τα Τρίκαλα Κορινθίας φημίζονται για τα γραφικά χωριουδάκια και τους οικισμούς τους, τα σημαντικά θρησκευτικά σημεία και το φυσικό τους κάλλος!
Αγαπημένος προορισμός των weekenders, τα Τρίκαλα  συνδυάζουν τα γραφικά και παραδοσιακά χωριουδάκια, με το καταπράσινο περιβάλλον και τον ήχο από τα τρεχούμενα νερά.
Σκαρφαλωμένα στις βορειοανατολικές πλαγιές της Ζήριας, σε 1.000 μ.υψόμετρο - και χωμένα μέσα στα πυκνά ελατοδάση, τα Τρίκαλα , είναι από τα παλαιότερα ορεινά παραθεριστικά κέντρα. Χωρίζονται σε τρεις μικρότερους οικισμούς: Τα Άνω, Μεσαία και Κάτω Τρίκαλα Κορινθίας που βρίσκονται σε υψόμετρο 900 μ., 1.000 μ. και 1.100 μ.αντιστοίχως. Χτισμένοι στα ερείπια του αρχαίου Mυσαίου, οι τρεις οικισμοί μαγεύουν  τον επισκέπτη με τα γραφικά κτίσματα τους, τις επιβλητικές εκκλησιές, τα ρέματα, τις λίμνες και την ανεμπόδιστη θέα στον Κορινθιακό κόλπο.
Στα Άνω Τρίκαλα  βρίσκεται ο Πύργος των Νοταραίων στον οποίο γεννήθηκε ο Άγιος Γεράσιμος Νοταράς. Οι οικογένεια των Νοταραίων έπαιξε σημαντικό ρόλο στα Ορλωφικά (1770), στην Επανάσταση του 1821 αλλά και στον μετέπειτα εμφύλιο πόλεμο. Εκτός από τους Νοταράδες, στο χωριό κατοικούσαν κι άλλες επιφανείς οικογένειες, όπως των Δασαίων, Παστρικουλαίων και άλλων.
Λίγο μετά τα Άνω Τρίκαλα, δεσπόζει το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Βλασίου, που η παράδοση το θέλει να χτίζεται γύρω στο 1400, όταν βρέθηκε σε κοντινή σπηλιά η θαυματουργή εικόνα του Αγίου.
Στα Κάτω Τρίκαλα, δείτε τις εξπρεσιονιστικές τοιχογραφίες στη λιθόχτιστη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, με πιο χαρακτηριστική την τοιχογραφία της «Άκρας Ταπείνωσης» που παριστάνει τον νεκρό Χριστό να στέκει όρθιος μέσα στη σαρκοφάγο, πλαισιωμένος από την Παναγία και τον Ιωάννη.

Αναζητήστε τις πανέμορφες πηγές, όπως η Βρύση Καλογήρου, η Μεγάλη Βρύση, Γούρνα και Μαχουμιά , ενώ στην κεντρική πετρόκτιστη πλατεία του δεύτερου οικισμού, απολαύστε τη δροσιά των δύο υπεραιωνόβιων πλατανιών που βρίσκονται εκεί και χειροποίητες γεύσεις στις γύρω ταβέρνες και καφενεία.
Ο δροσερός αέρας του βουνού στα Μεσαία Τρίκαλα θα σας ανοίξει περισσότερο την όρεξη. Εκεί θα συναντήσετε  πολλά μαγαζάκια που πουλούν παραδοσιακά προϊόντα και ταβέρνες που απολαμβάνουν μία πανοραμική θέα στα βουνά της Κορινθίας.
Στους βορειοδυτικούς πρόποδες του όρους Ζήρεια βρίσκεται η λίμνη Δασίου, μία από τις ορεινότερες λίμνες της Ελλάδας. Περιτριγυρισμένη από έλατα και λουλούδια , αποτελεί ιδανικό προορισμό για διαδρομές πεζοπορίας και ποδήλατο βουνού.
Μην φύγετε χωρίς να επισκεφτείτε το σπήλαιο του Ερμή που βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά από το οροπέδιο της Φλαμπουρίτσας, στην ανατολική πλευρά του όρος Ζήρειας σε υψόμετρο 1700 μέτρων περίπου.

isthmos.gr