Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΛΦΕΙΟΣ:ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΚΟΥΚΟΥ

Του κούκου το Γεφύρι , τότε που έγινε , συνέδεε τις δυο επαρχίες Γορτυνίας και Ολυμπίας, σε ένα δύσβατο σημείο. Οι άλλες διαβάσεις ήσαν το Καρυτινό γεφύρι, χτισμένο στις αρχές του 13ου αιώνα και πιο κάτω του Σέκουλα. Εξυπηρέτησε τη διέλευση ανθρώπων και ζώων , μια και το οδικό δίκτυο στο μέρος αυτό ήταν ακατόρθωτο.

Εκτός των λιγοστών ανθρώπων περνούσαν τις νύχτες πολλά αγρίμια , χάρη των οποίων οι τσοπαναραίοι της Κούδενας και της Γυρισταριάς έστηνανε ενέδρες και έβγαζαν το ψωμί τους από τα δέρματα.
Το καρτέρι της νύχτας στις ειδικά φτιαγμένες φυλάχτρες, ο υπόκωφος κρότος των θολωμένων νερών του Αλφειού στις κατεβασιές και το αγιάζι της νύχτας ήταν υπόθεση γυμνασμένων ανθρώπων στη σκοποβολή και την τρομάρα.
Του Κούκου το Γεφύρι βρίσκεται λίγο πιο κάτω από την συμβολή του Αλφειού και του Λούσιου, απέναντι από του Δραγουμάνου. Είναι έργο Λαγκαδιανών μαστόρων . Χτισμένο πάνω σε βράχους με ένα τόξο στο πιο στενό σημείο του Αλφειού και κοντά στη θέση Τρία Αλώνια. Έχει ύψος 34 μ., πλάτος 4 μ. και μήκος 25 περίπου μέτρα . Χτίστηκε το 1880 με κρατική επιχορήγηση και με ενέργειες του τοπικού βουλευτή Α. Βαλαβάνη . Είναι έργο του Αρχιμάστορα Λαγκαδιανού Αντώνη Κάτσιανου.
Η τέλεια κατασκευή του φανερώνει πως σπουδαία έργα λαϊκής τέχνης έχουν γίνει από απλούς ανθρώπους , χωρίς να έχουνε τίτλους και περγαμηνές.
Οι μηχανικοί του κράτους που αναλάβανε τότε να κάνουν τα σχέδια , μελέτησαν την τοποθεσία που θα χτίζανε το γεφύρι αλλά παραιτήθηκαν της κατασκευής του έργου, διότι δεν μπορούσαν να στηρίξουν τη σκαλωσιά , επειδή στο μέρος εκείνο το ποτάμι γινόταν πολύ ορμητικό και ο τόπος ήταν βραχώδης και απότομος.
Ο Ανδρέας Κάτσανος που έφτιαχνε κάποια οικοδομή στη γύρω περιοχή και γνώριζε τον τόπο , παρουσιάστηκε στους μηχανικούς ανέλυσε το σχέδιο του και τους έπεισε να του αναθέσουν εν λευκώ την κατασκευή ...
Το σχέδιο του ήταν το εξής ...Θα προμηθευότανε 13.000 οργιές τριχιά και με αυτή θα έπλεκε δίχτυ, το οποίο θα έδενε από τα δέντρα που βρίσκονταν στη μια μεριά και την άλλη του ποταμού . Πάνω στο σχοίνινο αυτό πλέγμα -το δίχτυ- θα στήριζε τη σκαλωσιά που θα πάταγε για να χτίσει το γεφύρι.
Πράγματι έτσι έγινε . Το 'φτιαξε και είναι σπουδαίο έργο , που μιλάει και θα μιλάει στις γενιές που θα 'ρθουν. Έβαλε τα γυαλιά στους μηχανικούς, "τύφλα νάχουν τα γράμματα", που λέει ο λαός.
Κι ύστερα μου λες να μην καυχώνται οι Λαγκαδιανοί ότι έφτιαξαν τον Κόσμο...

sfedona.gr