Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Οριακό προβάδισμα στη ΝΔ, με πτώση του ΣΥΡΙΖΑ δίνει νέα δημοσκόπηση

Οριακό προβάδισμα στη ΝΔ, με πτώση του ΣΥΡΙΖΑ δίνει νέα δημοσκόπηση της Public Issue. Δύο ποσοστιαίες μονάδες έχασε σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση ο ΣΥΡΙΖΑ
Ελαφρύ προβάδισμα της τάξης της μιας ποσοστιαίας μονάδας έχει πάρει η Νέα Δημοκρατία στη δημοσκοπική της μάχη με το ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 28,5% στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 27,5%.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το «Βαρόμετρο» της εταιρείας Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΙ και της εφημερίδας Καθημερινή, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:

• Νέα Δημοκρατία: 28,5%
• ΣΥΡΙΖΑ: 27,5%
• Χρυσή Αυγή: 11%
• ΠΑΣΟΚ: 8%
• Ανεξάρτητοι Έλληνες: 6,5%
• Δημοκρατική Αριστερά: 6,5%
• ΚΚΕ: 5,5%
Ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη σύγκριση των αποτελεσμάτων της έρευνας που είχε κάνει η ίδια εταιρεία για το Μάρτιο. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί αμετάβλητο το ποσοστό της, ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ που τότε προηγούνταν, χάνει δύο ποσοστιαίες μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ έχει ενισχυθεί κατά 0,5%, όσο και η ΔΗΜΑΡ, ενώ μία μονάδα κερδίζει και η Χρυσή Αυγή.
Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 45% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που λαμβάνει 43% (41% και 44% τον Μάρτιο αντίστοιχα).
Ως καταλληλότερο πρωθυπουργό, οι ερωτηθέντες επιλέγουν τον Αντώνη Σαμαρά με 41%. Ο κ. Τσίπρας παίρνει 26%. Κανένας από τους δύο απάντησε το 31% των ερωτηθέντων.
Ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών προηγείται ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης με ποσοστό 43%, ακολουθεί ο πρόεδρος της ΝΔ με 39%, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με 36%, η Αλέκα Παπαρήγα με 27%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 24%, ο Πάνος Καμμένος με 22% και τέλος ο Ν. Μιχαλολιάκος με 15%.
Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί εμφανίζουν μειωμένα ποσοστά σε σύγκριση με το Βαρόμετρο του Μαρτίου. Τη μεγαλύτερη πτώση την είχαν ο Αλέξης Τσίπρας με 8 μονάδες και ο Πάνος Καμμένος με 7. Ο Αντώνης Σαμαράς έπεσε 4 μονάδες, ο Φώτης Κουβέλης και η Αλέκα Παπαρήγα 3, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος 2. Αυξημένο κατά δύο μονάδες είναι το ποσοστό του Νίκου Μιχαλολιάκου.
Στην ερώτηση για το ποια είναι η καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα, το 34% επιλέγει μία κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ το 21% επιλέγει μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται, πάντως, ότι η πλειοψηφία (42%) δεν επιλέγει καμία από τις δύο.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και το γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, περίπου οκτώ στους δέκα, έχουν αρνητική γνώμη για την Άνγκελα Μέρκελ (ποσοστό 75%) και επτά στους δέκα (69%) για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Επίσης, εννέα στους δέκα ερωτηθέντες (92%) δηλώνουν δυσαρεστημένοι από το τρόπο που η Γερμανία αντιμετωπίζει τα προβλήματα της Ευρωζώνης και την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, ενώ το 91% θεωρεί ότι τα συμφέροντα της Γερμανίας και της Ελλάδας στην Ευρώπη είναι διαφορετικά.
Σχολιάζοντας τα όσα προκύπτουν από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, είπε ότι «όλες οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου δείχνουν ότι οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα είναι ένα σκληρό ντέρμπι Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ, όπου η πρωτιά θα κριθεί πολύ πάνω από το 30%».

eklogika.gr