Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Πάνος Μπεγλίτης: "Aπόλυτα αναγκαίος o εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος και κυρίως της φορολογίας των ακινήτων"


Συνέντευξη στην ραδιοφωνική εκπομπή του Αlpha «Κατά Ριπάς» με τον δημοσιογράφο Νίκο Μάνεση εδωσε ο Πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας και μέλος της Π.Γ. ΠΑΣΟΚ κ. Πάνος Μπεγλίτης. 
Ο Κορίνθιος πολιτικός δήλωσε:
Για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα και στην κριτική που ασκείται στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών
Θεωρώ πολιτικά άστοχο να σχολιάζονται, κυρίως από βουλευτές της ΝΔ, φημολογίες και σενάρια, χωρίς να έχουμε την ακριβή εικόνα για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών. Δεν είναι πολιτικά ορθό να βγάζει ο καθένας τα πολιτικά του άγχη ασκώντας κριτική.
Επί της αρχής, θεωρώ απόλυτα αναγκαίο τον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος και κυρίως του συστήματος της φορολογίας των ακινήτων. Όλος αυτός ο φορολογικός κατακερματισμός επί των ακινήτων δημιουργεί στρεβλώσεις ,αρνητικές συνέπειες και έντονες παρενέργειες. Χρειάζεται, λοιπόν, μια κοστολογική πολιτική που θα ενσωματώνει όλους αυτούς τους διάσπαρτους φόρους σε έναν ενιαίο φόρο επί των ακινήτων. Χωρίς, βεβαίως, αυτό να σημαίνει ότι λειτουργούμε προσθετικά, αυξάνοντας την φορολόγηση των ακινήτων.
Άκουσα, όμως, τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα και κατάλαβα πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.  Αυτή την στιγμή γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια δημοσιονομικού και φορολογικού εξορθολογισμού. Αυτό επί της αρχής  είναι θετικό και πρέπει να το υποστηρίξουμε .
Το ζητούμενο με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι να υπάρξει αναλογική επιβάρυνση, να υπάρξει δικαιοσύνη . Να γίνει δίκαιη κατανομή των βαρών.
Για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων
Μέσα στον γενικό προβληματισμό για τη νέα φορολογία επί των ακινήτων, πρέπει να δούμε πώς θα προσδιοριστούν οι αντικειμενικές αξίες, έτσι ώστε να ταυτίζονται με τις εμπορικές αξίες. Έγινε ένα μεγάλο παιχνίδι όλα αυτά τα χρόνια και έχουμε όλοι την ευθύνη γι αυτό το παιχνίδι φοροδιαφυγής.
Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να δει η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών είναι ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων . Περιμένω κι ελπίζω,  η ηγεσία του Υπουργείου να οδηγηθεί προς την κατεύθυνση της μείωσης του φορολογικού συντελεστή. Γιατί μια αύξηση του φόρου μεταβίβασης θα έχει αρνητικές παρενέργειες.