Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Δεν αλλάζουν οι εκλογικές περιφέρειες - Πριμ 50 εδρών στο πρώτο κόμμα - 37% για αυτοδυναμία!

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα ανακοινώνεται η ημερομηνία των εκλογών,  προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής, ενώ δόθηκε στη δημοσιότητα το   Π.Δ του υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με το οποίο δεν αλλάζουν οι εκλογές περιφέρειες της χώρας.
 Ανακοινώνονται άμεσα εκλογές με πριμ 50 εδρών στο πρώτο κόμμα,  37% για αυτοδυναμία και  ίδιες εκλογικές περιφέρειες σύμφωνα με το Π.Δ του ΥΠ.ΕΣΣύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, οι εκλογικές περιφέρειες παραμένουν όπως έχουν σε κάθε και δεν αλλάζουν σύμφωνα  με τα νέα διοικητικά όρια των δήμων και περιφερειών που προέκυψαν από τον «Καλλικράτη»,  με εξαίρεση  τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης που και πάλι δεν αλλάζει τίποτε αλλά παραμένει η ισχύουσα διάσπαση:
Ο νομός Αττικής χωρίζεται σε πέντε εκλογικές περιφέρειες (Α΄ και Β' Αθηνών, Α' και Β΄ Πειραιώς και Αττικής) και ο νομός Θεσσαλονίκης χωρίζεται στην  Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης.
Οι εκλογές θα διενεργηθούν για πρώτη φορά με τον εκλογικό νόμο  του πρώην υπουργού Εσωτερικών   Προκόπη Παυλόπουλου , σύμφωνα με τον οποίο πριμοδοτείται αντί για 40 που ίσχυε μέχρι τώρα, με 50 έδρες  το πρώτο σε ψήφους κόμμα, ενώ για τα υπόλοιπα κόμματα ισχύει η απλή αναλογική στην κατανομή των εδρών, με βάση τους ψήφους που λαμβάνουν τα κόμματα στο σύνολο της επικράτειας.
Για να σχηματίσει το πρώτο σε ψήφους κόμμα αυτοδύναμη κυβέρνηση θα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 36% και εάν ισχύσει η είσοδος πολλών κομμάτων, αυτό αποβαίνει σε βάρος του πρώτου κόμματος που χρειάζεται τουλάχιστον 37% για αυτοδυναμία.
Ισχύει  το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, ενώ η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο

eklogika.gr