Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Επίσκεψη του Υπουργού Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου


Τσαυτάρης : Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την κτηνοτροφία συμφωνεί απόλυτα με τη νέα ΚΑΠ και τις κατευθύνσεις της ΕΕ και εντάσσεται στις συμπράξεις καινοτομίας της ΕΕ.
DSC_2261[1].jpg
Την ολοκληρωμένη πολιτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ανάπτυξη του τομέα της αγροτικής και κτηνοτροφικής οικονομίας, ενσωματώνοντας νέες ιδέες και προσεγγίσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στους τομείς αυτούς, παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη κατά τη συνάντηση εργασίας στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012, με τη συμμετοχή των Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών κ.κ. Κωνσταντίνας Νικολάκου και Ανδρέα Πουλά, του Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας κ. Αναστασίου Χειβιδόπουλου, του Βουλευτή Αρκαδίας κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, του Δημάρχου Γορτυνίας κ. Ιωάννη Γιαννόπουλου και υπηρεσιακών παραγόντων. 
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου απολαμβάνει ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη των πολιτών, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα των πολιτών και γιατί με το σχεδιασμό μας και τη μεθοδικότητά μας δίνουμε λύσεις σε αυτά. Η κεντρική κυβέρνηση από την πλευρά της οφείλει να εμπιστευτεί περισσότερο τις αιρετές Περιφέρειες γιατί σε αυτές ανήκει η ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξή τους» δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης απευθυνόμενος προς τον κ. Υπουργό εκφράζοντας παράλληλα τη χαρά του για την παρουσία «ενός ανθρώπου επιτυχημένου και έμπειρου στα θέματα της αγροτικής οικονομίας».
Αναλύοντας το πρόγραμμα της Περιφέρειας για τη στήριξη και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε την ανάγκη για νέες ιδέες, καινοτομίες και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να οργανωθεί και να αποκτήσει αναπτυξιακές προοπτικές ο χώρος αυτός.
Το πρόγραμμα αυτό, όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης, «αν επιτύχει, θα αποτελέσει πιλότο για το σύνολο της χώρας». Η χρηματοδότησή του θα είναι κατά το ήμισυ κρατική και κατά το ήμισυ από χρηματοπιστωτικό φορέα, με στόχο η ίδια συμμετοχή να είναι μηδενική. Θα έχει πενταετή διάρκεια και προϋπολογισμό, ο οποίος θα κυμανθεί στο ύψος των 50 εκατομμυρίων ευρώ. 
Ο Υπουργός δήλωσε σχετικά ότι «ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την κτηνοτροφία συμφωνεί απόλυτα με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ενταχθεί στις ευρωπαϊκές συμπράξεις καινοτομίας». 
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας για την στροφή της αγροτικής παραγωγής σε προϊόντα υψηλής ποιότητας. «Ξεκινάμε την προσπάθεια αυτή με πιλότο το ελαιόλαδο, το σήμα κατατεθέν της Περιφέρειάς μας, προκειμένου να το μετατρέψουμε σε ένα προϊόν με πιστοποιημένα και εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και το οποίο δεν θα βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά στα φαρμακεία για ιατρικούς σκοπούς ή ως καλλυντικό προϊόν», σημείωσε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι «στοχεύουμε σε νέες Ευρωπαϊκές αγορές με εξειδίκευση τα προϊόντα υψηλής ποιότητας».

Όσον αφορά τον τομέα των υποδομών, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε αρχικά στο φράγμα του Ασωπού, όπου ο ανάδοχος, μετά την ασυνεπή στάση που έχει δείξει, έχει λάβει διορία μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, διαφορετικά θα κηρυχθεί έκπτωτος. Σχετικά με τα οφειλόμενα στους εργαζομένους, μετά τις ενέργειες της Περιφέρειας και αν δεν ανταποκριθεί ο εργολάβος στην ανωτέρω προθεσμία, αυτά θα καταβληθούν απευθείας από το λογαριασμό πληρωμής του έργου και όχι από τον ίδιο.
Για το φράγμα του Ανάβαλου ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, καθώς μελετητικά υπήρξαν σημαντικές αστοχίες και παραλείψεις, όπως η ανυπαρξία μελέτης δικτύων διανομής του νερού, για τα οποία καταβάλλεται επίπονη προσπάθεια να επιλυθούν και το έργο που θα ολοκληρωθεί να είναι λειτουργικό και αποδοτικό προς τους πολίτες.
Προ των ευθυνών του έθεσε το ελεγκτικό συνέδριο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αναφορικά με τη συμπληρωματική σύμβαση για την  κατασκευή του Φιλιατρινού φράγματος, ενώ για το φράγμα του ταμιευτήρα στην Τάκα έχουν ξεπεραστεί τα ζητήματα με την αρχαιολογία και μένει η υλοποίηση των δικτύων προκειμένου να ολοκληρωθεί. Για το φράγμα της Κελεφίνας είναι έτοιμη η μελέτη, ενώ για το Μηναγιώτικο φράγμα η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο επιλογής αναδόχου της μελετητικής προσέγγισής του.
Ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης, από την πλευρά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου πάνω στα ζητήματα της αγροτικής και κτηνοτροφικής οικονομίας και δήλωσε ότι «στα ζητήματα αυτά θα σας βοηθήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε, αλλά θέλουμε και τη δική σας υποστήριξη στο έργο μας». Χαρακτήρισε την Περιφέρεια Πελοποννήσου πρωτοπόρα όσον αφορά τις επιχειρηματικές συμπράξεις, με ειδίκευση στην καινοτομία, και ανακοίνωσε την απόφαση του Υπουργείου για τη δημιουργία συγκεκριμένου αριθμού δημοπρατηρίων στην επικράτεια, ένα εκ των οποίων είναι αυτό της Περιφέρειας Πελοποννήσου και το οποίο ως έργο είναι ώριμο, ενώ έχει προσδιοριστεί και η χωροθέτηση του.