Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Να εγκαταλείψουν τη Βεγγάζη ζητούν από τους πολίτες τους δυτικές κυβερνήσεις - «Άμεση απειλή κατά ξένων»



Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
 
Η Βρετανία, η Γερμανία και η Ολλανδία κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν άμεσα τη Βεγγάζη στη Λιβύη επικαλούμενες απειλές –από τη Βρετανία χαρακτηρίστηκαν «σαφείς και άμεσες»– κατά δυτικών που ζουν εκεί.
Αν και οι ανακοινώσεις δεν αποσαφηνίζουν την φύση των απειλών, φαίνεται ότι σχετίζονται με την πρόσφατη επίθεση στην εγκατάσταση φυσικού αερίου στην Αλγερία που επανέφερε στο προσκήνιο το διογκούμενο πρόβλημα της τρομοκρατίας στη βόρεια Αφρική.
Κατά την επίθεση δεκάδες ξένοι εργαζόμενοι κρατήθηκαν όμηροι και αρκετοί έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά των δραστών και των σωμάτων ασφαλείας που είχαν σπεύσει να ανακαταλάβουν την εγκατάσταση.
Στην πόλη ζουν μερικές δεκάδες πολίτες δυτικών χωρών.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Ιταλία έκλεισε το προξενείο της στην πόλη και απέσυρε το προσωπικό μετά από επίθεση με όπλο.
«Παίρνουμε σοβαρά τη συζήτηση για τις απειλές» λέει ο Λίβυος υφυπουργός Εσωτερικών που πάντως αφήνει αιχμές λέγοντας ότι «η βρετανική απόφαση θα πρέπει να είχε ληφθεί από κοινού με τη λιβυκή κυβέρνηση»
Στη Βεγγάζη η κατάσταση είναι «σοβαρή και λεπτή» είπε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε που απέφυγε να αναφερθεί με περισσότερες λεπτομέρειες σε όσα γνωρίζει το Βερολίνο.
Στο ίδιο μήκος κύματος, δυτικός διπλωμάτης περιγράφει στο Reuters «μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Κυρηναϊκή», όπου βρίσκεται και η Βεγγάζη.
Η κυβέρνηση της Λιβύης γενικά δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση στη χώρα όπου τα όπλα από τις αποθήκες του κανταφικού στρατού διακινούνται ανεξέλεγκτα και διάφορες φατρίες βρίσκονται σε (συχνά ένοπλη) σύγκρουση με την κυβέρνηση.
Newsroom ΔΟΛ