Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Προς ΣΕΒ, ΕΕΤ, ΣΕΤΕ, ΕΒΕΑ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΛΠΕ: Τη Δευτέρα να τα πείτε όλα στον κ. Τόμσεν!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Αυτό το οποίο όφειλε να είχε γίνει εδώ και ενάμιση χρόνο θα γίνει την Δευτέρα.

Όχι, βέβαια, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που κάθε τόσο μας… σώζει και επειδή λίγο μετά αποδεικνύεται πως σωσμό δεν έχουμε πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στους άλλους.

Πληροφορηθήκαμε, λοιπόν, ότι την Δευτέρα, μετά από πρωτοβουλία της διοργάνωσης των Συνεδρίων του Εκόνομιστ, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα Πολ Τόμσεν θα έχει ανοικτή συζήτηση με εκπροσώπους του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμο (ΣΕΒ, ΕΕΤ, ΣΕΤΕ, ΕΒΕΑ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΛΠΕ).

Είναι προφανές ότι ψάχνονται οι άνθρωποι. Θέλουν να δουν τι πάει στραβά. Γιατί δεν αποδίδει το πρόγραμμα. Πού έκαναν λάθος.

Μήπως υπερεκτίμησαν τις δυνατότητες της κυβέρνησης; Μήπως πίστεψαν σε υπερβολικά πολλά παραμύθια;

Είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωπος της τρόικας θα έλθει σε επαφή με οποιονδήποτε άλλον εκτός από εκπροσώπους της (άθλιας) πολιτικής ζωής μας, του ΣΕΒ και των τραπεζιτών.

Όπως όμως έχουμε ξαναπεί, στην Πορτογαλία η τρόικα είδε τους πάντες από την πρώτη στιγμή που αποφασίστηκε να προσφύγει η χώρα στον μηχανισμό στήριξης.

Επί δύο εβδομάδες – και πάντως πριν συμφωνηθεί το πρόγραμμα – την περασμένη Άνοιξη, η τρόικα συναντήθηκε με ένα σωρό κόσμο: Πολιτικά κόμματα (όλα), επιχειρηματίες, βιομηχάνους, συνδικάτα (όλα), διευθυντές μεγάλων επιχειρήσεων, εκπροσώπους του τουρισμού, των μικρομεσαίων, των βιοτεχνών, των αγροτών, πνευματικά σωματεία, συλλόγους (δικηγόρων, δημοσιογράφων), οικονομολόγους, κοινωνιολόγους.

Εδώ δεν είδαν κανέναν. Μόνο τον Παπακωνσταντίνου. Και τους τελευταίους μήνες μόνο τον Βενιζέλο. Προφανώς, τους είπαν (με τη φασιστική νοοτροπία που τους διακρίνει) πως δεν χρειάζεται, τα ελέγχουν όλα αυτοί οι πάνσοφοι, που από τα ψέματα η μύτη τους κοντεύει να φθάσει στην έδρα του ΔΝΤ.

Ας μην διερωτώνται, λοιπόν, ο κ. Τόμσεν και οι άλλοι της τρόικας τι πήγε στραβά.

Ας μην διερωτώνται γιατί το πρόγραμμα πάει καλά στην Πορτογαλία και έχει πλήρως αποτύχει στην Ελλάδα.

Ας μην διερωτώνται για ποιο λόγο η ύφεση είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο είχαν προβλέψει.

Στην Πορτογαλία έγιναν εκλογές και πριν από αυτές τα κόμματα είχαν δεσμευτεί επί κάποιου προγράμματος συμβατού με το πρόγραμμα δανειοδότησης.

Στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπάρχει η ίδια κυβέρνηση που εξελέγη με βάση σωρούς ψεμάτων, κάτω από τα οποία έχει τώρα ταφεί.

Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβετε, κ. Τόμσεν; Τόσο δύσκολο είναι να καταλάβετε πως η κυβέρνηση με την οποία συμφωνήσατε βρίσκεται εκτός λαϊκής εντολής; Ότι έλεγε πως δεν θα ιδιωτικοποιήσει τίποτε – αντίθετα θα κρατικοποιήσει και αυτά που είχαν ιδιωτικοποιηθεί;

Ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου με τον οποίο συμφωνήσατε, έλεγε πως οι ιδιωτικοποιήσεις είναι παρωχημένο, τριτοκοσμικό μοντέλο!

Πώς; Δεν είχατε πληροφορίες; Δεν είχατε καταλάβει με ποιον μιλούσατε και με ποιον συμφωνούσατε;

Μα πώς πήγατε σε μια χώρα χωρίς να έχετε στο οπλοστάσιό σας τις αναγκαίες πληροφορίες;

Και αφού δεν τις είχατε, γιατί δεν απαιτήσατε να τις λάβετε από οποιονδήποτε άλλον εκτός των αναξιόπιστων που κέρδισαν τις εκλογές με ψέματα και χαϊδεύοντας αυτιά;

Εντάξει, τα συνδικάτα και οι δικηγόροι δεν δέχθηκαν να σας δουν – είναι μεγάλοι επαναστάτες αυτοί, επαναστάτες του γλυκού νερού, κατέφυγαν στο (γελοίο) επιχείρημα ότι δεν ήθελαν να σας νομιμοποιήσουν – ενώ σας είχε ήδη νομιμοποιήσει η κυβέρνηση και η Βουλή, στην εκλογή των οποίων είχαν και αυτοί λάβει μέρος.

Εντάξει, η Ένωση Συντακτών είναι ανύπαρκτη και δεν έχει αντιληφθεί την αποστολή της, που είναι η εκπροσώπηση του λαού και η προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Αλλά δεν βρήκατε ούτε έναν να συνομιλήσετε εγκαίρως; Ζητήσατε να δείτε μεμονωμένους δημοσιογράφους; Και αν ναι, με ποιους μιλήσατε;

Προσπαθήσατε να επικοινωνήσετε με κάποιους από αυτούς που θα δείτε τη Δευτέρα;

Δεν βλέπετε ότι έχει στραγγαλιστεί ο ιδιωτικός τομέας; Πώς δέχεστε την συνεχή επιβολή φόρων, μόνο και μόνο για να μην ενοχληθεί η εκλογική πελατεία του κυβερνώτος (λέμε τώρα) κόμματος;

Και επιτέλους, η Πορτογαλία έλαβε μέτρα αντιρρόπησης για να αποφευχθεί η βαθιά ύφεση. Εσείς διαπραγματεύεστε τώρα με έναν άνθρωπο που ως υπουργός Άμυνας έλεγε πως πρέπει να βρεθούν μέτρα ηθικής αντιρρόπησης και πως θα αγωνιστεί για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα και πως δεν είναι δουλειά της ΔΕΗ να χρησιμοποιείται για είσπραξη τελών πλην των δημοτικών και τώρα θεωρεί αναγκαίο κακό την αύξηση του ΦΠΑ και επιβάλλει νέο φόρο στα ακίνητα (μέσω της ΔΕΗ για τον ρόλο της οποίας με τόση ευφράδεια επιχειρηματολογούσε μόλις τον περασμένο Ιούνιο).

Πιστεύετε ότι μπορείτε να βγάλετε άκρη με τέτοιους πολιτικούς; Πιστεύετε ότι μπορείτε να βγάλετε άκρη με πολιτικούς που επιμένουν πως η αποχώρησή σας από την Αθήνα ήταν «προγραμματισμένη και συμφωνημένη», μέρος της «μεθόδου εργασίας» μετά την «ολοκλήρωση ενός κύκλου συνομιλιών», την ώρα που διαψεύδονται πότε από τον Ρεν, πότε από τον Ρέσλερ και πότε από την Μέρκελ;

Και ένα ερώτημα προς τους διοργανωτές: Τι δουλειά έχουν να παρέμβουν στην συζήτηση της Δευτέρας οι υπουργοί Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης;

Για ν΄ αρχίσουν πάλι τις ανούσιες ρητορείες; Για να να αρπάζουν τον λόγο, να αποπροσανατολίζουν και να μονοπωλούν τη συζήτηση με τα γνωστά φληναφήματά τους;

Το ξέρετε πως ο ένας από αυτούς, ο κ. Χρυσοχοΐδης, προεκλογικά διακήρυσσε σε όλους τους τόνους πως όταν το κόμμα του θα έλθει στην εξουσία θα πάρει πίσω όλους τους «άδικους φόρους» που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση;

Και πως πήγαινε σε όλους τους υπό αποκρατικοποίηση σήμερα οργανισμούς και διαβεβαίωνε συνδικαλιστές και εργαζόμενους πως δεν πρόκειται να πουληθούν οι επιχειρήσεις, διότι «το ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει άλλο μοντέλο και δεν θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις»;

Η μόνη ελπίδα τώρα είναι να μην επιτρέψουν τη Δευτέρα στους δύο υπουργούς να λάβουν τον λόγο όλοι οι υπόλοιποι.

Και να πουν τα πράγματα με το όνομά τους. Για την αναξιοπιστία, για την αναντιστοιχία λόγων και έργων, για τους πραγματικούς λόγους που δεν εφαρμόζεται κανένα πρόγραμμα, καθώς το ΠΑΣΟΚ απεγνωσμένα προσπαθεί επί δύο χρόνια να προστατέψει την εκλογική του πελατεία, εξοντώνοντας όλον τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Κύριοι από τον επιχειρηματικό και τον εμπορικό κόσμο, μην τους αφήσετε να αρθρώσουν λέξη.

Αφήστε τις ευγένειες και τις αβροφροσύνες και τα πρωτόκολλα των σαλονιών και την ανταλλαγή φιλοφρονήσεων.

Αυτά ανήκουν σε άλλες εποχές. Τότε που το πολιτικό προσωπικό παρίστανε ότι κυβερνούσε με δανεικά χρήματα.

Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας τώρα, εξηγήστε στην τρόικα τι πραγματικά συμβαίνει και εγκαινιάστε με τον Τόμσεν και τους άλλους σειρά συναντήσεων. (Στο κάτω-κάτω, στην Πορτογαλία, οι συζητήσεις με τους διάφορους κλάδους έγιναν κατ’ ιδίαν).

Διαφορετικά, μην πάτε καθόλου. Δεν είμαστε τώρα για ημερίδες. Αναλάβετε τις ευθύνες σας και σταματήστε να τους κανακεύετε (όπως έκανε ο ΣΕΤΕ με τον Ραγκούση, όπως κάνει ο ΣΕΒ που ζητά να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, αλλά η αγορά έχει πεθάνει και δεν έχουμε ακούσει ποτέ να εντοπίζει τα πραγματικά αίτια της καταστροφής).

Πείτε στον κ. Τόμσεν την αλήθεια!

elzoni.gr