Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Παράνομο κύκλωμα με φαρμακεία και φαρμακαποθήκες εντόπισαν οι αρμόδιοι


Στο μικροσκόπιο των αρμοδίων αρχών μπαίνουν φαρμακεία και φαρμακαποθήκες που φέρεται να συμμετέχουν σε κύκλωμα παράνομων εξαγωγών σκευασμάτων σε ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και φαρμακευτικές εταιρίες με μειωμένη προμήθεια προϊόντων στην ελληνική αγορά.
Παράλληλα, οι φαρμακαποθήκες αναλαμβάνουν πλέον την υποχρέωση να αποστέλλουν στο Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) σε μηνιαία βάση τις αγορές και τις πωλήσεις τους καθώς και τις ταινίες γνησιότητας (κουπόνια) των εξαγόμενων φαρμάκων.

Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν στη διάρκεια σύσκεψης που έγιναν το μεσημέρι της Τρίτης στα γραφεία του ΕΟΦ με τη συμμετοχή και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Μάριου Σαλμά, και αποτελούν το πλαίσιο με βάση το οποίο θα γίνονται εφεξής οι εξαγωγές φαρμάκων.

«Για τις ελλείψεις των φαρμακευτικών προϊόντων μια από τις βασικές αιτίες είναι οι μειωμένες τιμές των φαρμάκων που υπάρχουν πλέον στην χώρα μας,. Αυτό οδηγεί σε αύξηση των παράλληλων εξαγωγών από φαρμακαποθήκες και στην συνέχεια οδηγεί τις φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να καταπολεμήσουν αυτό το φαινόμενο, να περιορίζουν την διάθεση των φαρμακευτικών σκευασμάτων στις φαρμακαποθήκες και στα φαρμακεία. Είναι ένας φαύλος κύκλος» είπε ο κ. Σαλμάς.

Επιβολή κυρώσεων από τον ΕΟΦ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΦ, κ. Γιάννης Τούντας δήλωσε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο Οργανισμός θα έχει ολοκληρώσει τους ελέγχους στις φαρμακευτικές εταιρίες των οποίων σκευάσματα βρίσκονται σε έλλειψη και σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) θα απαγορευτούν οι εξαγωγές των συγκεκριμένων φαρμάκων για τρεις μήνες.

«Αν διαπιστώσουμε ότι αυτή η μειωμένη προμήθεια δεν αποκαθίσταται άμεσα και ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση το νόμο, θα εισηγηθούμε στο Υπουργείο Υγείας να επιβληθούν κυρώσεις, όπως κάναμε και στο παρελθόν σε αυτές τις φαρμακευτικές εταιρείες» είπε ο κ. Τούντας.

Ποια φάρμακα έχουν «εξαφανιστεί» από τα φαρμακεία

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του ΦΣΑ, υπάρχει έλλειψη σε περίπου 700 σκευάσματα διαφόρων μορφών που αντιστοιχούν σε 140 δραστικές ουσίες. Πρόκειται για φάρμακα καρδιολογικά, πνευμονολογικά, αντικαταθλιπτικά, νευρολογικά, ανοσοκατασταλτικά, για εμβόλια και ορμόνες.

Μάλιστα, περίοπτη θέση στον κατάλογο με τα δυσεύρετα φάρμακα έχουν τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία συγκεκριμένης εταιρίας. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως η έλλειψη των συγκεκριμένων χαπιών είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της τακτικής των εξαγωγών καθώς η συσκευασία των 50mg χαπιών πωλείται σε διπλάσια τιμή από ότι στην Ελλάδα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Tον περασμένο Αύγουστο το φάρμακο κόστιζε 31, 70 ευρώ και τρεις μήνες αργότερα με το δελτίο τιμών που εκδόθηκε η τιμή του σχεδόν υποδιπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 18, 37 ευρώ. Το ίδιο φάρμακο πωλείται στη Γερμανία 46, 04 ευρώ, στην Ισπανία 58, 85 ευρώ, στην Ιταλία 49, 85 ευρώ και στην Πορτογαλία 36, 57 ευρώ, αφήνοντας όπως είναι προφανές σημαντικό περιθώριο κέρδους στους εξαγωγείς του με την προώθησή του στο εξωτερικό.