Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Ο Σαμαράς χτίζει ευρωπαϊκό μέτωπο

Με τον αέρα του πολιτικού ηγέτη ο οποίος δικαιώθηκε από τις εξελίξεις, καθώς εκείνος είχε προβλέψει νωρίτερα από τον καθένα και με ένταση ότι το Μνημόνιο και οι πολιτικές του θα εμβάθυναν την κρίση της ελληνικής οικονομίας, ο Αντώνης Σαμαράς ταξιδεύει στο τέλος της εβδομάδας στην Ιβηρική Χερσόνησο, όπου αναμένεται να έχει συναντήσεις κορυφής στην Ισπανία και την Πορτογαλία.
Ο Αρχηγός της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα κληθεί να αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης του τόπου μετά τις επικείμενες πρόωρες εκλογές, θα έχει συνάντηση με τους πολιτικά συγγενείς πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, Μαριάνο Ραχόι και Πέδρο Πάσος Κοέλιο αντίστοιχα.
Αμφότεροι βρίσκονται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων καθώς, η μεν Πορτογαλία ακολούθησε την Ελλάδα στην οδό της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης και οικονομικής βοήθειας του Μνημονίου, η δε Ισπανία διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και εκτιμάται ότι μπορεί να μπει και εκείνη σε… περιπέτειες, το επόμενο διάστημα.
Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του, ως αυριανός πρωθυπουργός, να παλέψει προκειμένου να αλλάξει πτυχές της οικονομικής πολιτικής λιτότητας και σφιχτών προϋπολογισμών, χωρίς έμφαση στο σκέλος της ανάπτυξης και χωρίς καμία πρόνοια για τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής, που προωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Γερμανία.
Επιθυμεί λοιπόν να συγκροτήσει ένα συμπαγές μέτωπο, κυρίως των χωρών του Νότου και της Μεσογείου, που θα διακηρύξουν τον «άλλο δρόμο» τον οποίο θα πρέπει να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να μην βρεθεί στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η Άνγκελα Μέρκελ άκουσε με προσήλωση και σκεπτικισμό όσα της ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς για τον λάθος δρόμο που τείνει να ακολουθήσει η Ευρώπη υπό την ηγεσία της.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ / statesmen.gr