Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Συνάντηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη - Που θα δοθεί μάχη και για ποιούς


Στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου έμειναν 2 ώρες οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης προκειμένου να κλείσει το πακέτο των 11,5 δις.

Οι τελικές αποφάσεις, είτε ειπωθεί σήμερα, είτε όχι θα ληφθούν στη σημερινή συνάντηση.

Τι θα αποφασισθεί

- Απόφαση να μην γίνουν περικοπές σε όσους υπηρετούν στην “πρώτη γραμμή”
- “Τρέμουν” τις αντιδράσεις βουλευτών για τις μεγάλες μειώσεις

Μόνο 12.000 από τους 200.000 υπαλλήλους του Δημοσίου που υπάγονται στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια φαίνεται πως σώζονται από τη νέα λαίλαπα περικοπών που προβλέπεται στα μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ

Όλα δείχνουν πως οι μάχιμες μονάδες των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων δεν θα “πειραχθούν” μισθολογικά από τα νέα μέτρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες όσοι υπηρετούν σε θέσεις και μονάδες της ΕΜΑΚ, της Πολεμικής Αεροπορίας, στα ΟΥΚ, τα ΕΚΑΜ, αλλά και στη ΔΙΑΣ την Άμεση Δράση, τη ΔΕΛΤΑ τη “Ζ” ή στα υποβρύχια του ΠΝ και τα ελικόπτερα του Στρατού δεν θα υπαχθούν στις νέες μειώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε συνομιλίες του ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να έχει πει “δεν δέχομαι μειώσεις σε αυτές τις μονάδες” και έτσι φαίνεται το θέμα να έχει κλειδώσει.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο περικοπών από ^% ώς και 20% σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες υπαλλήλων του Δημοσίου που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια θα ισχύσουν στο ακέραιο.

Οι τελικές αποφάσεις, είτε ειπωθεί σήμερα, είτε όχι θα ληφθούν στη σημερινή συνάντηση των τριών αρχηγών των κομμάτων της κυβέρνησης.

Ωστόσο οι τρεις έχουν ανοιχτά ζητήματα. Κυρίως η ΔΗΜΑΡ αντιδρά στη νέου τύπου εφεδρεία που αφορά σε περίπου 40.000 υπαλλήλους του Δημοσίου και που κατά τη ΔΗΜΑΡ οδηγεί πολλούς σε ουσιαστική απόλυση.

Παράλληλα υπάρχουν αντιδράσεις για τις μειώσεις των προνοιακών συντάξεων του ΟΓΑ ύψους 30 ευρώ το μήνα, ωστόσο θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα ύψους 400 εκατομμυρίων για να μην γίνει αυτή η μείωση.

Τρίτο αγκάθι για τους αρχηγούς είναι το ύψος από το οποίο θα ξεκινήσουν οι μειώσεις των συντάξεων (διαβάστε εδώ) εαν δηλαδή θα είναι τα 600 ή τα 700 ευρώ, ενώ θα εξεταστεί το σενάριο κάποιες από τις μειώσεις να ξεκινήσουν από τα 1.000 ευρώ και πάνω.

Οι τρεις αρχηγοί όμως έχουν το βλέμμα στραμμένο και στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες όπους ήδη υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις για τις νέες οριζόντιες περικοπές σε όλα τα επίπεδα ιδιωτικού και κυρίως δημοσίου τομέα.
newsit.gr