Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Δ. Γορτυνίας: «Smart» προβολή του τουριστικού προϊόντος


Την εφαρμογή (application) για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones) που ετοιμάζει ο Δήμος Γορτυνίας, με σκοπό την τουριστική προβολή του, παρουσίασε η δημοτική Αρχή, στη Βυτίνα, στην επιτροπή διαβούλευσης, το περασμένο Σάββατο. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στους επισκέπτες της περιοχής, αλλά και μέσω της τουριστικής δικτυακής πύλης (portal), η οποία εξελίσσεται παράλληλα και θα είναι έτοιμη μέχρι την έναρξη της χειμερινής τουριστικής περιόδου.
Εγκαθιστώντας την εφαρμογή στο κινητό του, ο επισκέπτης μπορεί, μέσα από μία εύχρηστη κεντρική οθόνη να βρεί χώρους διαμονής και εστίασης, να ενημερωθεί για τα αξιοθέατα και τους χώρους διασκέδασης, ή να πάρει χρήσιμες πληροφορίες όπως βενζινάδικα, ιατρεία, σημεία πώλησης τοπικών προϊόντων, αλλά και να ενημερωθεί για δραστηριότητες που γίνονται σε διάφορα σημεία της Γορτυνίας. Μέσα από την οθόνη του κινητού του μπορεί να επικοινωνήσει, να κάνει κράτηση και να οδηγηθεί στο σημείο που θέλει μέσω GPS. Επιπλέον μπορεί να βάλει κριτήρια, όπως την χιλιομετρική απόσταση για να επιλέξει ανάμεσα σε προορισμούς που δέν απέχουν πολύ από το σημείο που βρίσκεται.
Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη για όλους τους τύπους κινητών (iphone, android, windows) και θα λειτουργεί και αυτόνομα (χωρίς επαφή με το δίκτυο) και με σύνδεση, ώστε να υπάρχει συνεχής πληροφόρηση, ακόμα και σε σημεία που το κινητό «δεν πιάνει». Η εφαρμογή παίρνει τα στοιχεία από την κεντρική βάση δεδομένων, από την οποία θα τροφοδοτείται και το portal του δήμου, ώστε να υπάρχει ενιαία και ομοιόμορφη πληροφόρηση. Η κεντρική βάση δεδομένων έχει ήδη ενημερωθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό και δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην ορθότητα και αξιοπιστία των δεδομένων. Μέσα από την οθόνη της εφαρμογής μπορεί ο χειριστής να συνδεθεί με την ιστοσελίδα του ξενοδοχείου ή εστιατορίου που επιλέγει ή ακόμα να ενημερωθεί ζωντανά για δραστηριότητες, όπως εκδηλώσεις, την ώρα που πραγματοποιούνται.
Για την πιο άμεση ενημέρωση, ακόμα και σε δύσβατα σημεία (μονοπάτια, φαράγγια), όπου δέν υπάρχει κάλυψη από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, το κινητό θα μπορεί να συνδεθεί με το μητροπολιτικό ασύρματο δίκτυο (Wi-Fi) που ετοιμάζει ο Δήμος Γορτυνίας.