Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Βουλή: από τα... γομάρια στα... τσόκαρα


Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα

Από το «Είστε ψεύτες, απατεώνες και γομάρια» του Αστ. Ροντούλη τον Σεπτέμβριο του 2011, φθάσαμε «αισίως» στο «Κάτσε κάτω μωρή, πάλι πιωμένη είσαι;» του Ηλ. Κασιδιάρη τον Ιανουάριο του 2013: Το ελληνικό Κοινοβούλιο, που εδώ και πολύ καιρό έχει δει το κύρος του να δέχεται σημαντικά πλήγματα, κυρίως για το περιεχόμενο της πολιτικής που παράγει, στην παρούσα συγκυρία πια απλώς παρατηρεί -αμήχανο ή αδύναμο να αντιστρέψει την κατάσταση- την πλήρη καταρράκωση, μέσω της συμπεριφοράς των λειτουργών του, όσων συμβολίζει και υποτίθεται πως πρέπει να εκπροσωπεί.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά εντός του Ναού της Δημοκρατίας, αλλά πολλοί κάνουν ότι δεν βλέπουν: «Τουλάχιστον δεν παρατηρούμε σκηνές ξυλοδαρμών μεταξύ βουλευτών, παρόμοιες εκείνων που βλέπουμε σε κοινοβούλια άλλων χωρών», λέγεται συχνά. Η χειροδικία βουλευτή της Χρυσής Αυγής κατά συναδέλφων του σε τηλεοπτικό στούντιο αφενός (περίπτωση Ηλ. Κασιδιάρη κατά Ρένας Δούρου και Λιάνας Κανέλη) και η καταγγελία πως στο προαύλιο της Βουλής ασκήθηκε σωματική βία από άλλον βουλευτή της Χ.Α. με στόχο γυναίκα συνάδελφό του από τον ΣΥΡΙΖΑ (Δημ. Κουκούτσης κατά Βασιλικής Κατριβάνου το περασμένο καλοκαίρι) αφετέρου, έρχονται να καταδείξουν ότι «το κακό δεν είναι μακριά».

Σε αυτά τα κρούσματα δεν φθάσαμε ξαφνικά: Στο «παρά πέντε» εκδήλωσης περιστατικών χειροδικίας εντός του μεγάρου της Βουλής ή και εκδήλωσης «βίας» (σωματικής ή φραστικής) βρέθηκαν εκπρόσωποι του έθνους αρκετές φορές τα δύο - τρία τελευταία χρόνια. Οι μαρτυρίες συναδέλφων τους είναι αποκαλυπτικές για περιστατικά, σε ορισμένα εκ των οποίων παρόντες ήταν και υπάλληλοι της Βουλής ή κοινοβουλευτικοί συντάκτες. Ενδεικτικά αναφέρονται:

1. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -τότε- οι Ν. Τσώνης και Β. Γιουμαντζίδης έφθασαν ένα βήμα πριν από τη χειροδικία στο Εντευκτήριο με τον επίσης τότε βουλευτή Ροντούλη (ΛΑΟΣ), με αφορμή την ύβρη «γομάρια» που ο τελευταίος εξαπέλυσε κατά «μνημονιακών» υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Ηταν η μέρα που ακούστηκε το «Οπου σε βρίσκω θα σε ...».

2. Οι Γρ. Ψαριανός (ΔΗΜΑΡ) και Ευ. Διαμαντόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) φέρονται πρόσφατα πως αντάλλαξαν «γαλλικά» στο καφενείο της Βουλής σε ένα περιστατικό που εκτός των άλλων ακούστηκε και η προσφώνηση «ρε ξεφτίλες».

3. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Τατσόπουλος σε τηλεοπτικό στούντιο πρωταγωνίστησε προεκλογικά σε επεισόδιο φραστικού προπηλακισμού με έναν -τότε- πολιτευτή.

4. Ο Στ. Παναγούλης (ΣΥΡΙΖΑ) επικαλέστηκε τη δολοφονία - λιντσάρισμα του Αμερικανού πρεσβευτή στη Λιβύη, προκειμένου όπως είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της συγκυβέρνησης να εκφράσει την ευχή να μην έχουν ίδιο τέλος!

5. Ο πρώην βουλευτής Γ. Μαυρίκος (ΚΚΕ) εκσφενδόνισε τον τόμο του Μνημονίου μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας προς τα κυβερνητικά έδρανα.

6. Οι Σοφία Βούλτεψη (Ν.Δ.) και Ραχήλ Μακρή (ΑΝΕΛ) σε πρόσφατο επεισόδιο έκαναν χρήση όρων, όπως «μωρή» και «τσόκαρο» προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους.

«Εγώ θα διαχειριστώ το πρόβλημα του βουλευτή ως προς τη Βουλή. Ως προς τη βλακεία όμως θα το διαχειριστεί ο πολίτης που τον σταυρώνει» είπε πριν από λίγες εβδομάδες ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης, «φωτογραφίζοντας την ευθύνη του ψηφοφόρου στις επιλογές που σήμερα επικρίνει. Αυτό έγινε σε ανεπίσημη συζήτησή του με δημοσιογράφους – χωρίς να αναφέρεται πάντως σε κάποιο συγκεκριμένα από τα προαναφερθέντα επεισόδια. Η έως τώρα πρακτική, ωστόσο, δείχνει πως αποτελεσματική «διαχείριση» του φαινομένου δεν γίνεται. Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ρητά τις «ποινές» για περιστατικά «ανάρμοστης συμπεριφοράς» βουλευτών. Οι σχετικές διατάξεις δεν εφαρμόζονται.

kathimerini.gr