Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Ημερίδα για την υδάτινη λεκάνη και το παγκοσμίας φήμης νερό Λουτρακίου


Η ανάδειξη της παγκόσμιας φήμης και της ποιότητας του φυσικού μεταλλικού, του ιαματικού & του θαλασσινού νερού Λουτρακίου ήταν το θέμα του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου που διεξήχθη στις 26-8-2012, στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου, με πρωτοβουλία του Δήμου Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων (με το Συνέδριο έκλεισε το 4ήμερο εκδηλώσεων με θέμα το «Σταυροδρόμι των Νερών».
Θεματικές ενότητες του Συνεδρίου:
  • Διαφύλαξη & μαχητική διεκδίκηση του κοινωνικού χαρακτήρα των ΔΕΥΑ, με εισηγητή το Χ. Δοσσαρά (πρόεδρο ΔΕΥΑ Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων), ο οποίος ανέφερε ανάμεσα σε άλλα, το μοντέλο των υδάτινων πόρων, το νερό ως αγαθό & η εμπορευσιμότητά του, τη σημασία της μείωσης άσκοπης κατανάλωσης, αλλά και τη σημασία του θεσμικού πλαισίου των ΔΕΥΑ.
  • Η υδρογεωλογική δραστηριότητα του ΙΓΜΕ στην ευρύτερη περιοχή Λουτρακίου και τα αποτελέσματά της, με εισηγητές τους Κ .Παπαδόπουλο & Β. Ζοράπα (υδρογεωλόγοι ΙΓΜΕ), οι οποίοι ενημέρωσαν για τα όρια, τη δομή & τη λειτουργία του υδροφορέα της λεκάνης Λουτρακίου, τους παράγοντες επιρροής της ποιότητάς του, την υπογραφή του υδροφορέα στο νερό και τον κύκλο του νερού για τη δημιουργία του υδροφορέα. Οι δύο επιστήμονες σημειώθηκαν ότι τα επίπεδα του χρωμίου (Cr) είναι κάτω από τα όρια ποσιμότητας, γεγονός που οφείλεται σε πετρωματικές ιδιότητες & όχι σε εξωγενείς παράγοντες.
  • Η διαχρονική λειτουργία των υπηρεσιών ύδρευσης της ΔΕΥΑΛ-Π, με εισηγητή τον Α. Μαστραντωνάκη (μηχανολόγο μηχανικό, γενικό διευθυντή ΔΕΥΑΛ-Π Λουτρακίου-Περαχώρας), ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το ρόλο και το έργο της ΔΕΥΑΛ-Π στο δήμο, δεδομένα & στατιστικά γεωτρήσεων καθώς και μέτρα αξιοποίησής τους, το ρόλο της αύξησης των οικιστικών αναγκών αλλά και προτάσεις για λήψη νέων μέτρων προστασίας του δικτύου ύδρευσης.
  • Τα υπόγεια υδατικά συστήματα του δήμου στο Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Υ.Δ. Αττικής, με εισηγητή το. Ν. Σιδέρη (γεωλόγο-γεωτεχνικό ΝΑΜΑ), ο οποίος ενημέρωσε περαιτέρω για το φυσικό υπόβαθρο των υπογείων υδάτων και την ποιοτική τους κατάσταση, για περιοχές και παράγοντες επιβάρυνσης του υδροφορέα της λεκάνης Λουτρακίου, για την ποιοτική κατάσταση του νερού στην περιοχή των Γερανείων, καθώς & για την ένταξη του υδροφορέα στο διαμέρισμα της Αττικής & όχι σε αυτό της Κορίνθου .
  • Η παραγωγή πόσιμου νερού με αφαλάτωση, με εισηγητή το Γ. Βακόνδιο (μηχανολόγο μηχανικό, γενικό διευθυντή ΔΕΥΑ Σύρου), ο οποίος παρουσίασε το ρόλο της απουσίας του νερού στο Δήμο Σύρου, δεδομένα και στατιστικά αφαλάτωσης και μέτρα αξιοποίησής της, το ρόλο της αντίστροφης όσμωσης, τις φουντάνες, την άλμη (μη εκμεταλλεύσιμο θαλασσινό νερό) καθώς και τη συμβολή του τηλε-ελέγχου παραμέτρων από το κινητό τηλέφωνο!
  • «Νερό: Προνόμιο ζωής & ίασης», με εισηγήτρια την Π. Ράπτη-Λύρα (ιατρό ενδοκρινολόγο), η οποία τόνισε το ρόλο και τη σημασία του νερού σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας (υγεία, θρησκεία, φύση, κοινωνικά δρώμενα κ.λπ.), αποκαλύπτοντας τους δεσμούς του νερού που υφαίνουν την ιστορία αυτού του τόπου και τους δρόμους της ετυμολογίας των λεκτικών συμβόλων για το νερό, καταλήγοντας στην πρόταση για δημιουργία Ινστιτούτου Μελέτης Νερού στο Δήμο Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων.
  • Συστήματα διαχείρισης υδατικών πόρων, με εισηγητή το Γ. Παπούτσογλου (διευθυντή Εταιρικής Ανάπτυξης & Τεχνικών Πωλήσεων Pipelife Ελλάς Α.Ε.), ο οποίος παρουσίασε τις τεχνολογικές εξελίξεις υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος ( έα γενιά σωλήνων ύδρευσης, νέα συστήματα αποχέτευσης & όμβριων κ.ά.) .
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε ακόμα πιο εντατικά τις ενέργειες μας για να διατηρήσουμε αμείωτη την υψηλή ποιότητα, ακεραιότητα και φήμη του νερού μας. Το νερό για μας είναι το πολυτιμότερο αγαθό, είναι η ψυχή μας και θα το διαφυλάσσουμε με όλες μας τις δυνάμεις», δήλωσε κλείνοντας το Συνέδριο ο δήμαρχος Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων Κώστας Λογοθέτης.