Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Η Συρία αποδέχεται την πρόταση της Μόσχας για διεθνή έλεγχο στα χημικά της όπλα

Sergei-Lavrov-Bashar-al-Assad
Η… αλεπού της διεθνούς διπλωματίας που ονομάζεται Σεργκέι Λαβρόφ, έπιασε στον αέρα την πάσα που του έδωσε σήμερα ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. Και με νεώτερες δηλώσεις του το απόγευμα, επεσήμανε ότι η Μόσχα θα πιέσει από την πλευρά της το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ να παραδώσει τα χημικά όπλα που έχει στη διάθεσή του, προκειμένου να τεθούν αυτά υπό διεθνή έλεγχο.
Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε δώσει διορία μιας εβδομάδας στον Μπασάρ αλ Άσαντ για να παραδώσει τα χημικά όπλα της Συρίας, υποστηρίζοντας ότι στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, δεν πρόκειται να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση κατά της Δαμασκού από την πλευρά της Δύσης.
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, συνεπής σύμμαχος του Άσαντ σε αυτή την περιπέτεια, ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί μια ρεαλιστική διέξοδο στο αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί, και μπορεί να οδηγήσει σε εκτόνωση της κατάστασης, δηλαδή σε αποτροπή της στρατιωτικής επέμβασης κατά της Συρίας από την πλευρά της Δύσης.
Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας,  Ουάλιντ αλ Μουάλεμ, αποδέχθηκε την πρόταση αυτή των Ρώσων, για διεθνή έλεγχο των χημικών όπλων της χώρας.
«Δηλώνω ότι η Συριακή Αραβική Δημοκρατία χαιρετίζει τη ρωσική πρωτοβουλία, ξεκινώντας από την έγνοια της συριακής ηγεσίας για τους πολίτες μας και την ασφάλεια της χώρας μας και με δεδομένη την εμπιστοσύνη μας στη σοφία της ρωσικής ηγεσίας, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει μια αμερικανική επίθεση κατά του λαού μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας.
Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ από την πλευρά του, είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, προειδοποιώντας τη Δύση ότι θα πρέπει “να περιμένει τα πάντα”, εφόσον τελικά επιλέξει να επιτεθεί στη χώρα του, και προανήγγειλε αντίποινα.
Ο Άσαντ επανέλαβε ότι δεν είναι εκείνος που έκανε χρήση χημικών όπλων, και ότι όσα λένε οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συνιστούν αποδείξεις περί του αντιθέτου, ενώ τόνισε με έμφαση ότι η Συρία προετοιμάζεται όλο το προηγούμενο διάστημα “όσο καλύτερα μπορεί”, για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια στρατιωτική επίθεση της Δύσης.

ysterografa.gr