Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ολοκληρώθηκε το 5ο debate της ΟΝΝΕΔ με θέμα “ Υπάρχει ανεξαρτησία του Τύπου από τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα;”

          Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 5ο debate της Οργάνωσης Νέων της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο OpenPlace (Μεσογείων 15).

Το θέμα του debate ήτανΥπάρχει ανεξαρτησία του Τύπου από τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα;. Για να συζητήσουν το θέμα και να παρουσιάσουν τις απόψεις τους κλήθηκαν οι κκ. Παντελής Καψής (Υπουργός Επικρατείας-Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δημοσιογράφος) και Ιωάννης Μιχελάκης (Εκπρόσωπος Τύπου Νέας Δημοκρατίας, δημοσιογράφος)

Ο κ. Καψής στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο ρόλο της χρηματοδότησης και του δανεισμού από τη μία πλευρά και της κρατικής διαφήμισης από την άλλη ως μέσα άσκησης πιέσεων στα Μέσα Ενημέρωσης. Υποστήριξε πως οι κυβερνήσεις είχαν διάφορες μεθόδους επηρεασμού των Μέσων και των ειδήσεων που παρουσιάζουν, ωστόσο η ικανότητα τους να διαμορφώνουν την ενημέρωση έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια, ενώ πρόσθεσε πως είναι σημαντικό και τα ίδια τα Μέσα να αναπτύσσουν αντιστάσεις στις προσπάθειες επηρεασμού τους. Τέλος, εκφράστηκε υπέρ της διαδικτυακής ενημέρωσης και των blogs επειδή προάγουν την αμεσότητα της επικοινωνίας και αλλάζουν τις δομές κοινωνικής οργάνωσης.

Ο κ. Μιχελάκης μίλησε για τον κώδικα δεοντολογίας που πρέπει να σέβονται τα Μέσα Ενημέρωσης. Αναφέρθηκε επίσης στους δημοσιογράφους που πρέπει να σέβονται τη δεοντολογία αυτή και να διαχωρίζουν την είδηση που αναμεταδίδεται από το σχόλιο που γίνεται σχετικά με την είδηση αυτή. Υποστήριξε πως η ενημέρωση δεν επηρεάζεται μόνο από τις κυβερνήσεις, αλλά και από άλλου είδους οργανωμένα συμφέροντα και πως ο επηρεασμός αυτός διευκολύνεται όταν υποχωρεί η πολιτική. Μίλησε, τέλος για την ανάγκη δημιουργίας κανόνων δεοντολογίας των διαδικτυακών μέσων και των blogs.

Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση συμμετείχαν ενεργά στην συζήτηση, εκφράζοντας την γνώμη τους πάνω στις τοποθετήσεις των ομιλητών αλλά και καταθέτοντας τις δικές τους ερωτήσεις, με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός γόνιμου διαλόγου. Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από την ιστοσελίδα www.onned.gr/live

Από το Γραφείο Τύπου