Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Η ολλανδική πρόταση στον Στουρνάρα για να "ανασάνει" η χώρα - Εξετάζουν προκαταβολική εκταμίευση των δόσεων


- Αυτό συμφέρει την Ελλάδα που θα δει την δόση των 6,5 δισ. πιο γρήγορα στα κρατικά ταμεία
- Ο ολλανδός υπουργός πρότεινε στον Γ. Στουρνάρα να μην λένε την λέξη επιμήκυνση στο εξωτερικό
- Με αυτή την πρόταση το νέο πακέτο βοήθειας δεν χρειάζεται έγκριση από τα κοινοβούλια των χωρών
- Το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών


Μία νέα εξέλιξη που φαίνεται πως συμφέρει την Ελλάδα ήρθε μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ολλανδίας, Μπεν Κνάπεν το απόγευμα της Τετάρτης στο υπουργείο Οικονομικών.

Η λέξη που προέκυψε είναι frontloading και σημαίνει εμπροσθοβαρής εκταμίευση των δόσεων της τρέχουσας δανειακής σύμβασης προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε και στη σύσκεψη των τριών πολιτικώφν αρχηγών και οι ίδιες πληροφορίες αναφέουν πως οι χώρες του Βορρά εξετάζουν το ενδεχόμενο να παρουσιάσουν στο εσωτερικό των χωρών τους, την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος ως εκταμίευση του ήδη συμφωνημένου ποσού που προβλέπει το τελευταίο μνημόνιο.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως δεν θα χρειαστεί νέα έγκριση από τα κοινοβούλια των χωρών, αλλά και ούτε νέο πακέτο βοήθειας που θα χρειαζόταν σε μία κανονική επιμήκυνση.

Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει πως θα έρθουν οι δόσεις πιο γρήγορα και ιδιαίτερα η περιβόητη δόση των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν τα χρέη του δημοσίου και φυσικά να δοθεί χρήμα στην αγορά που κυριολεκτικά έχει στεγνώσει.

Μάλιστα, ο ολλανδός υπουργός προτείνει ουσιαστικά στην ελληνική ηγεσία να σταματήσει τα περί επιμήκυνσης, τα οποία είναι οι λέξεις απαγορευτικές για τους βορειοευρωπαίους γιατί σημαίνει μεγαλύτερο χρηματικό πακέτο. Έτσι ο ολλανδός υπουργός που σύμφωνα με πληροφορίες γνωρίζει πολύ καλά το ελληνικό πολιτικό σύστημα, πρότεινε ευθέως στον υπουργό Οικονομικών, κ. Στουρνάρα να χρησιμοποιήσουν τον όρο frontloading που σε απλά ελληνικά σημαίνει πιο γρήγορα τα χρήματα από ότι είχε αρχικά καθοριστεί.
newsit.gr