Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Επαναγορά και φορολογικό “ξεκλειδώνουν” τη δόση

Jena-Claude-Juncker-Giannis-Stournaras
Στην τελική ευθεία για την απόφαση εκταμίευσης της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ στο Eurogroup της Πέμπτης μπαίνει η Ελλάδα, με την κυβέρνηση να κλείνει όλες τις εκκρεμότητες.
Η πρώτη, δηλαδή η επιτυχής ολοκλήρωση της επαναγοράς χρέους ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας, καθώς το βιβλίο των προσφορών θα ανοίξει εκ νέου για λίγες ώρες από τον ΟΔΔΗΧ, προκειμένου να καλυφθεί ποσό από 2έως 4 δισ. ευρώ, που υπολείπεται για τον στόχο των 30 δισ. ευρώ.
Πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους έκαναν λόγο για συγκέντρωση, μέχρι την Παρασκευή, προσφορών ονομαστικής αξίας 16 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές -κυρίως hedge funds- και 10 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες.
Στη σημερινή δημοπρασία, το πιθανότερο είναι να υποβάλλουν συμπληρωματικές προσφορές οι ελληνικές τράπεζες, που έχουν ακόμη στην κατοχή τους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ονομαστικής αξίας 5 δισ. ευρώ, τα οποία δεν κατέθεσαν την Παρασκευή.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η καθαρή διαγραφή χρέους 20 δισ. ευρώ, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία εκταμίευσης της δόσης.
Η δεύτερη εκκρεμότητα αυτή του φορολογικού αναμένεται να κλείσει αύριο, με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, αφού πρώτα αποφανθεί η Τρόικα για το τελικό σχέδιο, που συμφώνησαν τα κόμματα.
Το κείμενο βρίσκεται στα χέρια των ελεγκτών, με την ετυμηγορία τους να αναμένεται έως σήμερα το βράδυ. Πάντως, η πρώτη εικόνα που φθάνει στο οικονομικό επιτελείο, όπως τη μεταφέρουν τα στελέχη που επικοινωνούν με την Τρόικα, είναι ότι εγκρίνεται στο σύνολό του, απομένει, όμως να αποσαφηνιστούν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, οι “γκρίζες ζώνες” αφορούν στην απόδοση συγκεκριμένων μέτρων.
Η κυβέρνηση απέστειλε το κείμενο που συμφωνήθηκε την Παρασκευή και χωριστά τις παρατηρήσεις των κομμάτων, κυρίως της ΔΗΜΑΡ που ζητεί ανώτατο συντελεστή 45% για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ, φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια στην κλίμακα των εισοδημάτων και αύξηση της φορολογίας στους τόκους των καταθέσεων από 15% στο 17,5%, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι εκπτώσεις φόρου για ενοίκιο πρώτης κατοικίας και ο χαμηλότερος συντελεστής 21% για ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.
Ωστόσο, το επίδομα των παιδιών, δεν θα προσαυξάνεται τελικά, για τα προστατευόμενα τέκνα μετά το 2ο και θα παραμείνει στα 40 ευρώ για κάθε παιδί, ανεξάρτητα από το συνολικό αριθμό των τέκνων των φορολογουμένων.

ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΤΣΑ / υστερογραφα.γρ