Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Ιστορική η επίσκεψη Σαρκοζί-Κάμερον στη Λιβύη

Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες θα δείξουν με την επίσκεψή τους την υποστήριξη της Ευρώπης προς την αφρικανική χώρα.


Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έφτασε πριν από λίγο στη Λιβύη, όπου μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί θα συναντηθούν με τη νέα ηγεσία της χώρας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Κάμερον.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως ο Ντέιβιντ Κάμερον έφτασε στην Τρίπολη συνεδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικων Γουίλιαμ Χέιγκ», ανακοινώθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ.

«Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την ηγεσία του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, δηλαδή τον πρόεδρό του Μουστάφα Αμπντελτζαλίκ και τον πρωθυπουργό Μαχμούντ Τζιμπρίλ», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Κάμερον αναμένεται να ανακοινώσει ένα πακέτο παροχής βοήθειας προς τη Λιβύη για τη μετάβασή της προς την δημοκρατία, μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι.

Στην Τρίπολη έφτασε αμέσως μετά και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

Ο Σαρκοζί θα συναντηθεί μαζί με τον Κάμερον με τους ηγέτες των αντικαθεστωτικών και θα επισκεφθούν την Βεγγάζη όπου ο Γάλλος πρόεδρος θα εκφωνήσει λόγο στην πλατεία της Ελευθερίας.

«Ιστορική στιγμή»

Η επίσκεψη στη Λιβύη σήμερα του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον είναι «μια ιστορική στιγμή» που δείχνει την υποστήριξη της Ευρώπης στην δημοκρατία σε αυτή τη χώρα που απαλλάχθηκε από τον Μουαμάρ Καντάφι, εκτιμούν Γάλλοι υπουργοί.

«Είναι μια διπλωματική επιτυχία, μια στρατιωτική επιτυχία και μια επιτυχία της ιδέας για την ελευθερία, του ρόλου και της θέσης της Γαλλίας στον κόσμο», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουέν στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

«Είναι μια σημαντική κίνηση, μια ιστορική στιγμή, όπως και αυτή όταν τα πρώτα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τις δυνάμεις του Καντάφι και τις δυνάμεις των εξεγερμένων», πρόσθεσε.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Εν αναμονή των δύο ηγετών, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ισχύουν στη λιβυκή πρωτεύουσα. Το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν δημοσιογράφοι στο κέντρο της πόλης έχει αποκλειστεί και Γάλλοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στο κτίριο και στη γύρω περιοχή. Αυστηροί έλεγχοι γίνονται στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Τρίπολης.

«Η Ευρώπη στηρίζει την δημοκρατία και αυτός είναι ο λόγος της επίσκεψης του Ντέιβιντ Κάμερον και του Νικολά Σαρκοζί στη Λιβύη», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί στο τηλεοπτικό δίκτυο I-Tele.

«Είναι μια ιστορική καμπή για την πολιτική της Γαλλίας και της Ευρώπης απέναντι στις αραβικές χώρες. Είναι η πρώτη φορά που τα ευρωπαϊκά στρατεύματα βοηθούν έναν αραβικό λαό να απελευθερωθεί από έναν δικτάτορα», πρόσθεσε.

«Απλώς λέμε ότι η πολιτική άλλαξε. Πριν λέγαμε 'σε μια αραβική χώρα όπου υπάρχει δικτατορία και αραβικός φανατισμός', αλλά δεν είναι έτσι, υπάρχει και ένας τρίτος δρόμος, αυτός της δημοκρατίας και η Ευρώπη στηρίζει αυτήν την δημοκρατία. Αυτός είναι ο λόγος της επίσκεψης των δύο ηγετών», διευκρίνισε ο Λεονετί.

«Η Ευρώπη στηρίζει αυτή τη χώρα γιατί έχει πει: θα σας βοηθήσουμε να εξελιχθείτε σε ένα δημοκρατικό κράτος», κατέληξε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ