Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Αντιδράσεις για το κλείσιμο της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας


Για αψυχολόγητη και βεβιασμένη ενέργεια της Τράπεζας της Ελλάδος κάνει λόγο η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, με αφορμή την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της και την υπαγωγή της σε καθεστώς εκκαθάρισης. Επίσης, επιρρίπτει ευθύνες σε μικρό αριθμό μελών της, που, όπως υποστηρίζει, ζητούσαν με φορτικότητα τη ρευστοποίηση συνεταιριστικών μεριδίων σε περίοδο πρωτοφανούς κρίσης της ελληνικής οικονομίας.
Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της συνεταιριστικής τράπεζας ανέφερε και τα εξής: «Η Τράπεζα της Ελλάδος με σημερινή της ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της αναφέρει την απόφασή της για την εξυγίανση των τραπεζών σύμφωνα με το Ν. 4021/2011 εγγυούμενη τις καταθέσεις εις ολόκληρο (οποιουδήποτε ποσού) οι οποίες στις προσεχείς ημέρες θα μεταφερθούν σε άλλη τράπεζα από την οποία οι δικαιούχοι των καταθέσεων θα διαχειρισθούν τις αποταμιεύσεις τους χωρίς κανέναν περιορισμό. Εκφράζουμε τη λύπη μας για την αψυχολόγητη και βεβιασμένη απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος που αφαιρεί ένα αναπτυξιακό εργαλείο της περιφέρειας και επαυξάνει την ανεργία».
Κατσιφάρας: Νέο πλήγμα για περιφέρεια
το κλείσιμο της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας
Σε δήλωση του σήμερα το μεσημέρι, αναφορικά με τις εξελίξεις στην Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ανέφερε τα εξής:
«Οι τελευταίες εξελίξεις στην Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα αποτελούν ένα ακόμα βαρύ πλήγμα για την τοπική οικονομία. Μέτοχοι, καταθέτες, πελάτες και εργαζόμενοι της Τράπεζας βρίσκονται από σήμερα σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Η τοπική οικονομία και η τοπική κοινωνία έχουν δεχθεί αλλεπάλληλα πλήγματα και είναι αδύνατο να αντέξουν ακόμα ένα ισχυρό χτύπημα.  Στο βαθμό που αποδειχθεί αδύνατη η επαναλειτουργία της Αχαϊκής, η μοναδική ρεαλιστική λύση που υπάρχει αυτήν την στιγμή στον ορίζοντα είναι η επανάληψη του σεναρίου που εξελίχθηκε όταν έκλεισε η Tbank (πρώην ΑΣΠΙΣ Bank) και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανέλαβε τις καταθέσεις και τα δάνεια της Tbank ενώ, επίσης, απορρόφησε και όλο της το προσωπικό. Μια ανάλογη εξέλιξη για την περίπτωση της Αχαϊκής Τράπεζας είναι η μοναδική που, αυτήν τη στιγμή, μπορεί να δώσει διέξοδο στο αδιέξοδο και να περιορίσει την έκταση του προβλήματος προκειμένου να διασφαλιστούν καταθέτες, μέτοχοι και εργαζόμενοι».
Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Για τις αντίδραση του Δήμου Λαμιέων στο κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λαμίας, εδώ.

aftodioikisi.gr