Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Η κυβέρνηση προχωρεί σε επίταξη των απεργών του Μετρό

Kostis-Xatzidakis
Σε επίταξη αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τις τελευταίες μέρες την Αθήνα, λόγω της παρατεταμένης απεργίας των εργαζομένων στο Μετρό.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης έκανε τη σχετική ανακοίνωση, μετά την ολοκλήρωση της σχεδόν πεντάωρης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, επισημαινόντας ότι αποτελεί δική του εισήγηση, με την οποία συμφώνησε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, και έδωσε εντολή να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες.
Με την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση απέρριψε επί της ουσίας την πρόταση που είχαν καταθέσει το πρωί οι εργαζόμενοι στο Μετρό, για αναστολή των κινητοποιήσεών τους μετά την εκπλήρωση συγκεκριμένων όρων, αναφορικά με το μισθολόγιό τους.
Παράλληλα, ο Κωστής Χατζηδάκης άφησε να εννοηθεί ότι παραμένει στο τραπέζι το ενδεχόμενο απολύσεων των πρωτεργατών, μιας και επεσήμανε ότι η Δικαιοσύνη, η οποία έχει ξεκινήσει τις σχετικές έρευνες, θα προχωρήσει το δικό της, αυτόνομο έργο.
Της απόφασης για την επίταξη προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Δημήτρη Σταμάτη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, ώστε να συζητήσουν τα δεδομένα, και να καταλήξουν στον πλέον κατάλληλο και αποτελεσματικό χειρισμό.

ΠΑΣΟΚ: Η επίταξη ήταν η πιο ήπια απόφαση
«Κύκλοι» του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν ως την πιο απόφαση που μπορούσε να παρθεί, καθώς, όπως προσθέτουν, υπάρχουν και σωματεία μέσα στο μετρό που προσανατολίζονται υπέρ του διαλόγου και θέλουν να δουλέψουν ενώ, η Δημοκρατική Αριστερά με ανακοίνωσή της ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί με το μέτρο της επίταξης.

Στο χακί
Εξαρετικά σκληρές ήταν οι δηλώσεις του Δημήτρη Σρατούλη κατά της κυβέρνησης, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου της επίταξης, προκειμένου να λυθεί η απεργία των εργαζομένων του Μετρό.
“Η κυβέρνηση ντύθηκε στο χακί. Με ένα νέο πραξικόπημα, προχωρεί στην κατάργηση του Συντάγματος”, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης βρέθηκε από νωρίς το μεσημέρι στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων, προκειμένου μαζί με άλλους βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των απεργών εργαζομένων του Μετρό, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επίταξη.
“Δεν επιλύονται έτσι τα προβλήματα. Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη καταδίκη μιας κυβέρνησης που επέβαλε στρατιωτικό νόμο στους εργαζομένους”, ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τους συγκεντρωμένους απεργούς, και στη συνέχεια προχώρησε στο εσωτερικό του αμαξοστασίου.
Ο Δημήτρης Στρατούλης από την πλευρά του, ο οποίος επίσης βρέθηκε στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων, επανέλαβε τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα περί “πραξικοπήματος” και κατάλυσης του Συντάγματος, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαρίσταται στους απεργούς εργαζομένους του Μετρό, και θα στηρίξει όποια απόφαση πάρει ο συνδικαλιστικός φορέας τους.

Μορφή αυταρχισμού
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του μίλησε για πράξη ωμού αυταρχισμού από την πλευρά της κυβέρνησης.
«Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει την επίταξη των απεργών εργαζομένων στο Μετρό αποτελεί πράξη ωμού αυταρχισμού που στρέφεται ενάντια στα στοιχειώδη δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Όλος ο λαός πρέπει να καταδικάσει την κυβέρνηση και να εκφράσει την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στο Μετρό και τα άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που πρέπει να παραμείνουν όρθιοι και να μην υποκύψουν ώστε να αποτύχουν ο αυταρχισμός και η κυβερνητική αδιαλλαξία», τόνισε ο Περισσός.

ysterografa.gr