Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ"

ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ                                                Κιάτο 7/3/2012
ΝΠΔΔ «Η ΜΗΚΩΝΗ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Ένα ταξίδι πλημμυρισμένο από εικόνες, αρώματα και γεύσεις θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Μαρτίου και ώρα 6:30 μ.μ στην αίθουσα του Δημοτικού θεάτρου στο Δημαρχείο Κιάτου. Το θέμα της εκδήλωσης είναι «Η διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα» και σκοπός της το να έρθουμε σε επαφή με τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες των προγόνων μας και να εντοπίσουμε ομοιότητες και διαφορές με τη δική μας εποχή. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να τις γνωρίσουν τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.
Η εκδήλωση είναι χωρισμένη σε τέσσερις θεματικές ενότητες.
Στην πρώτη, ο αρχαιολόγος κ. Τσιόγκας Αθανάσιος θα μας ταξιδέψει στην αρχαία Ελλάδα προκειμένου να ανακαλύψουμε την εξέλιξη των διατροφικών συνηθειών, καθώς και τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητά τους οι αρχαίοι Έλληνες.
Στη δεύτερη, η ιστορικός τέχνης - εικαστικός κα Καρακατσάνη Μαρία θα μας παρουσιάσει τις βασικές διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων, τις τροφές που χρησιμοποιούσαν, αλλά και εκείνες που δεν χρησιμοποιούσαν είτε γιατί δεν υπήρχαν είτε γιατί δεν γνώριζαν τη χρήση τους, προκειμένου να γνωρίσουμε πόσο κοντά είμαστε σε αυτό που λέμε «μεσογειακή διατροφή».
Στην τρίτη, ο φυσικός - εναλλακτικός θεραπευτής κ. Τζεβελέκος Παναγιώτης θα μας μιλήσει για τη διατροφή που πρότεινε ο Ιπποκράτης στους ασθενείς του, καθώς και για τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον Ιπποκράτη και τα κινήματα του ορφισμού και του Πυθαγορισμού αναλύοντάς τα.
Με την τέταρτη θεματική ανοίγει το πρακτικό μέρος της βραδιάς, όπου εκπαιδευόμενοι από το Σχολείο δεύτερης ευκαιρίας και το ΙΕΚ Κορίνθου θα παρουσιάσουν συνταγές που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα, τις οποίες στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν χάρη στην ευγενική χορηγία του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου.
Το Μουσικό Γυμνάσιο Κορίνθου θα ντύσει μουσικά την εκδήλωση με τις μαγευτικές μελωδίες πνευστών.
Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Η ΜΗΚΩΝΗ» κ. Γιώργος Σταματόπουλος.