Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Ικανοποίηση Σαμαρά για τη διαδικασία επαναγοράς χρέους

seehofer-samaras-
Ικανοποιημένος από τη διαδικασία επαναγοράς του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μετά την αποψινή συνάντησή του με τον Βαυαρό ομόλογό του, Χορστ Ζεεχόφερ, στο Μόναχο.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια “με τα 10 δισεκατομμύρια από τον EFSF για να μειώσουμε το χρέος μας κατά 20 δισεκατομμύρια και να μειωθεί η σχέση του χρέους προς το ΑΕΠ”, ο Πρωθυπουργός δήλωσε πεπεισμένος ότι, “μέχρι την Δευτέρα ή την Τρίτη, θα μπορεί κανείς να πει με σχετική σιγουριά ότι τα πράγματα έχουν πάει καλά”.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ακόμη ότι ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος τον συνοδεύει στην επίσκεψή του στην Βαυαρία, βρισκόταν απόψε σε επικοινωνία με τις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Euro Working Group, η οποία έχει ολοκληρωθεί.

Μόλις το περασμένο καλοκαίρι πολιτικοί του CSU, βαυαρικού συμμαχικού κόμματος του CDU της Angela Merkel, απαίτησαν την αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Έκτοτε, παράλληλα με την μεταστροφή της επίσημης γερμανικής πολιτικής «μαλάκωσε» και το CSU τη στάση του, χωρίς πάντως να παύει να αποτελεί την δυνατότερη φωνή ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της Γερμανίας, οι οποίες ορίζουν «σκληρή γραμμή» απέναντι στην χώρα μας. Η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Μόναχο είχε λοιπόν, ακριβώς τον προφανή στόχο, δηλ. την γνωριμία με τον πομπό των δυσμενών προς την Ελλάδα φωνών και την, ει δυνατόν, περαιτέρω κατασίγασή τους προς χάριν πιθανών επενδύσεων. Και αν κρίνει κανείς από την διάθεση και τα χαμόγελα, το αποτέλεσμα της «φιλικής» συνάντησης θα πρέπει να ήταν θετικό.
Ήδη κατά τα «προεόρτια» της επίσκεψης, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε φροντίσει να ξεκαθαρίσει ότι πηγαίνει ως φίλος. Ο Horst Seehofer από τη μεριά του, Πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βαυαρίας και Πρόεδρος του CSU, καλωσόρισε τον Αντώνη Σαμαρά με χιόνι: «Το χιόνι φέρνει τύχη, γι’ αυτό είμαι πολύ ευτυχής», σχολίασε ο τελευταίος, χωρίς να παραλείψει να καλέσει κι αυτός τον Seehofer στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, ερωτώμενος σχετικά, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους κύλησε καλά.
Όπως σχολιάζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Γερμανίας, η επίσκεψη Σαμαρά σηματοδοτεί το τέλος της πολεμικής, αφού οι σκληρές επιθέσεις από την Βαυαρία θα πρέπει να θεωρηθεί ότι ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Την άποψη αυτή υπονόησε και ο σημερινός συνομιλητής του Πρωθυπουργού, ο οποίος δήλωσε ότι “Στην πολιτική μου αρέσει πάντα το βλέμμα προς το μέλλον”, προσθέτοντας ότι η ρητορεία απέναντι στην Ελλάδα θα είναι μελλοντικά ανοιχτή, αλλά και πιο ανθρώπινη.
Ο Seehofer, στο περιθώριο της συνάντησης είχε πολλά καλά λόγια να πει για την Ελλάδα: Κατ’ αρχάς έσπευσε να αποδεχθεί την πρόσκληση Σαμαρά και υποσχέθηκε να επισκεφθεί την χώρα μας στο πρώτο μισό του επόμενου χρόνου. Τόνισε ότι θα εργασθεί και εκείνος για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ενώ ενημέρωσε, ότι της επίσκεψης προηγήθηκε τηλεφωνική του επικοινωνία με την Angela Merkel, με την οποία έχει ταύτιση απόψεων. Επιπλέον, επαίνεσε την ελληνική κυβέρνηση για τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια και διαβεβαίωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι θα τον ενδυναμώσει στην πορεία αυτή, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη παρεμβάσεων για να τονωθεί η ανάπτυξη.
Παρόλα αυτά, στα πλαίσια της διαφαινόμενης “φιλελληνικής” αυτής στροφής, θα πρέπει να … καλέσει σε σιωπή τόσο τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος του, Alexander Dobrinth όσο και τον Υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου, Markus Söder, οι οποίοι μόλις το προηγούμενο καλοκαίρι απαίτησαν, ο μεν πρώτος την αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη το 2013, ο δε δεύτερος την θεμελίωση «παραδείγματος» (προς αποφυγή) στην περίπτωση της Ελλάδας. Ο ίδιος ο Seehofer τηρούσε πάντα μια περισσότερο διαλλακτική στάση, αλλά δεν έπαυε να θέτει κι εκείνος «κόκκινες γραμμές», συνδέοντας κάθε βοήθεια με αντίστοιχα μέτρα λιτότητας. Ο Βαυαρός Πρωθυπουργός δεν θέλησε ακόμα και σήμερα να εκφράσει μετάνοια γι ‘ αυτό: «Δεν υπάρχει καμία υπέρβαση, ούτε καν άγγιγμα των κόκκινων γραμμών», είπε.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αναμένει κανείς την προσεχή επίσημη φρασεολογία του CSU σε σχέση με την Ελλάδα, μιας και, ενόσω η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη τίθεται εν αμφιβόλω ακόμα και από τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, είναι δύσκολο να πεισθούν πιθανοί ενδιαφερόμενοι, ότι επένδυση στην Ελλάδα δεν εμπεριέχει μεγάλες δόσεις ρίσκου. Ίδωμεν λοιπόν …
ysterografa.gr