Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Πέρα από κάθε προσδοκία το "κούρεμα" - Έφτασε το 95,7% μαζί με την ενεργοποίηση των CACs - Σε άπταιστα... αγγλικά η ανακοίνωση του υπουργείου!

Μόλις τα ρολόγια έδειξαν 08:00 ακριβώς, ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σε άπταιστα αγγλικά, για το ποσοστό συμμετοχής στο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.
Η συμμετοχή στην ανταλλαγή των ομολόγων υπό το ελληνικό δίκαιο, ξεπέρασε τις προσδοκίες και "έκλεισε" στο 95,7% μετά την ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CACs). Το εθελοντικό "κούρεμα" των ομολόγων που είχαν στη διάθεσή τους οι ιδιώτες πιστωτές έφτασε στα 85,5%.
Τα 177 δισ. ευρώ ομόλογα που κουρεύτηκαν ανήκουν στο ελληνικό δίκαιο, δηλαδή ποσοστό 85,8% και το 69% ανήκει σε ξένο δίκαιο. Παράλληλα, δόθηκε παράταση έως τις 23 Μαρτίου για τη συμμετοχή κατόχων ομολόγων διεθνούς δικαίου, όπως επιβεβαίωσε στη δήλωσή του και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, το 5,3% των ομολογιούχων που συμμετείχε στη διαδικασία, αντιτάχθηκε στις προτεινόμενες τροποποιήσεις.
Όλα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μιλούν για συμφωνία άνευ προηγουμένου.
«Είναι μια ιστορική στιγμή, για την πολύ επιτυχημένη ανταλλαγή των ομολόγων. Μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην ανάπτυξη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, στο NewsIt, στέλνοντας και το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως «είναι η τελευταία μας ευκαιρία».
"Καλωσορίζουμε τα αποτελέσματα της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων από την Ελλάδα. Το ελληνικό αποτέλεσμα επιτεύχθηκε μέσω συνεργασίας και καλής πίστης", αναφέρει η πρώτη επίσημη αντίδραση του IIF.
Θετική ήταν και η πρώτη αντίδραση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με την Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώσει ότι "ο πραγματικός κίνδυνος μιας κρίσης, μιας σοβαρής κρίσης, προς το παρόν αποφεύχθηκε".

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα
Στις 12:30 (όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο) ο υπουργός Οικονομικών θα δώσει συνέντευξη Τύπου, θα ακολουθήσει στις 15:00 η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, όπου θα αποφασιστεί αν τελικά θα ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CACs) αλλά και το τί θα γίνει με όσους τελικά δε δήλωσαν συμμετοχή στο PSI, ενώ το απόγευμα στις 17:00 συνεδριάζει ξανά και το υπουργικό συμβούλιο.
Στις 12 Μαρτίου, θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων σε ελληνικό δίκαιο και στις 20 Μαρτίου, αφού προηγηθεί συνεδρίαση του Eurogroup για το τυπικό «πράσινο φως» στο νέο δάνειο των 130 δισ., θα μπουν στα ελληνικά ταμεία και τα πρώτα χρήματα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
newsit.gr