Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Για ένα δίκαιο κράτος χωρίς αγκυλώσεις

Γράφει η Αντωνία Μπούζα
 
Η πατρίδα μας από πολιτικές πελατειακού τύπου, έλλειψης οράματος και διαπιστωθείσας κατασπατάλησης του εθνικού μας πλούτου, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.

Δυστυχώς, από πολιτικές επιλογές που καταδικάστηκαν στη συνείδηση του λαού, εισήλθε η Χώρα μας στην εποχή των μνημονίων.

Στην όποια προσπάθεια καταβάλλεται από τότε μέχρι σήμερα για την επανάκαμψη, διαφαίνεται πως θεωρήθηκαν αδίκως, ως επιβαρυντικοί παράγοντες της σταθεροποίησης και της ανάπτυξης της Χώρας, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Στοχεύθηκαν ως υπαίτιοι των ελλειμματικών προϋπολογισμών και άρχισε από το 2010, ένα γαϊτανάκι περικοπών και μειώσεων.

Έτσι ξεκίνησε μία ανηλεής περικοπή μισθών και συντάξεων, σε σημείο που άρχισαν να στενάζουν υπό το βάρος των δυσκολιών διαβίωσης, οι άλλοτε εκπρόσωποι ενός μεγάλου τμήματος της πολυσυζητημένης πάλαι ποτέ, μεσαίας τάξης.

Έκτοτε οι διάδοχες κυβερνήσεις, ακολουθώντας την πεπατημένη της Κυβέρνησης Παπανδρέου, ελάμβαναν τη μία απόφαση μετά την άλλη, εξανεμίζοντας σιγά-σιγά τον μόχθο και τις απολαβές τους.

Μέτρα επί μέτρων μπλοκάρισαν ως φαίνεται ακόμη και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Λογιστηρίου του Κράτους, που κάνουν τη μία παρακράτηση πάνω στην άλλη, χωρίς όμως να αναλαμβάνουν και ίχνος ευθύνης σε περιπτώσεις λάθους.

Έτσι διαπιστώθηκε, πως στους συνταξιούχους του δημοσίου γίνεται επιπλέον παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης, διότι κάποιοι υπάλληλοι αδιαφόρησαν να κάνουν τις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Λαμπρόπουλος ανταποκρίθηκε άμεσα σε δική μου επισήμανση και κατέθεσε την παρακάτω ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ : Τους κ.κ. Υπουργούς :
1.Οικονομικών 2. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

ΘΕΜΑ: Εισφορά αλληλεγγύης


Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3865/2010 από 1-8-2010 επεβλήθη μηνιαία εισφορά αλληλεγγύης στους συνταξιούχους του Δημοσίου για ποσό σύνταξης άνω των 1400 ευρώ.

Αρχικά η εισφορά επεβλήθη με βάση συγκεκριμένη κλίμακα συντάξεων και συντελεστές κλιμακούμενους από 3% έως 10% , ενώ από 1-8-11 αυξήθηκαν με τον Ν. 4002/2011 σε επίπεδα από 6% έως 14% αντίστοιχα.

Από1-11-2011 και από 1-1-2012 έγιναν αλλεπάλληλες μειώσεις κατά 20% σε συντάξεις άνω των 1200 ευρώ και 12% σε συντάξεις άνω των 1300 ευρώ.

Το Γενικό Λογιστήριο του κράτους παρά ταύτα, συνεχίζει να υπολογίζει και να παρακρατά τη νέα εισφορά αλληλεγγύης με βάση τα ποσά των συντάξεων όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί πριν τις παραπάνω μειώσεις.

Επειδή πλέον οι συντάξεις έπεσαν σε χαμηλότερα επίπεδα στα οποία αντιστοιχεί μικρότερος συντελεστής εισφοράς αλληλεγγύης.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Σε τι ενέργειες θα προβείτε, προκειμένου να αρθεί η παραπάνω αδικία;

Αθήνα 23 - 1- 2013

Ο Ερωτών Βουλευτής
ΙΩΑΝΝΗΣ Δ.ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


Τον ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκρισή του, αναμένοντας τις διορθωτικές κινήσεις που θα άρουν την αδικία, διότι οι πολίτες παρά τα όσα βιώνουν, ελπίζουν σε καλυτέρευση της οικονομίας, ταχύτερα αντανακλαστικά από τους υπευθύνους, προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και αυτορρύθμιση της αγοράς .

Περιμένουν να δουν πλέον ένα δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος όπου ο πολίτης θα αισθάνεται ασφαλής και θα εμπιστεύεται τους θεσμούς.

Αυτό για να γίνει, πρέπει να ξεπεραστούν αγκυλώσεις και πελατειακές νοοτροπίες και η δημόσια διοίκηση να γίνει αρωγός και όχι δυνάστης του πολίτη.


-Η κ. Αντωνία Μπούζα είναι Αναπλ. Γραμμ. Γυναικείων Θεμάτων Ν.Δ.

elzoni.gr