Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Ο Κ. Κόλλιας ζητά άμεσα την αποζημίωση των καταστροφών από τις πυρκαγιές

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την αποζημίωση των καταστροφών που υπέστησαν παραγωγοί σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, στην παραγωγή τους, αλλά και σε αγροτικό εξοπλισμό, λόγω των πρόσφατων πυρκαγιών. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Δυστυχώς, ο νόμος που πέρασε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για τον ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημιώσεις για ζημιές προκαλούμενες από φωτιά, παρά μόνο στην περίπτωση του ζωικού κεφαλαίου. Η φυτική παραγωγή, το κεφάλαιο και ο εξοπλισμός παραπέμπονται σε άλλες διαδικασίες, είτε δηλαδή στα ΠΣΕΑ είτε στις κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις.
Εξέθεσα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον αρμόδιο Υπουργό, καθώς χιλιάδες παραγωγοί έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, άλλοι έχουν χάσει μέρος του φυτικού κεφαλαίου ή και του εξοπλισμού, γεγονός το οποίο υπονομεύει κάθε μελλοντική δυνατότητα να ανακάμψουν οι καλλιέργειές τους. Ζήτησα την τοποθέτησή του ως προς το πώς προτίθεται να ενεργήσει το Υπουργείο για να περισώσει το μοναδικό μέσο βιοπορισμού των αγροτών μας, τις εκμεταλλεύσεις τους.
Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: το πρώτο, όπως προανέφερα, είναι η ένταξη των πυρκαγιών στα ζημιογόνα αίτια του ΕΛΓΑ, προκειμένου να αποζημιωθούν και τώρα και στο μέλλον οι απώλειες στο φυτικό κεφάλαιο, την παραγωγή και τον αγροτικό εξοπλισμό. Αυτή βεβαίως θα ήταν και η προσφορότερη λύση, πλην όμως προσκρούει σε κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δεύτερη λύση είναι να επιδιώξουμε ως χώρα την καταβολή ενισχύσεων στους παραγωγούς μέσω της διαδικασίας των ΠΣΕΑ.
Καλώ τους παραγωγούς της Κορινθίας που επλήγησαν από πυρκαγιές να αναγγείλουν άμεσα τις ζημιές τους στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ, προκειμένου να εκτιμηθεί η καταστροφή και να ετοιμαστεί κατά το δυνατόν ταχύτερα ο φάκελος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κυρίως όμως απαιτείται η συνδρομή της πολιτείας, ώστε, μέχρι την καταβολή των ενισχύσεων, να μπορέσουν οι αγρότες μας να επιβιώσουν. Τέλος, ιδιαίτερα για τους αγρότες που έχουν μεγάλο ποσοστό ζημιάς, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για δανειακές διευκολύνσεις, χαμηλότοκα δάνεια με μακρά περίοδο χάριτος, και τακτοποίηση υποχρεώσεων ή δανείων προηγούμενων ετών, είτε είναι ληξιπρόθεσμα είτε εξυπηρετούνται.
Πλήττοντας την αγροτική μας παραγωγή, οι πυρκαγιές έχουν πλήξει έναν ζωτικό πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας…»