Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Κώστας Κόλλιας: « Χρειάζεται άμεση επιστημονική τεκμηρίωση και μέτρα για να μη χαθούν ζωές στο Δερβένι»

Το Δερβένι επισκέφθηκε την Πέμπτη ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, όπου πραγματοποίησε αυτοψία στο σημείο της μεγάλης καθίζησης που σημειώθηκε, συνοδεία του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας κ. Χαρίλαου Λαζανά. Ο κ.Κόλλιας, αφού διαπίστωσε την πρωτοφανή έκταση της ζημιάς, ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο, τοπικούς φορείς και κατοίκους για το φαινόμενο. Μετά το πέρας της επίσκεψης ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Το πρόβλημα με τη διάβρωση στις ακτές του Κορινθιακού είναι γνωστό, τόσο σε φορείς, όσο και σε κατοίκους, οι οποίοι δυστυχώς έχουν μάθει να ζουν, αφενός με τα φυσικά φαινόμενα και, αφετέρου, με ένα κράτος αδιάφορο για τις ζημιές και τους κινδύνους. Ωστόσο αυτό που συνέβη σήμερα στο Δερβένι είναι πρωτοφανές και μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς το προκάλεσε.
Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι, βλέπουν τα θεμέλια των σπιτιών τους στον αέρα, τα δωμάτια πλημμυρισμένα. Το χειρότερο όμως είναι ότι ζουν με την αγωνία για το αύριο. Κανείς δεν μπορεί να τους πει πόσο σοβαρή είναι η καθίζηση και εάν απειλεί με κατάρρευση τα σπίτια τους. Δεν γνωρίζουν εάν είναι κατοικήσιμα, εάν η περιουσία τους μπορεί να σωθεί, ούτε εάν η καταστροφή θα σταματήσει ή όχι.
Εδώ και χρόνια προειδοποιούμε για τις επιπτώσεις της διάβρωσης στις ακτές του Κορινθιακού. Έχω κάνει πολλές ερωτήσεις στα αρμόδια Υπουργεία, έχω πάρει άφθονες απαντήσεις, πλην όμως επί της ουσίας μηδέν.  Γνωρίζω ότι τα τελευταία τρία χρόνια, μόνο ο Δήμος Ευρωστίνης έχει υποχρεωθεί να παρέμβει στην Παλαιά Εθνική Οδό έντεκα φορές προκειμένου να σταματήσει ή να αποκαταστήσει ζημιές από διάβρωση. Περισσότερα από 20 σπίτια απειλούνται με ολοκληρωτική καταστροφή.
Το φαινόμενο βεβαίως πλήττει όλη την ακτογραμμή του Κορινθιακού και βεβαίως δεν περιορίζεται στο Νομό μας. Συνολικά τα τελευταία 30 χρόνια έχουν χαθεί 2.500 στρέμματα. Οι διορθωτικές παρεμβάσεις κοστίζουν πανάκριβα στους Δήμους και το χειρότερο είναι ότι οι επισκευές και τα έργα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα δώσουν οριστική λύση. Και βεβαίως στο μεταξύ απειλούνται περιουσίες και ζωές, καθώς έχουμε ετοιμόρροπα σπίτια, δρόμους που υποχωρούν κάτω από αυτοκίνητα, πεζοδρόμια που ξαφνικά χάνονται στη θάλασσα.
Η βίαιη καθίζηση που υπέστη το παραλιακό μέτωπο σε μήκος 50 μέτρων δεν έχει σχέση σε ένταση και καταστροφικότητα με τις επιπτώσεις της διάβρωσης, όπως την έχουμε συνηθίσει. Και όπως προανέφερα δεν γνωρίζουμε σε τι ακριβώς οφείλεται το συγκεκριμένο περιστατικό, γι’ αυτό άλλωστε και απαιτείται άμεσα να προσκληθούν ειδικοί επιστήμονες που να μελετήσουν το φαινόμενο και να ενημερώσουν τους κατοίκους και τους φορείς, τι να περιμένουν και πώς να προστατευθούν.
Στην Κορινθία έχουμε επίγνωση ότι ζούμε σε μία περιοχή ασταθή, σε διαρκή γεωλογική κίνηση, που ο άνθρωπος δεν μπορεί να σταματήσει. Υπάρχουν όμως θέματα που μπορούν και πρέπει να λυθούν. Η γραφειοκρατία για τους ανθρώπους που θέλουν να επιδιορθώσουν τις περιουσίες τους που έχουν υποστεί ζημιές και οι οποίοι πρέπει να περάσουν από 18 υπηρεσίες, πρέπει να εξαλειφθεί. Η καταστροφή των ακτών που οφείλεται σε παράνομη ανθρώπινη δραστηριότητα πρέπει επίσης να εξαλειφθεί.
Κυρίως όμως η πολιτεία πρέπει να συνδράμει τους δήμους και τους δημότες της Κορινθίας με πόρους και τεχνογνωσία. Για το λόγο αυτό κατέθεσα ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας από τα αρμόδια Υπουργεία να αναλάβουν πρωτοβουλίες, προκειμένου να αποκατασταθούν οι υπάρχουσες ζημιές, να προληφθούν μελλοντικές και να υλοποιηθούν εκείνα τα έργα που θα διασφαλίζουν τις δημόσιες υποδομές, την ιδιωτική περιουσία και, κυρίως, θα προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή.»